miercuri , 23 octombrie 2019
Acasă / Administratie / Cum a ajuns pesta porcină africană în gospodăria unui prahovean din Poienarii Rali!

Cum a ajuns pesta porcină africană în gospodăria unui prahovean din Poienarii Rali!

Autorităţile prahovene sunt în alertă după ce a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la un porc din gospodăria unui cetățean din Poienarii Burchii, sat Poienarii Rali. Astăzi, prefectul judeţului Mădălina Lupea a convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova, care a aprobat planul de măsuri privind combatarea focarului de pestă porcină africană și măsurile care se impun în zonele de protecție și supraveghere.

Gospodarul a avut trei porci. Unul care a murit şi a fost îngropat în gospodărie pe 30 iunie, un al doilea, o purcea de 120 de kg, care s-a îmbolnăvit şi care a decedat ulterior, nu înainte ca medicul veterinar din sat să îi recolteze sânge pentru analiză şi un al treilea care părea sănătos şi pe care, fără să anunţe medicul, omul l-a sacrificat. Având în vedere că în probele de sânge a fost identificat genomul virusului de pestă porcină africană autorităţile vor lua carnea existentă în frigiderul familiei şi o vor neutraliza, totodată luând măsuri de dezinfectare a frigiderului şi a tuturor obiectelor care au intrat în contact cu această carne.

Se pare că virusul a ajuns în gospodărie în momentul în care proprietarul a adus din apropierea unei păduri, iarbă cosită pentru animale. Cel mai probabil purtătorul ar fi un porc mistreţ, cu atât mai mult cu cât în judeţele limitrofe, Dâmboviţa şi Ilfov există mai multe focare la porci mistreţi.

Aplicarea Planului de masuri se va face si în exploataţiile nonprofesionale în care apar focare secundare de pestă porcină africană, cu informarea CLCB Prahova, în comuna Poienarii Burchii. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova va gestiona rapid focarul.

Porcii din sat nu vor fi sacrificaţi decât după ce ar apărea un nou focar.

Localităţile din zona de protecţie şi de supraveghere a focarului au fost stabilite de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, după cum urmează:
– Zona de protecţie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţilor: comuna Poienarii Burchii (satele: Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi, si Pioresti), comuna Gorgota (satul Poienarii Apostoli) din jud. PRAHOVA si comuna Peris (satul Balteni) si comuna Ciolpani (satul Piscu) din jud. Ilfov.
– Zona de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor:: comuna Poenarii Burchii (satele:Carbunari, Podu Valeni, Ologeni si Tatarai), comuna Sirna (satele: Habud, Sirna, Varnita), comuna Tinosu (satele Predesti, Tinosu, Pisculesti), comuna Puchenii Mari (satele Odaile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Mosneni, Miroslavesti), comuna Gorgota (satele Fanari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), comuna Balta Doamnei (satulCurcubeu) din judetul Prahova.
– Localitățile din jud. Ilfov care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Buriasi, Peris, Balteni, Tancabesti, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Luparia si Silistea Snagovului.
– Localitățile din jud. Dambovita care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Ciocanesti, Niculesti, Movila, Barbuceanu, Catunu si Crivatu.

Programul de măsuri privind combatarea focarului precum și măsurile care se impun în zonele de restricție poate fi consultat aici: http://prahova.dsvsa.ro/…/Programul-de-masuri-privind-comba…

Autorităţile avertizează populaţia că trebuie să anunţe despre existenţa oricărei suspiciuni de infectare cu pestă porcină africană, cu atât mai mult cu cât oamenii vor fi despăgubiţi pentru animalele bolnave sau sacrificate ca urmare a suspiciunii sau bolii, la preţul pieţei 10-12 lei-kg în viu.

Verifică şi

Aleșii ploieșteni vor decide asupra instituirii unei taxe speciale de salubrizare

Aleșii locali ploieșteni se vor reuni astăzi, 14.10.2019, de la ora 15.00,  în ședință extraordinară, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *