miercuri , 29 ianuarie 2020
Acasă / Economic / Un nou indice de referinţă ia locul Robor-ului. Acesta se va aplica şi la Prima Casă şi Prima Maşină!

Un nou indice de referinţă ia locul Robor-ului. Acesta se va aplica şi la Prima Casă şi Prima Maşină!

Noul indice în funcţie de care se vor calcula dobânzile pentru credite nu va mai fi Robor, anunţă BNR. Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 2,36% pentru trimestrul IV 2018, acest indice fiind media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

Pentru cei care au făcut deja un credit va funcţiona tot ROBOR.

Totodată, ministerul finanţelor a anunţat că IRCC se va aplica şi în cazul programelor guvernamentale Prima Casă, Prima Maşină şi  Investeşte în tine.

“Astfel, pentru creditele acordate în monedă națională rata de dobândă va fi compusă din indicele de referință calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naționale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Noul indice de referință se aplică atât creditelor noi acordate, la refinanțarea creditelor aflate în derulare cât și contractelor aflate în derulare cu acordul părților formalizat prin act adițional la contractul de credit”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Finanţelor.

Verifică şi

1.740 de lei, bugetul pentru un singur elev, la începutul școlii! Tu cât ai cheltuit?

Un studiu, MKOR Consulting a dezvăluit faptul că românii cheltuiesc cel puțin 1.740 de lei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *