sâmbătă , 14 decembrie 2019
Acasă / Social / Sunați la 112 imediat, atunci când găsiți obuze neexplodate!

Sunați la 112 imediat, atunci când găsiți obuze neexplodate!

Luptele purtate în cele două războaie mondiale pe teritoriul României au lăsat urme care, din păcate, încă produc victime umane. Elementele de muniţie neutilizate şi abandonate încă reprezintă pericole de moarte!

Acestea se pot găsi în cele mai diverse forme, oricum, în orice situaţie, găsirea acestor elemente de muniţie poate genera, în cazul nerespectării unor reguli de minimă siguranţă, efecte negative ce pot duce la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale majore.

În conformitate cu legislaţia actuală, una din misiunile de bază ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova o reprezintă asanarea şi neutralizarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, misiune care este executată de specialişti pirotehnicieni.

La găsirea unor obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniţie neexplodată (proiectile, bombe aruncător, bombe aviaţie, mine, grenade, cartuşe infanterie), cetăţenii au următoarele obligaţii:

  1. a) să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova la telefon 112;
  2. b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate;
  3. c) să nu introducă în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii descoperite neexplodate;
  4. d) să nu desfacă sau să predea la agenţii economici specializaţi muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice;
  5. e) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
  6. f) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
  7. g) să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor neexplodate sau să le introducă în foc;
  8. h) să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate;
  9. i) să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
  10. j) persoana care a găsit muniţie neexplodată va asigura supravegherea obiectului de la o distanţă de minim 50 m şi va interzice accesul altor persoane în zonă până la sosirea Poliţiei sau reprezentanţilor I.S.U. Prahova.

Vă avertizăm că nesocotirea acestor reguli poate duce la rănirea gravă sau chiar la moartea celor implicaţi.

Acţiunile şi măsurile de prevenire, precum şi asanarea terenului de muniţia rămasă neexplodată, se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc.

comunicat ISU Prahova

Verifică şi

Târg de Crăciun la Urlaţi. Află unde vor merge banii proveniţi din vânzarea produselor!

Moş Crăciun va ajunge cu siguranţă la Urlaţi, pentru că este aşteptat nu numai cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *