vineri , 25 septembrie 2020
Acasă / Social / Stagii de practică la standarde europene pentru elevii de la CE ”Virgil Madgearu” Ploiești

Stagii de practică la standarde europene pentru elevii de la CE ”Virgil Madgearu” Ploiești

Patronii din turism se plâng acum de slaba pregătire a angajaților lor, dar acest lucru tinde să se schimbe dacă luăm în calcul proiectele pe care le derulează multe dintre insituțiile de învățământ care furnizează viitori angajați în acest segment. Un astfel de proiect derulează Colegiului Economic “Virgil Madgearu” Ploiești, ai cărui elevi vor beneficia din semestrul II al acestui an școlar, de stagii de practică la standarde europene, ca urmare a implementării proiectului “Curriculum în dezvoltare locală adaptat contextului European nr. 2018-EY-PCVET-R2-0003”.

Deocamdată, 12 profesori au fost plecați în Norvegia pentru a observa modul în care elevii se implică în stagiile de practică.

Potrivit fișei de prezentare, proiectul  își propune:

  1. să realizeze câte un Curriculum în dezvoltare locală (CDL), clasa a XI-a, pentru fiecare dintre domeniile:Economic, Comerț  și Turism si Alimentație;
  2.  îmbunătățirea calității formării profesionale a elevilor prin aplicarea unui CDL adaptat contextului european;
  3. perfecționarea  cadrelor didactice prin schimb de experiență și exemple de bune practici dobândite în vizita de studiu Oslo, Norvegia;
  4. promovarea modernizării sistemelor de educație și formare profesională prin realizarea unui Compendiu cu instrumente de lucru pentru elevi, pe baza CDL-urilor elaborate și diseminarea bunelor practici.

Proiectul are trei faze distincte, prima dintre ele desfășurându-se în perioada 21-25 octombrie 2019, când un grup de 12 profesori de specialitate (câte 4 pentru fiecare domeniu), un profesor de limba engleză și un reprezentant al agentului economic partener, “Mika Travel” au vizitat ,,Etterstad Upper Secondary School’’ din Oslo. Aici, cadrele didactice din România au asistat la orele de curs și au observat modul în care se implică elevii la agenții economici unde aceștia desfășoară stagii de practică.

În faza a doua, vor fi elaborate cele 3 CDL-uri și un Compendiu cu instrumente de lucru pentru elevi (pe baza CDL-urilor elaborate), urmând ca în faza a treia, acestea să poată fi publicate în format electronic și cu ISBN și oferite colegilor de specialitate din județ și din țară.

Impactul vizitei este concretizat  în mai multe aspecte: înțelegerea funcționării sistemului de învățământ norvegian, a colaborării strânse între comunitatea locală si școală în vederea integrării elevilor pe piața muncii, în societate,  astfel încât să se promoveze  la nivelul școlii o atitudine constructivă, benefică elevilor, axată pe abilitățile, aptitudinile și nevoile reale ale tinerilor, conștientizarea integrării copiilor cu nevoi speciale alături de ceilalți elevi, prin asigurarea unor condiții egale pentru a se putea dezvolta normal, responsabilizarea  lor în pregătirea profesională, astfel încât să devină  cetățeni activi ai societății, observarea existenței triunghiul de succes pentru integrarea tinerilor pe piața muncii format din cei trei piloni: școală, agent economic si instituțiile statului, într-un efort unitar de pregătire, susținere și plasare pe piața muncii.

Se analizează fiecare aspect în parte pentru a vedea în ce măsură elementele de noutate pot fi  aplicate în procesul educațional românesc prin implicarea partenerilor,  prin adaptarea și implementarea acestora la nivelul colegiului nostru.

Simona Lupu –director al Colegiului Economic “Virgil Madgearu” Municipiul Ploiești, coordonatorul proiectului: “A fost o experiență interesantă pentru noi, profesorii. Din multe puncte de vedere,  stagiile de pregătire practică se desfășoară asemănător, dar sunt și diferențe. Sistemul de învățământ  norvegian pune accent în mod deosebit pe dorințele și nevoile elevului, pe integrarea acestuia pe piața muncii în funcție de punctele sale forte și pe o colaborare strănsă cu agentul economic, elemente care pot fi îmbunătățite și în România”

Proiectul Colegiului Economic “Virgil Madgearu”  Municipiul Ploiești,  este unul dintre cele trei proiecte la nivel național, care a primit finantare prin Granturile SEE 2014-2021, proiecte implementate prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor în România.

 Comunicat de presă 

Verifică şi

Noroc pentru o familie din Mizil să fie vecină cu staţia pompierilor. Un paramedic a salvat viaţa copilului de 1 an!

Un paramedic de la Detaşamentul de Pompieri Mizil a reuşit aseară să salveze de la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *