marți , 26 mai 2020
Acasă / Social / Povestea emoționantă de viață a unui prahovean de 100 de ani, supraviețuitor al unui lagăr de la Cotul Donului

Povestea emoționantă de viață a unui prahovean de 100 de ani, supraviețuitor al unui lagăr de la Cotul Donului

Unul dintre ultimii veterani de război din România trăiește în Prahova, în comuna Bătrâni și a împlinit recent 100 de ani. Ion Mîzgoi este caporal în rezervă și încă își amintește tot iadul trăit la Cotul Donului, unde a stat în lagăr trei ani. Ieri, acesta a fost vizitat de reprezentanții Instituției Prefectului din Prahova care au consemnat emoționantul moment pe pagina de socializare oficială.

Mai jos puteți citi povestea de viață a unui om cum nu mai trăiesc mulți.

”În Prahova, ca de altfel în toată România, au mai rămas puţini veterani din Al Doilea Război Mondial. Timpul i-a secerat pe eroi unul după altul, aşezându-i în marea armată a celor care au luptat pentru neamul şi ţara lor. Pe lângă caporalul în rezervă Ion Ghiţă Mîzgoi, parcă a trecut. Sau poate că nu l-a găsit în satul ca dintr-o poveste de demult, Bătrâni. Şi noi l-am găsit cu greu, întrebând pe unul şi pe altul, după ce am mers pe uliţe întortocheate şi ne-am oprit într-un sfârşit într-o fundătură. O casa bătrânească şi în spate un deal, cu diferite culturi. Undeva la umbră, lângă prispă, ne aştepta Tataie Ion şi fiica sa cea mică, doamna Lucica. Tataie a împlinit 100 de ani pe 19 mai anul acesta şi a fost sărbătorit cu tort şi cu şampanie de preot şi de câţiva enoriaşi, la biserica din vârful dealului. „M-au ajutat să ajung acolo nepotul şi fata. M-au primit cu un tort mare şi cu şampanie. A fost frumos din partea lor”, spune bătrânul. Cum este să ai 100 de ani? „Cum să fie? A trecut timpul, nici nu ştiu când a trecut. Şi mama a trăit până la 102 ani!”, ridică Tataie din umeri.

Domnul Mîzgoi a trăit parcă după zicala aia românească „Fă-mă, mamă, cu noroc şi apoi aruncă-mă în foc!” pentru că aşa i-a fost viaţa. La 21 de ani, prin 1941, a plecat la război. A mers pe jos până la Cotul Donului şi pe urmă, înapoi.
„Am trecut prin Odessa, Crimeea, Sevastopol, Stalingrad. Din luptă am doar un semn, pe mână, că mi-a trecut o schijă pe aici. Am stat trei ani în lagăr la Cotul Donului. Nu pot să vă povestesc ce am trăit acolo, că este prea greu. Ruga ne era doar la mila lui Dumnezeu. În rest, nu avea de unde să vină ajutorul. Am luat de acasă, cu mine, o cruciuliţă, la gât, de care nu m-am despărţit. Când ne-au eliberat de acolo, ne-au dezbărcat să ne dea alte haine şi am dat jos şi cruciuliţa. Dar o rusoaică mi-a dat-o înapoi. Cruciuliţa aia şi Dumnezeu m-au protejat şi m-am întors teafăr. Am făcut parte din Divizia Tudor Vladimirescu”, povesteşte bătrânul şi se uită în zare, ca să vadă lagărul, prietenii părăsiţi de noroc la ruşi, cruciuliţa şi poate pe Dumnezeu, care l-a scăpat din iad.
Întors acasă, caporalul cu două decoraţii pentru vitejie şi curaj, a primit hectarul de pământ promis de stat, s-a însurat şi a făcut trei copii, dintre care mai trăieşte doar fiica cea mică, doamna Lucia, care locuieşte cu el. Soţia i-a murit în urmă cu 40 de ani, dar cei patru nepoţi şi două strănepoate îl vizitează. A fost zidar şi a făcut o mare parte dintre casele vechi din Bătrâni. La pensie a ieşit de la SC Drumuri şi poduri, unde a construit…drumuri şi poduri. Nu a băut alcool şi nu a fumat. A pus umărul la înfăptuirea României libere, la sfârşitul celei mai sângeroase conflagraţii armate din istoria lumii şi la construirea casă cu casă, drum cu drum şi pod cu pod a ţării lui. Pentru sacrificiul său şi pentru exemplul de viaţă dat comunităţii, am mers la Bătrâni să-i urăm sănătate şi la mulţi ani! Am simţit, însă, că Tataie Ion ne-a făcut o onoare că ne-a strâns mâinile, mulţumindu-ne că l-am vizitat. Să fiţi sănătos, domnule caporal Mîzgoi! Patria vă este recunoascătoare, iar noi, vă spunem umil „Mulţumim!”

preluare facebook Prefectura Prahova

Verifică şi

Doliu în comunitatea didactică din Ploieşti: Profesorul de limba română Oliviu Găzdac a decedat!

Profesorii din Colegiul Național „I.L.Caragiale” Ploiești anunță, cu profund regret, “trecerea întru nemurire” a remarcabilului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *