miercuri , 27 ianuarie 2021
Acasă / Afaceri / Video-Povestea Nataliei Iarmenco din Soroca, de la facultatea de filozofie până la atelierul de creaţie din Ploieşti

Video-Povestea Nataliei Iarmenco din Soroca, de la facultatea de filozofie până la atelierul de creaţie din Ploieşti

Natalia Iarmenco este o moldoveancă de 37 de ani, stabilită de câţiva ani în Ploieşti, împreună cu soţul ei. Ea este artist plastic şi atunci când nu face diverse podoabe sau obiecte decorative, pictează camere de copii şi săli de grădiniţă. Recent a reuşit să obţină fonduri pentru o mică afacere pe care se străduieşte să o pună pe picioare. De fel, Natalia e din Soroca, dar şi-a dorit mereu să vină în România.

“Când eram mici, pentru noi, Bucureştiul era ca un fel Mecca a intelectualităţii, locul unde se întâmplă lucruri interesante, unde se vorbeste româna frumos şi se face şi şcoală bună şi voiam să vin aici neapărat. aveam şi mulţi prieteni care veneam aici. Eu provin dintr-o familie mixtă: tata este ucrainian, mama este româncă”, povesteşte Natalia.

Natalia nu a terminat studii de specialitate în artă. A făcut la un moment dat, în copilărie un curs de pictură, dar totul a rămas acolo, pentru că nu a exersat ani de zile. A terminat o facultate care ar fi putut să-i dea posibilitatea de a se face profesor, dar a lucrat ani de zile într-o companie multinaţională.

“Eu am făcut un liceu umanist şi am terminat Facultatea de Filosofie. Am făcut şi masterul în filosofie şi am rămas doi ani la Chişinău, în univeristate, ca asisten universitar. Dar nu m-am regăsit acolo. Salariul era foarte, foarte mic şi nici mediul universitar nu îmi era pe plac. eu îmi doream foarte mult să vin în România şi am reuşit cu o bursă. M-am angajat într-o companie multinaţională, la suport administrativ, dar era muncă de birou, era plictisitor, rutină”, îşi aminteşte Natalia.

În timpul liber, făcea fotografie şi asta i-a deschis cumva ochiul spre detalii şi frumos.

“Îmi plăcea mult fotografia. Dar declicul a fost când mă uitam pe un album cu pictura austriacului Friedensreich Hundertwasser şi cred că atunci s-a deblocat ceva pentru că am început să desenez într-un stil foarte colorat şi cu multe detalii. Făceam desene micuţe pe care le-am transpus în tot felul de obiecte, le puneam pe facebook, prietenii le apreciau şi treptat am ajuns la ceea ce fac acum. Sunt patru ani de când am început să fac decoraţiuni, dar de cinci ani fac grafică şi ilustraţii, desene pe pereţi, în grădiniţe şi în camere de copii şi pe urmă am ajuns la chestiile micuţe, decorative: ceasuri, plăcuţe cu numele copilului, podoabe pentru pomul de Crăciun, toate din lemn pictat de mine”, explică Natalia.

Recent a obţinut o finanţare printr-un program Smart Start-up prin Camera de Comerţ şi Industrie Prahova.

“Am aplicat acum doi ani pentru că voiam să îmi fac un atelier creativ. În toamna anului trecut a venit finanţarea, prima tranşă. Am închiriat atelierul. În afacere sunt împreună cu soţul meu, ambii angajaţi în firmă. În acest moment, (februarie 2020), ne permitem să închiriem spaţiul, să avem nişte salarii şi acum încercăm să punem afacerea pe picioare pentru a primi şi a doua tranşă de bani. Am obţinut în total 33.000 de euro. Am achiziţionat un gravator laser, pentru că decoraţiunile sunt gravate pe placaj de lemn, am mai luat un laptop şi un aparat foto cu ajutorul căruia să facem poze de produs pentru site”, povesteşte Natalia.

Martie, atunci când se vând mărţoşoare şi alte podoabe pentru doamne şi domnişoare, este luna când familia de artişti vinde mai bine, dar evident nu se poate trăi doar o lună din 12.

Acum, în starea de urgenţă, lucrurile nu stau tocmai bine nici pentru familia de artişti, dar Natalia este optimistă.

“Chiar ne mergea bine înainte de această situaţie. Reuşisem să facem cam 60% din cifra de afaceri necesară, ne încadram în termenii proiectului. Ni s-a spus că încercăm să vindem online, dar nu aveam site-ul gata. Aşa că am suspendat activitatea şi de la 1 aprilie am întrat în şomaj tehnic. Soţul meu lucrează la site, facem pozele de produs. Dar nu putem primi comenzi pentru că am închis atelierul. Toate târgurile la care ne înscrisesem să participăm au fost amânate la o dată necunoscută încă. O lună mai rezistăm, pe urmă…vom vedea!”

 

Interviul video a fost realizat la sfârşitul lunii februarie 2020

Verifică şi

Oferte avantajoase şi pofticioase de la firmele de catering, pentru ploieştenii care nu vor să stea în bucătărie de sărbători

Dacă nu aveţi timp pentru a găti pentru sărbătorile de iarnă sau pur şi simplu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *