sâmbătă , 10 aprilie 2021
Acasă / Administratie / Totul despre procesele electorale de astăzi: reguli la secțiile de votare, ce votăm!

Totul despre procesele electorale de astăzi: reguli la secțiile de votare, ce votăm!

Astăzi, 26 mai 2019, românii sunt invitați la vot. Pe de o parte ca să își aleagă un reprezentant în Parlamentul European, iar pe de altă parte  să voteze la referendumul pe problemele justiției. Conform legii, pentru alegerile europarlamentare și pentru referendum, cetățenii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, respectiv 7.00 – 21.00, cu aceleași ștampile cu mențiunea ”VOTAT”, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare și două pentru referendum – câte un buletin pentru fiecare întrebare.

Cele două întrebări sunt: Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție? Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Cetățenii pot vota mai întâi pentru alegeri europarlamentare de exemplu și la o oră ulterioară pentru referendum, dacă inițial nu au dorit să își exprime votul și pe urmă s-au răzgândit.

Alegătorii votează la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința, conform listelor electorale permanente. Cetățenii care, în ziua alegerilor, se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu pot să își exercite dreptul de vot în localitatea în care se află, la orice secție de votare, urmând a fi înscriși într-o listă suplimentară. Urna mobilă a putut fi solicitată prin cerere scrisă până ieri.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să voteze, dar nu dețin carte de identitate valabilă, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, cu sediul în București, și serviciile publice comunitare pentru evidența persoanelor din Capitală și din județe vor avea program și în zilele de 25 și 26 mai, conform programului stabilit la nivel local. Se poate vota cu cartea de identitate.

Votează cetățenii care au împlinit 18 ani, inclusiv astăzi. Nu pot vota cei care au interdicție prin hotărâre judecătorească și alienații mintal.

Alegătorii trebuie să voteze separat, în cabine închise, aplicând mențiunea ”VOTAT” înăuntrul patrulaterului. Se îndoaie apoi, buletinele de vot, astfel încât paginile netipărite care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi le va introduce în urnele de vot corespunzătoare fiecărui scrutin, având grijă să nu se deschidă. Se restituie ștampila încredințată pentru votare, după care un membru al biroului secției aplică pe actul de identitate al alegătorului ștampila cu mențiunea „VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant. Alegătorul care nu poate să voteze singur, poate să beneficieze de un însoțitor.

 

Verifică şi

Prahova: 35 de paturi covid libere. Încă 122 de persoane depistate pozitiv în ultimele 24 de ore

Din cele 366 de teste pentru depistarea noului coronavirus făcute ieri, 121 au fost pozitive, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *