joi , 28 mai 2020
Acasă / Afaceri / Povestea afacerii de familie S.O.S. Deces din Ploieşti. “Încercăm să redăm deminitatea în faţa morţii, cu înţelegere, compasiune şi discreţie!” | Servicii Funerare Ploiești

Povestea afacerii de familie S.O.S. Deces din Ploieşti. “Încercăm să redăm deminitatea în faţa morţii, cu înţelegere, compasiune şi discreţie!” | Servicii Funerare Ploiești

Vine un moment în viața fiecăruia dintre noi în care, cu inima sfâșiată, suntem nevoiți să ne luăm rămas bun de la părinți și alte persoane dragi. Cei care au trecut deja prin groaznica experiență povestesc că formalitățile de înmormântare sunt așa de multe, încât nici nu îți dai seama când ai condus defunctul pe ultimul drum, fără să apuci să îl plângi în liniște. Și asta, cu atât mai mult cu cât, înmormântarea în sine este pentru cei care rămân, nu pentru cel decedat. Este un răgaz, câteva clipe smulse sorții, în care să-l mai vezi pe cel ce nu mai este și va dispărea fizic din viața ta. De câțiva ani, însă, există firme care îți pot lua de pe umeri aceste formalități ca tu să parcurgi în mod firesc, fără intruziuni, perioada de doliu emoțional. Cea mai cunoscută firmă de pompe funebre si servicii funerare din Ploiești este SOS Deces, înființată în 2009. Toți cei care au avut de-a face cu patronii, familia Cocoș, s-au declarat mulțumiți. Marina și Sebastian Cocoș au înțeles pe deplin că munca lor este foarte importantă și chiar dacă “toți ne ducem în același loc, demnitatea este ceea ce trebuie să ne însoțească până la sfârșit”. 

”Firma noastră nu este singura pe piața funerară din oraș sau din țară și tocmai de aceea, pentru a reuși, trebuie să vii cu un diferențiator. Noi suntem organizatori de ceremonie funerară și dincolo de serviciile oferite, adică tot ce presupune această activitate: de la constatarea decesului, până la recomandarea restaurantului unde se poate face parastasul de după înmormântare, am încercat să avem atitudinea potrivită. Oamenii sunt sfâșiați de durere și chiar dacă nu le poți lua asta din suflet, îi poți ajuta mult pentru ca acele ultime zile pe care le mai au cu defunctul să reprezinte ceva, dincolo de durere. Poți face asta cu multă compasiune, înțelegere și mai ales discreție. De fapt asta încercăm să facem: să redăm demnitatea în faţa morţii. Chiar dacă nu îți dai seama pe loc, este foarte important ca cel drag să arate așa cum îl știai și pe catafalc, pentru că este ultima imagine care îți rămâne întreaga viață în amintire. Detaliile care par nesemnificative atunci când îți plânge toată ființa, contează și ele. Oamenii își aduc aminte, de exemplu, de flori, dacă coroanele erau ofilite. De aceea noi recomandăm florile în vază, nu coroanele. Arată și elegant, și nici nu se vor ofili imediat, pentru a crea o imagine și mai dezolantă. Spațiul de primire de la firmă mi s-a părut și el foarte important. Nu degeaba am pus un portret mare de-al dictatorului Nicolae Ceaușescu. Cât de mare ar fi suferința, când intră acolo, oamenii se destind. Nu se așteaptă la așa ceva. Dintr-odată ai spart gheața”, îmi explică Marina Cocoș, cea care s-a ocupat în ultimii ani de imaginea firmei SOS Deces.

Îmi dau seama, din detaliile pe care mi le spune, că treaba ei nu e nici plăcută si nici ușoară. Cumva, însă, a găsit o cale ideală de a trata întreaga experiență a morții.

Omul are nevoie să fie înțeles. Pentru el viața nu o să mai fie niciodată la fel, pentru că cineva a dispărut fizic pentru totdeauna din obișnuința lui. Pentru tine, ca firmă, el este un client, dar omul nu trebuie să se simtă astfel. Are nevoie să plângă și să-l asculți, are nevoie de compasiune, este vulnerabil. La începutul nostru ca firmă, ne chemau acasă să îmbălsămăm defunctul. Nu te poți duce cu legea în mână și să-i spui unui om care jelește că este ilegal să faci îmbălsămare acasă, dar îl poți convinge altfel. Le-am explicat că formaldehida, substanța cu care făceam îmbălsămarea are potențial mare cancerigen și că nu este în regulă să-i aducem cancerul în casă. Expuneam întreaga casă unui pericol, dar și pe noi, că nu lucram într-un mediu potrivit, steril. De aceea în proiectul de lege pe care l-am inițiat, am stipulat această sală de îmbălsămare obligatorie. Pentru că lucrăm cu substanțe periculoase pentru sănătate și pentru că trupul neînsuflețit trebuie tratat, fără a i se atinge demnitatea. Cred că aici facem diferența.

În acest moment, nici mie nu îmi vine să cred, că după trei ani de când manageriez această firmă am clienți mai mulți decât cele 25 de firme cu domeniul similar de activitate din Ploiești. Mergem pe recomandări. Oamenii nu uită că au fost tratați corespunzător momentului dificil prin care treceau și ne recomandă și altora pe urmă, vecini, prieteni, rude”, explică Marina.

Firma aleargă după toate formalităţile

În ceea ce privește prețurile, SOS Deces nu are pachete, așa cum au multe firme de profil. Clientul își stabilește singur prețul în funcție de posibilitățile și dorințele sale.

”În general vorbim de persoane vârtnice ca și clienți finali, care au cotizat o viață întreagă la casa de pensii și care acum au parte de acel ajutor de înmormântare, care ușurează mult situația aparținătorilor. Noi oferim servicii complete, cum îți spuneam: de la cele necesare înmormântării, obiecte specifice de cult, flori, până la acte. Mergem cu oamenii peste tot pe unde e necesar: la cimitir unde trebuie concesionat locul de veci, dacă nu au deja unul, la casa de pensii sau le spunem unde trebuie să ajungă neapărat și ce trebuie să facă. E un sprijin, pentru că omul ăla este blocat în fața unui eveniment foarte dureros și nu mai acționează așa cum o face de obicei. Nu pierde timp și nici bani în plus. Apoi, inclusiv recomandările pe care le facem pentru servicii conexe trebuie să mulțumească. Pentru parastas, recomandăm restaurante cu servicii bune din orice zonă din oraș, după preferința clientului. Am ales restaurante de care sunt sigură că pot completa calitatea serviciilor oferite de noi, pentru că la români și nu numai, mâncarea bună parcă mai alină din durere. E un moment în care ai rudele și prietenii aproape, în tihnă, în care nu mai plânge nimeni, de multe ori chiar se mai face câte o glumă, pentru că există credința că răposatului i-ar fi plăcut ca oamenii să se veselească și pentru el”, spune Marina.

“Clienţii merită servicii de calitate legiferate”

Dincolo de ce îmi povestește ea, succesul cred că vine din felul ei de a vedea lumea. Nu judecă, chiar dacă spune că înmormântarea nu este un eveniment în care să epatezi, și înțelege și de ce cineva ar comanda un sicriu din lemn de stejar care este mai scump. “Așa plânge el, așa crede el că prețuiește defunctul și după ce nu mai este și nu trebuie judecat”. Viața a adus-o în acest sector, pentru că atunci când l-a cunoscut pe soțul său, Sebastian Cocoș, nu știa nimic despre îmbălsămări sau orice altceva care ține de înmormântări. Cumva a acceptat asta ca un dat. Nici nu s-a speriat, nici nu a dat înapoi. A găsit repede un rol în poveste, un segment pe care să-și pună amprenta. A văzut că soțul său este cel mai bun în tanatoesteică și tanatopraxie din țară și a încercat să se ridice la nivelul lui pe partea umană a acestei activități.

Soțul meu a deschis firma în 2009 și încă de atunci avea servicii complete. El este și fondatorul Asociației Funerare Române. S-a zbătut foarte mult pentru ca acest domeniu să fie legiferat corespunzător. De altfel, avem singura firmă autorizată din Ploiești pe toate activitățile pe care le facem. Sebastian este atât de bun pe estetică, încât e chemat peste tot în țară pentru cosmetizări, dar mai ales pentru reconstrucție. Sunt persoane decedate in accidente cumplite, ale caror figuri au fost distruse aproape in totalitate. Iti dai seama cat de cumplit este pentru o mama, de exemplu, sa-si vada copilul asa. Atunci conteaza foarte mult ca cel care face reconstructia sa fie bine pregatit si pe baza unei fotografii sa refaca ceea ce era candva un chip drag celor din jur. De altfel, noi colaboram cu firme din toata tara exact pe acest segment.  Sunt doar patru oameni in Romania care pot face astfel de proceduri”, spune cu mândrie Marina.

Un singur lucru îi întristează. Faptul că nu toate firmele din județ sunt autorizate, deși există lege în acest sens.

”Suntem singurii autorizați din Ploiești și în Prahova mai sunt doar două firme cu autorizație. Și lucrul acesta este deranjant. Întreaga procedură costă. Timp și bani. Dar de aceea ne-am luptat să avem o lege pentru ca noi toți să intrăm în legalitate. Mă întristează să văd că prea puțini acordă importanță acestui aspect foarte important. Clientul are nevoie ca întreaga procedură să fie autorizată pentru că doar așa poate beneficia cu adevărat de servicii de calitate din partea firmelor specializate. Potrivit legii, dacă o persoană moare într-o unitate spitalicească, doar o firmă acreditată sau familia poate ridica decedatul. Ori cum îți explici că zilnic, firme care nu au autorizatie ridică decedați? Este clar că nimeni nu le solicită autorizația, deși există sancțiuni pentru asta! Totodată, potrivit articolului 4 din legea 102/2014, constituie contravenţie si se amandează cu sume cuprinse între 10.000 si 20.000 de lei funcționarea unor firme de pompe funebre care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare, precum și influențarea rudelor celui decedat în alegerea prestatorului. Ambele situații există, și din cunoștințele mele, nimeni nu a fost sancționat până acum sau măcar să i se atragă atenția că este ilegal ce face. Problema este că firmele neautorizate nu respectă toate acele cerințe de siguranță și igienă și pun în pericol chiar sănătatea aparținătorilor atunci când, de exemplu, fac o îmbălsămare acasă cu produse care au risc cancerigen”, explică Marina Cocoș.

În rest, spune ea, este loc sub soare pentru toată lumea, dar concurența este bună atunci când este corectă!

Verifică şi

Termenul de obținere a Certificatelor de Situație de Urgență tip 2 a fost prelungit până la 15 iunie 2020

Executivul a adoptat o nouă serie de măsuri urgente, cu caracter excepțional, care să permită …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *