sâmbătă , 30 mai 2020
Acasă / Administratie / Prefectul îşi acoperă colega: Fiica subprefectului Duţă şi-a cedat gratuit pensiunea pentru carantinaţi!

Prefectul îşi acoperă colega: Fiica subprefectului Duţă şi-a cedat gratuit pensiunea pentru carantinaţi!

După ce ieri, cotidianul central Libertatea a postat un articol referitor la afacerile legale, dar imorale, din Prefectura Prahova, astăzi, prefectul Cristian Ionescu a transmis un comunicat de presă în care “o întoarce ca la Ploieşti”, în favoarea colegei sale, subprefectul Mihaela Duţă. Potrivit  Libertatea, fiica subprefectului Mihaela Duţă are o pensiune, abia dată în folosinţă în comuna Poienarii Burchi, acolo unde mama sa a fost secretar de primărie o perioadă. În această pensiune au fost aduşi în urmă cu câteva zile primii carantinaţi veniţi în judeţ din zonele roşii ale Europei. Informaţia a fost confirmată de Duţă, care, în apărarea sa a declarat că nu face parte din CJSU Prahova şi prin urmare nu a semnat propunerea pentru ca această pensiune să ajungă centru pentru carantinaţi. După ce spiritele s-au încins, astăzi, prefectul a transmis presei un comunicat în care, contrar celor declarate de subprefectul Duţă, care a precizat clar că fiica sa va lua bani pentru serviciile oferite pentru carantinaţi, susţine că vila este oferită gratuit. 

Redăm mai jos, schimbul de întrebări şi răspunsuri dintre reporterul Libertatea, Mihai Toma şi subprefectul Mihaela Duţă, aşa cum a apărut el în acest cotidian:

-Libertatea: Cum a ajuns Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la clădirea dv.?

-Mihaela Duță: Nu este clădirea mea, este a unei întreprinderi individuale a fiicei mele. Iar eu nu sunt în Comitetul pentru Situații de Urgență. Și dacă aș fi fost, tot eram de acord. Oricum, am fost consultată. Este situație de criză, este o nebunie. Din 3 aprilie, ora 0.00 au intrat și alte țări în zona roșie și se caută soluții pentru izolarea oamenilor. Se întoarce foarte multă lume în țară, sunt trimiși oameni în carantină și pe Valea Prahovei, și pe Valea Teleajenului, trebuie să înțelegem situația. Iar prefectul trebuie să ia repede decizii.

-Locuitorii au făcut o întâmpinare la CJ și la prefect, sunt speriați.

-Eu și fiica mea ar trebui să fim primele care ne temem. S-a făcut dezinfecția, fiica mea intră acolo, face curat, spălă și calcă rufele. Oamenii sunt supărați și speriați degeaba. Pensiunea oricum e izolată, curtea mea e în câmp, la 120 de metri de drumul principal. Îi asigur că totul va fi bine. Chiar dacă sunt doar adoptată de cei din Poienarii Burchii, unde am lucrat ca secretară la Primărie, chiar țin la oamenii de acolo. Unii mă plac, alții nu, le urez tot binele din lume.

-Până la urmă, terenul e al dv.?

-Nu, e al fiicei mele. Are vreo 4.700 de metri pătrați. Eu am alte patru terenuri, dar nu acesta. Și au mai stat oameni la pensiune. Condițiile sunt de lux, totul e nou, chiar spuneau jandarmii că ar vrea și ei să aibă o asemenea casă, dacă s-ar putea.

-Ați semnat pentru a fi carantinați oamenii la pensiunea fiicei?

-Nu, dar am fost de acord când am fost consultată. Dacă ai ceva și poți să ajuți, de ce să nu ajuți?! Eu nu sunt în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova, sunt persoana care nu participă la ședințe, să nu fiu expusă.

-Ce bani ar urma să primească proprietarul?

-Bănuiesc că știți, este un HG care reglementează. 230 de lei de persoană pentru cazare și 70 pentru masă”

Citeşte întreaga ştire: Români carantinați în vila fiicei subprefectului de Prahova. Ia 200 de euro pe zi. “De ce să nu ajut?”

În acest dialog, Duţă nu respinge ideea plăţii şi nu spune răspicat că fiica sa vrea să ajute fără bani statul, depăşit deja de situaţia venirii în valuri a românilor care se întorc din ţările grav afectate de criza COVID-19. În schimb, pentru a spăla imaginea insituţiei, pătată moral de subprefectul Mihaela Duţă, prefectul a transmis către presă următoarea precizare pe care o redăm întocmai.

“În urma informațiilor apărute în spațiul public, potrivit cărora fiica doamnei subprefect a județului Prahova, Mihaela Duță, a pus la dispoziție ca spațiu de carantină pensiunea sa din Poienarii Burchii, urmând să-i fie decontați banii aferenți cazării și hranei persoanelor ce vor ajunge aici, Prefectura Prahova face următoarele precizări:

– ținând cont de lipsa spațiilor de cazare pentru carantină instituționalizată și a refuzului colaborării majorității primarilor prahoveni și proprietarilor de unități de cazare cu autoritățile județene, soluția oferirii acestei pensiuni ca spațiu de cazare, în contextul bine știut, a fost o măsură acceptată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

-pensiunea din Poienarii Burchii a fost pusă la dispoziția autorităților cu titlu gratuit, proprietara nesolicitând suma de 230 lei/zi/persoană, aferentă cazării, așa cum s-a vehiculat.

-conform HG 201/2020, art. 2, în situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, sumele decontate sunt următoarele:  „alocația de cazare este în valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora; indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi (…)“

-aceeași HG precizează și faptul că „decontarea cheltuielilor prevăzute la art. 2 se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, pe baza unui borderou centralizator al documentelor justificative aferente, la sfârșitul perioadei de carantină.

Direcțiile de sănătate  publice judetene, respectiv a municipiului București, decontează cheltuielile prevăzute la art. 2 aferente carantinei la solicitarea autorităților administrației publice locale sau a operatorilor economici, după caz, în baza documentelor justificative“. Cu stimă, PREFECT, Cristian Ionescu”

Cu stimă, prefectul, ne minte în faţă. Nu presa “a vehiculat” că fiica Mihaelei Duţă va primi bani pentru serviciile pe care le va presta în cadrul pensiunii sale, ci mama sa a recunoscut că aceasta va încasa banii cuveniţi, aşa cum reiese din aticolul din Libertatea. 

Este uşor de verificat pentru organele care ar trebui să facă un control în această situaţie, dacă există o declaraţie a fiicei subprefectului Duţă în sensul că oferă cu titlu gratuit pensiunea sa, care până acum, nici nu era pensiune, dar şi asta e uşor de verificat dacă se doreşte. Chiar şi aşa, potrivit HG 201 din 2020, fiica subprefectului tot va încasa nişte bani, mult mai puţini decât în mod normal, este adevărat, dar va încasa. 

Subprefectul Mihaela Duţă a făcut parte din CJSU Prahova până în luna februarie, când a solicitat prefectului scoaterea din acest for. De altfel, atribuţiile privind situaţiile de urgenţă îi fuseseră date celuilalt subprefect George Brezoi, cu ceva timp înainte. 

Poziţia în care se află subprefectul Duţă nu este ilegală, pentru că s-a retras la timp din CJSU Prahova ca să nu mai semneze hotărârile privind situaţiile de urgenţă, dar cu siguranţă este imorală. Nu ne aşteptăm ca aceasta să îşi înainteze demisia din funcţia de subprefect şi este foarte clar că nici organizaţia judeţeană a PMP, al cărei gir îl are aceasta, să procedeze în consecinţă, deşi suntem convinşi că PMP mai are şi alţi jurişti în organizaţie.

Având în vedere comunicatul de astăzi şi încercarea de a muşamaliza o asemenea poveste, prefectul nu va anunţa cu siguranţă la Ministerul Afacerilor Interne despre situaţia creată, dar cu siguranţă conducerea acestui minister a aflat deja totul. 

Cei care ar trebui acum să verifice dacă există o declaraţie  privind oferirea gratuit a pensiunii, semnată de fiica subprefectului Duţă, fac parte din CJSU Prahova şi ca atare ar fi trebuit să ştie de existenţa unui astfel de act. 

Concluziile le puteţi trage singuri, stimaţi cititori! Trăim vremuri grele în care ar trebui să ne ajutăm între noi, dar tocmai pentru că sunt grele funcţionează perfect sloganul: “Fiecare face ce poate pentru a supravieţui!”

 

Verifică şi

De la 1 iunie, vom fi mai liberi! Vezi ce interdicţii se ridică şi cum!

De la 1 iunie, mai multe activităţi interzise în starea de urgenţă şi cea de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *