duminică , 27 septembrie 2020
Acasă / Administratie / S.O.S. Ambrozia! Susţine şi tu campania APM şi hai la cosit pe 28 septembrie!

S.O.S. Ambrozia! Susţine şi tu campania APM şi hai la cosit pe 28 septembrie!

După sute de sesizări şi reclamaţii ale cetăţenilor, după acţiuni care nu şi-au atins complet ţinta, autorităţile invită prahovenii să participe activ la eradicarea buruienii ambrozie, cea care provoacă alergii multor persoane. Astfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova ne invită pe toţi la cosit în zonele unde această buruiană s-a extins. Acţiunea va avea loc într-o singură zi, pe 28 septembrie 2019, în intervalul 10.00-15.00. 

“Avand in vedere slabele rezultate privind aplicarea Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrosia si a HG nr.707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acestei legi, precum si proliferarea rapida a acestei specii la nivelul tarii noastre, cu consecinte negative asupra starii de sanatate a populatiei, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului lanseaza Campania “28 Septembrie 2019 S.O.S.- Ambrozia”-Miscare civica pentru mediu si sanatate, cu implicare nationala pentru combaterea plantei invazive Ambrosia artemisiifolia-Iarba parloagelor.

APM Prahova invita toate unitatile administrativ teritoriale din judetul Prahova, precum si persoanele fizice si operatorii economici, sa se implice activ in actiunea ce va avea loc in data de 28.09.2019, cu implementare in intervalul orar 10.00-15.00. Actiunea va consta in cosirea buruienii respective, executata pe domeniul public al localitatilor si pe proprietatile private, urmata de colectarea materialului vegetal in puncte special desemnate, urmand ca acesta sa fie valorificat ca si compost prin firmele de salubrizare. In acest fel, se urmareste ca, pana la sfarsitul lunii octombrie, sa fie redusa raspandirea polenului si rezerva de seminte, stopandu-se astfel aparitia de noi plante in anul urmator. Aceasta miscare civica isi propune ca, intr-o singura zi, prin efortul comun al comunitatilor locale si al factorilor interesati, sa fie curatate de ambrozie suprafete cat mai mari de teren.

Reamintim faptul ca un numar semnificativ de persoane, conform statisticilor medicale, este afectat de alergia la polenul acestei plante, uneori cu complicatii extrem de severe, asemanatoare astmului bronsic, crizele putandu-se repeta pe tot parcursul sezonului de inflorire. Deoarece planta are o perioada de polenizare foarte lunga (sfarsitul lunii iulie-octombrie), este esential sa se ia masuri de combatere inainte de aceasta etapa, de preferinta in lunile mai-iunie. De asemenea, este indicat ca planta sa fie smulsa din radacina acolo unde apare izolat (se vor folosi obligatoriu manusi de protectie), iar pe suprafete compacte sa fie cosita (manual sau mecanic) de cel putin doua ori pe an, pana la disparitia completa. Pentru eficienta actiunii, retezarea tulpinii se executa cat mai aproape de suprafata solului, astfel incat sa nu ramana ramificatii care sa poata inflori din nou. In cazul enclavelor din interiorul terenurilor agricole, planta se va combate prin erbicidare sau prin lucrari de discuire, grapare.

Compartiment Relaţii Publice – Tehnologia informaţiei APM Prahova”.

 

Verifică şi

Alegeri electorale locale. Cum vom vota duminică, 27 septembrie!

Votarea se desfășoară după următorul program: duminică 7-21 Veţi prezenta actul de identitate operatorului de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *