marți , 14 iulie 2020
Acasă / Evenimente / Lapoș și Sângeru după prăpăd: ”Când m-am întors, am văzut dezastrul. Dar mai am copiii. O să fim bine!”

Lapoș și Sângeru după prăpăd: ”Când m-am întors, am văzut dezastrul. Dar mai am copiii. O să fim bine!”

Primele ajutoare pentru sinistrații din Prahova au ajuns astăzi în localitățile cele mai afectate de inundații, Lapoș și Sângeru. Prahovenii au înțeles că semeni de-ai lor trec prin momente grele și au adus alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte și bani la punctul de colectare organizat la sediul Inspectoratului județean de Jandarmi Prahova.

Tot astăzi, aceleași localități au fost vizitate de vicepremierul Grațiela Gavrilescu și ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș. În Sângeru, continuă căutările ultimului copil al familiei Toader, iar părinții se pregătesc de înmormântarea celorlalți trei.

A fost iadul pe pământ povestesc localnicii. Mireșul Mic, un pârâu care nu are o lațime mai mare de 4 metri atunci când plouă, și-a întins acum albia pe 60 de metri, trecand cu furie prin agoniseala si vietile oamenilor.

”A fost spaimă mare, am luat copiii în brațe, am și căzut cu ei în noroi. Fugeam și nu mă mai uitam în urmă. Când m-am întors am văzut dezastrul. Mi-a inundat fântâna, casa, dar mai am casă și mai am copiii. O să fim bine”, ne spune o femeie.

Nu cu același lucru se poate consola familia Toader, căreia viitura i-a luat casa cu totul, dar și viitorul. Cei patru copii cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani.

”Am vorbit cu aia mică de 3 ani la telefon înainte cu vreo oră. Vroia să-i aduc suc și bomboane de la muncă. La 5 și ceva s-a întâmplat necazul și nu am mai apucat să văd nici copii, nici nimic”, spune sfârșit Paul Toader, un tânăr de 26 de ani.

Soția lui Paul, Roxana,  a fost până vineri mama a 4 copii sanatosi. Acum nu mai e mamă și e doar amintirea a ceea ce a fost. Primește condoleanțe din partea tuturor, chiar si a ministrilor, oameni care în alte condiții nu i-ar fi călcat pragul. E vedetă, una asa cum nu si-ar fi dorit vreodata sa fie. Pe patul pe care stă ea, sfârșită, se așează ministrul Deneș care o cuprinde cu brațul și încearcă să o îmbărbăteze. Așa mică cum e acum, pare că are 13 ani, nu 22.

Comunitatea de romi ascultă cu atenție ce le spune ministrul apelor și speră că de la acesta va veni salvarea lor.

”Au fost căderi de precipitații foarte mari. Sâmbătă dimineață, (1 iunie) la Valea Călugărească am măsurat 130 de litri/ mp, iar noi de la 50 de litri/mp încolo dăm Cod Roșu. Pârâul Mireșul Mic, care are în mod normal 4 metri lățime, a ajuns la 60 de metri și așa s-a întâmplat necazul. Aici vom asigura o secțiune de curgere a puțului de apă, iar acele aluviuni vor fi luate din albie. Pentru pasul doi am avut deja o discuție cu doamna premier pentru a aloca din fondul de urgență la dispoziția Guvernului, bani pentru a face anul acesta consolidări de mal, regularizare de curs de apă și alte lucrări care se impun în această zonă, astfel încât tragedia care s-a întâmplat zilele trecute să nu se mai repete”, spune Deneș.

Natura se revoltă, crede și vicepremierul.

”Ne-au povestit oamenii că se zdruncina casa atunci când a venit viitura și au fost nevoiți să urce în podul casei. Toți mi-au spus că în zona lor nici bunicii nu au văzut așa ceva Tot ceea ce vedem aici este efectul schimbărilor climatice. A plouat foarte mult într-un timp destul de scurt. În continuare trebuie făcută o radiografie clară și investițiile trebuie făcute pentru a preîntâmpina evenimente la care nu ne gândim, dar care, după cum vedeți se pot întâmpla”, a declarat și vicepremierul Grațiela Gavrilescu.

La Lapoș, în Lăpoșel, oamenii se miră că au scăpat cu viața.

”În cinci minute apa s-a făcut de un metru și am ținut ușa să nu năvălească în casă. Am pus fetele să spargă tavanul din rigips și să se urce în pod. Și când le-am văzut în siguranță, am deschis repede cealaltă ușă, dinspre grădină ca să aibă apa pe unde ieși. A fost îngrozitor!”, povestește un bărbat trecut de prima tinerețe.

Nea Petrică a rămas cu nimic. Ne arată hainele de pe el și casa, din care a ramas doar o gramada de lemne. A primit ajutoare de la jandarmi și așteaptă acum la mila guvernului.

”Vorbim în primul rând de pierderi de vieți omenești, din păcate: cei patru copii din Sângeru, dintre care unul nu a fost găsit nici acum, dar pentru care continuă căutările și bărbatul din Breaza care și-a pierdut viața în râul Prahova. Pe acestă cale transmitem condoleanțe familiilor îndoliate. Natura s-a dezlănțuit violent și viitura a afectat 387 de locuințe și peste 300 de anexe gospodărești, 64 de podețe și 60 de drumuri, dar toate pot fi reparate și nu se compara cu viețile pierdute”, a declarat  prefectul Mădălina Lupea.

Oficialii au plecat, iar oamenii au rămas cu gandul la promisiunile lor. Unii nu mai au nimic, asa ca doar speranta ca cineva ii va ajuta ii mai tine.

Verifică şi

Patru copii au ajuns la spital în urma unui accident rutier, la Sinaia

Accident rutier in Sinaia, strada Zamora. Un auto s-a răsturnat cu un adult și 4 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *