Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Primarul Ploieștiului susține vaccinarea antigripală a copiilor

28 octombrie 2019
Share:
Primarul Ploieștiului susține vaccinarea antigripală a copiilor

Primarul municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre, susține alături de Asociația Pro Imunizare campania națională de informare „Protejează-ți copilul împotriva gripei!”, un proiect educațional cu tradiție derulat în scopul conștientizării de către comunitatea locală a pericolului îmbolnăvirii cu gripă și a modalităților în care poate fi combătută această boală respiratorie infecțioasă.  

Astfel, edilul șef al Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre, a participat la conferința derulată în municipiul nostru de reprezentanții Asociației Pro Imunizare, acțiunea fiind una de promovare a acestui eveniment de  informare a publicului general și de înțelegere a obiectivelor stabilite prin intermediul acestui proiect privind protecția copiilor și adolescenților prin vaccinarea antigripală.

Participanții la conferință, profesioniști din domeniile sănătății și educației, au discutat pe tema metodelor de protejare împotriva gripei, concluzia unanimă fiind aceea că vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva acestei boli. 

Fiecare sezon de gripă are propriile particularități, boala afectând diferit adulții și copiii. Adolescenții și copiii reprezintă o categorie de populație extrem de vulnerabilă, din perspectiva îmbolnăvirii cu gripă. De aceea, vaccinarea în cazul acestora a fost ferm recomandată de specialiștii în domeniul sănătății prezenți la întâlnire.

“Sunt multe aspecte de care trebuie ținut cont atunci când vorbim despre imunitate, mai ales în cazul adolescenților și a copiilor. Singura metodă activă, eficientă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea antigripală, iar în România avem acum produse vaccinale tetravalente așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor și adolescenților: noutatea sezonului, vaccinul intranazal, și vaccinul injectabil”, a declarat dr. Alexis Cochino, președintele Asociației Pro Imunizare.

Gripa este o boală respiratorie infecțioasă, acută care se poate răspândi rapid și este determinată de tipuri diferite de tulpini virale, care se schimbă în fiecare an[1]. În țările Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 şi 70.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicațiilor gripei[2].

În România, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe față de sezonul precedent[3].

Primarul Municipiului Ploiești, Adrian Florin Dobre, și-a exprimat susținerea față de această acțiunea de informare publică, arătând importanța unui astfel de demers, precum și faptul  că, prevenția rămâne soluția cea mai bună și mai puțin costisitoare pentru noi împotriva acestei boli.

„Prevenția este un lucru foarte bun iar atunci când vorbim de categorii de persoane extrem de vulnerabile, pe de-o parte vorbim de persoanele vârstnice  dar vorbim și despre copii și elevi , în cazul cărora decizia este la nivelul părinților. Să nu uităm un aspect – copiii sunt în colectivitate, fie că vorbim de creșă, grădiniță, școli sau liceu. Sunt în colectivități unde propagarea acestui fenomen poate fi mult mai mare.  Cu toate eforturile pe care noi, ca autorități, le facem, ca de exemplu măsurile de igienizare, totuși acest risc persistă și atunci rugămintea e ca părinții, profesorii, și formatorii de opinie din zona aceasta să achieseze la ideea de prevenție. Prevenția e mult mai bună pentru copii dar și dacă vorbim de costuri , prevenția este mult mai puțin costisitoare”, a declarat în acest context primarul municipiului Ploiești, domnul  Adrian Florin Dobre.

Campania „Protejează-ți copilul împotriva gripei!” își propune să informeze grupurile de părinți și populația în general  despre gripă și beneficiile directe ale vaccinării antigripale asupra sănătății copiilor și adolescenților.

Oricine se poate infecta cu virus gripal, dar rata infecțiilor este extrem de ridicată în rândul copiilor (peste 20-30% anual).

Acesta este cel de-al 9-lea an în care Asociația Pro Imunizare organizează campanii de informare cu privire la pericolul îmbolnăvirii cu gripă și modalitățile în care poate fi combătută aceasta.

comunicat de presă Primăria Ploiești

 

[1] Organizația Mondiala a Sănătății – Fact sheet Seasonal Influenza - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

[2] ECDC. Vaccinarea împotriva gripei sezoniere şi utilizarea antiviralelor în Europa – Prezentare generală a recomandărilor de vaccinare şi ratelor de acoperire în statele membre UE pentru sezoanele gripale 2013–14 şi 2014–15. Stocholm: ECDC; 2016. http://ecdc.europa.eu/en/publications/publications/seasonal-influenza-vaccination-antiviral-use-europe.pdf

[3] Institutul Național de Sănătate Publică – Analiza evoluției gripei, a infecțiilor respiratorii acute (ARI) și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) în sezonul 2018/2019 - http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/gripa-si-infectii-respiratorii-acute/1208-analiza-sezon-gripal-2018-2019/file