miercuri , 27 ianuarie 2021
Acasă / Economic / Măsurătorile făcute de APM Prahova privind calitatea aerului în Ploiești confirmă poluare cu hidrogen sulfurat

Măsurătorile făcute de APM Prahova privind calitatea aerului în Ploiești confirmă poluare cu hidrogen sulfurat

După ce ploieștenii au protestat atât prin sesizări, telefoane, postările pe paginile de socializare față de calitatea aerului din oraș începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a postat pe site-ul instituției un comunicat de presă prin care a confirmat ceea ce a spus ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, pe pagina sa de facebook: au fost depășiri la hidrogen sulfurat, emisii care provin de la Rafinăria Rompetrol. Totodată, APM Prahova a transmis în comunicat și monitorizările făcute la celelalte firme cu potențial poluator. 

Mai jos puteți citi comunicatul de presa al APM.

”Începând cu 04.04.2019, APM Prahova a monitorizat suplimentar,cu stația mobilă, calitatea aerului în zona străzii Vega din Ploiești și s-au constat creșteri și depașiri la indicatorul H2S (hidrogen sulfurat), creștere datorată activității ROMPETROL-Rafinăria VEGA Ploiești.

Condițiile meteo defavorabile (viteza mică a vântului, cu tendință S-SE, plafonul coborât de nori) au favorizat staționarea poluanților în zona Municipiului Ploiești

De asemenea, autolaboratorul APM Prahova a monitorizat, suplimentar, zona Mihai Bravu din Ploiești, unde nu s-au constatat depășiri la: NO2, NH3, SO2, H2S, COV (compusi organici volatili).

În zona Rafinăriei Petrobrazi nu s-au făcut monitorizări suplimentare deoarece am fost notificați cu privire la repornirea instalațiilor abia astăzi, 15.04-ora 9,21.

A fost informată Garda Natională de Mediu-Comisariatul Județean Prahova cu privire la situația existentă, în vederea luării măsurilor conform competențelor legale.

Vă reamintim că astăzi, 15 aprilie a.c., rafinăriile din zona Municipiului Ploiești aveau obligația de a monta stații proprii de monitorizare a calității aerului.

– SC PETROTEL LUKOIL SA a montat una din cele două stații prevazute, care este și funcțională

-ROMPETROL-Rafinăria VEGA este în curs de montare o stație la Poarta 2 (si va fi funcțională din 16 aprilie)

– UNILEVER Romania a montat stația in zona Școlii Berthelot din Ploiești (care este funcțională)

-ISOVER-Saint Gobain are o stație montată si funcțională (la sediul din Berceni).

Având în vedere condițiile meteo total defavorabile dispersiei poluanților, anunțate de Administrația Națională de Meteorologie, APM Prahova a transmis rafinăriilor din zonă atenționări în vederea luării tuturor măsurilor, astfel încât să nu fie afectată calitatea aerului și sănătatea populației”.

Cum poate afecta hidrogenul sulfurat sănătatea oamenilor?

Explicații Wikipedia: ”Hidrogenul sulfurat sau acidul sulfhidric este un acid anorganic slab. În stare pură este un gaz incolor, inflamabil, toxic, cu un miros puternic. Hidrogenul sulfurat este mai greu decât aerul, are o reacție ușor acidă, cu bazele formează săruri. Sărurile acidului sulfhidric se numesc sulfuri. În concentrație redusă are miros neplăcut de ouă clocite. În concentrație ridicata paralizează simțul mirosului și nu poate fi detectat de om. În funcție de concentrație și de durata de expunere poate produce efecte cronice sau acute. La concentrații peste 0.1% poate ucide în câteva secunde”.

Verifică şi

Sinteza raportului de inspecţie pe luna noiembrie 2020 pe directiva SEVESO la Petrotel Lukoil

În data de 11.11.2020, o echipă formată din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *