vineri , 25 septembrie 2020
Acasă / Social / Ziua dreptului internaţional umanitar, marcată la Ploieşti, prin mai multe evenimente deosebite online

Ziua dreptului internaţional umanitar, marcată la Ploieşti, prin mai multe evenimente deosebite online

Asociatia Română de Drept Umanitar Filiala Prahova a marcat cea de-a VII-a editie a Zilei Dreptului Internațional Umanitar  şi anul acesta, chiar dacă, din cauza pandemiei nu a mai fost posibil evenimentul obişnuit, organizat în Palatul Culturii din Ploieşti. Dar pentru că evenimentul nu putea trece neobservat, ARDUP a  organizat doua expozitii fotografice, editarea unui catalog și a unui volum de camunicări, precum şi lansarea Apelului de la Ploiesti (IV). Tematica acestui an a vizat rolul mass-media în promovarea dreptului international umanitar cu foalizare pe statutul corespondentului de război.

Lucrările ARDUP au fost sponsorizate de Rafinăria Petrotel Lukoil.

Expoziția cu tema „Între violențe, sufletul combatantului” lansată în mediul online în data de 3 mai (Ziua Mondială a Libertății Presei) deschide seria manifestărilor din cadrul celei de-a VII-a ediții a Zilei Dreptului Internațional Umanitar.

“Col. (rez.) Andrei Covrig, colaborator constant al Asociației Române de Drept Umanitar – Filiala Prahova, ne-a facilitat contactul cu reputați jurnaliști din Republica Moldova, care au surprins pro-memoria, mărturii ale „conflictului transnistrean”.Printre aceștia și fotograful-jurnalist Andrei Pojoga, căruia îi adresăm cele mai calde și frățești mulțumiri, pentru că a acceptat să fie prezent cu imagini document ce redau tragediile acelui război. Cu experiențe din alte zone fierbinți ale estului Europei (Vilnius, Riga, Nagorno-Karabah, Bosnia), fotojurnalistul surprinde în imaginile oferite multiple perspective asupra a ceea ce înseamnă războiul. Indiferent de perspectiva pe care încercăm să o prezentăm, este omniprezentă ideea de a informa decidenții militari și politici, opinia publică națională și internațională”

Cea de-a doua expoziție fotografică în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Dreptului Internațional Umanitar (14 mai) îl are ca autor corespondentul de război Mario Hadrian Balint și este intitulată „FEREASTRĂ SPRE KANDAHAR.”

“Imaginea de ansamblu a demersului jurnalistic are semnificația unei fereastre spre o altă lume. În primul rând „lumea” specifică statului Afganistan despre care jurnalistul spunea că: „este azi mărturia unui trecut cosmopolit. Imaginea oamenilor și culoarea pielii lor poartă urmele invaziilor, dar și ale carnagiilor și resurecțiilor.”

 

DETALII – https://sites.google.com/view/valente-educative

Verifică şi

Noroc pentru o familie din Mizil să fie vecină cu staţia pompierilor. Un paramedic a salvat viaţa copilului de 1 an!

Un paramedic de la Detaşamentul de Pompieri Mizil a reuşit aseară să salveze de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *