luni , 13 iulie 2020
Acasă / Social / Află ce spune Alina Cruceanu, patroana Al Carina, în noul scandal al dezinfectanților din spitale

Află ce spune Alina Cruceanu, patroana Al Carina, în noul scandal al dezinfectanților din spitale

Poliţiştii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au făcut astăzi cinci percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la locuinţele unor persoane şi sediile unor firme care produc, importă şi comercializează produse biocide. Aceștia au ajuns și la firma Al Carina din Ploiești, cercetată în acest dosar pentru mai multe posibile infracțiuni. 

”Acţiunea se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate. Din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate şi comercializate către diverse unităţi spitaliceşti de pe teritoriul naţional produse biocide utilizate la dezinfecţia suprafeţelor care nu îndeplineau standardele de performanţă în distrugerea bacteriilor”, se arată în comunicatul de presă al IGPR, preluat de Agerpres.

Astăzi, Alina Cruceanu, asociat în firma Al Carina din Ploiești a ținut să facă următoarele precizări:

”Eu am un disconfort fizic și psihic, pentru că suntem o firmă corectă în județul acesta, îmi plătesc impozitele, iar absolut toate testările sunt făcute la laboratoare acreditate din Uniunea Europeană. Probabil că doamna ministru al sănătății are alte interese… Avem toate avizele, tot ce trebuie… ce se întâmplă în România la momentul acesta este un haos. Am mai fost controlați și după scandalul cu Hexi Pharma și vedeți că tot aici suntem. Am dat testare cu sigiliul de la Sanepid pe ele la laborator în Germania și au ieșit conforme, doar că laboratorul de la Iași nu este conform”, a precizat  Alina Cruceanu, asociat în firma Al Carina, alături de soțul ei. 

 

Potrivit news.ro, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a  afirmat că ancheta în cazul dezinfectanţilor neconformi din spitale a început în urma unei plângeri a ministerului, după ce s-a constatat, în urma unor controale, că trei produse biocide nu erau conforme în ceea ce priveşte acţiunea fungicidă. Ea a spus că, dacă procedurile se respectă, nu există un pericol pentru pacienţi, precizând că nu este vorba despre dezinfectanţi diluaţi. Mai jos puteți citi comunicatul de presă al ministerului:

”În cadrul acțiunilor de control tematice realizate, în anul 2018, de către inspectorii sanitari din cadrul  Direcțiilor de Sănătate Publică județene, prin  care a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare,  au fost prelevate şi analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR.

In urma analizeloe efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide  (candida albicans si aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi  depistate necoforme din aceste  produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecția suprafețelor și instrumentarului.

Două dintre produsele neconforme  aparțin unui producător din București, care are deschis punct de lucru în județul Ilfov.  Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE și distribuit de o firmă din județul Prahova.

Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății a dispus Direcțiilor de Sănătate Publica județene, pe raza cărora se aflau producătorii sau distribuitorii produselor constatate neconforme, să efectueze verificări în unitățile sanitare. In paralel, la nivel național, DSP-urile judetene au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private și de la cabinetele de înfrumusețare,  a acestor produse și returnarea lor la producători/ distribuitori.

Directiile de Sănătate Publică din București și Prahova au aplicat  producătorului/ distribuitorului   amenzi pentru neconformitati,  în cuantum total de 35.000 lei.

De asemenea, în urma rezultatelor de laborator primite  la finalul lunii decembrie 2018,  în luna ianuarie 2019, Ministerul Sănătații a sesizat organele abilitate.

“ Trebuie să ne asigurăm  că produsele utilizate în spitale sunt eficiente.  Vom continua astfel de acțiuni și vom lua  toate măsurile necesare pentru  siguranța pacienților”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății”

Verifică şi

Prahova: Contestaţiile nu au modificat prea mult notele elevilor la Evaluarea Naţională

Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele finale ale absolvenților clasei a VIII-a,  obținute în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *