marți , 7 aprilie 2020
Acasă / Economic / Bugete mai mari pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Află noutățile!

Bugete mai mari pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Află noutățile!

Ministrul Mediului, Costel Alexe a susținut ieri o conferință de presă în care a precizat că programele mai vechi, Rabla Clasic și Rabla Plus vor continua și anul acesta și chiar cu bugete mult mai mari. În plus, sunt vești bune și în ceea ce privește mașinile electrice și hibride. 

În ceea ce privește programul Rabla CLASIC, ministrul a anunțat că bugetul este mai mare decât cel de anul trecut, adică 405 milioane de lei.

”Această sumă ne va permite să creștem, așa cum am promis, la 60.000 numărul mașinilor uzate pe care le vom scoate din trafic. Românii care vor să fie pe lista celor 60.000 de beneficiari trebuie să știe că valoarea primei de casare rămâne la 6500 de lei (1350 de euro).Această primă poate să crească cu încă 1000 de lei, dacă mașina nou cumpărată se înscrie în pragul de emisii de 96 de g de CO2. Am introdus un eco-bonus nou în Rabla Clasic de anul acesta. Valoarea lui este tot de 1000 de lei adăugați la prima de casare. Eco-bonusul se poate cumula cu prima de casare în cazul în care mașina nou cumpărată este cu sistem GPL”, a precizat Costel Alexe.

Ministrul a explicat că suma maximă care poate fi decontată prin acest program poate atinge 2.000 de euro în cazul în care noua mașină respectă regulile a două eco- bonus-uri. Regula este ca mașina care trebuie casată trebuie să fie mai veche de 8 ani. 

”De exemplu, dacă un român va alege să cumpere o mașină hibrid convențional, cu un prag de emisii de 96 de g CO2, i se va deconta din costul total al mașinii suma de  2000 de euro. Cu alte cuvinte, eco-bonusurile pot fi combinate între ele și adăugate la prima de casare, exact cum am explicat anterior”, a completat Alexe.

O noutate a programului este și  creșterea eco-bonusului pentru mașinile hibride convențional (cele care nu se încarcă la priză) de la 1700 de lei la 2500 de lei. 

Tot o noutate este și  posibilitatea de a achiziționa prin program motociclete. Prima de casare pentru cumpărarea unei motociclete noi este de 3500 de lei.

”Vrem să fie echitate între cumpărătorii de mașini și cei de motociclete. Dacă la mașini decontăm în jur de 10% din valoarea autovehiculului nou, am vrut să păstrăm aceeași proporție și la motociclete, acestea fiind ceva mai ieftine decât autovehiculele”, a explicat ministrul.

Și pentru  RABLA PLUS (emisii ZERO sau aproape de ZERO) bugetul de anul acest este mai mare cu 45% față de 2019: 140 de milioane de lei.

”Vrem cât mai multe mașini electrice în traficul urban din țară. Deocamdată mașinile electrice din trafic sunt sub 1% față de cele convenționale. Păstrăm neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric și circa 4500 pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cu bugetul de anul acesta, 2500 de români își pot cumpăra o mașină full electric și 400 de români pot achiziționa mașini hibride plug-in”.

Ce e nou la RABLA PLUS?

-condiția de a nu înstrăina mașina cel puțin un an.

-pot fi achiziționate motociclete cu propulsie electrică.

”Cei care își doresc un astfel de vehicul primesc prin AFM 3000 de lei, adică peste 600 de euro. Dacă aleg să și caseze un autovehicul, li se va adăuga și prima de casare pentru motociclete”, a mai spus Alexe.

Anul acesta va fi reluat și Programul Rabla pentru Electrocasnice. Am prevăzut aici un buget de 30 de milioane de lei. Estimăm că vom avea în jur de 100.000 de vouchere. Vom păstra categoriile de echipamente care pot fi achiziționate prin program: aparate frigorifice, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat și televizoare.

 

Verifică şi

Leul s-a depreciat în comparație cu cele mai importante monede

Instabilitatea politică a condus și de data aceasta la instabilitate pe piața monetară. Astăzi, Banca …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *