duminică , 22 septembrie 2019
Acasă / Afaceri / Cel mai tânăr aplicant în programul Start Up Nation 2018 este un prahovean. AFLĂ povestea lui Mihai, elev de liceu şi antreprenor!

Cel mai tânăr aplicant în programul Start Up Nation 2018 este un prahovean. AFLĂ povestea lui Mihai, elev de liceu şi antreprenor!

Cel mai tânăr antreprenor care a depus dosar în programul Start Up Nation 2018 este un  prahovean. Mihai Militaru  a împlinit 18 ani cu două luni înainte de a depune planul de afacere cu ajutorul căruia îşi doreşte să obţină cei 44.000 de euro. Tânărul are deja o firmă şi patru angajaţi, printre care şi tatăl său şi în curând va începe activitatea. Deocamdată reamenajări de locuinţe, dar îşi doreşte să poată construi complexuri de locuinţe.

Mihai este elev în clasa a XII-a la comerţ, în Liceul de Servicii Sfântul Andrei din Ploieşti. Este de fel din Podenii Noi şi nu provine dintr-o familie de oameni înstăriţi, ci muncitori şi cinstiţi. Poate tocmai de aceea ştie foarte bine ce vrea să facă în viaţă. Spune la modul cel mai serios că a făcut orice pentru a se dezvolta personal. A mers la cursuri, la seminarii, prezentări de proiecte. Acum l-am găsit la prezentarea aplicaţiei Test IMM. Recunoaşte că nu are timp şi nici nu e genul care să meargă în cluburi, aşa cum fac alţi tineri de vârsta lui. Nu i se pare că a pornit la un drum anevoios prea devreme şi spune că astă vară a lucrat chiar el ca ospătar şi a înţeles tipologia muncitorului român.

Am împlinit 18 ani pe 21 septembrie 2018, iar pe 29 decembrie am aplicat în programul Start Up Nation în domeniul construcţiilor. Am stat înainte să mă gândesc, m-am informat şi acum cred că am ales cel mai bine. Am planuri mari, încerc să ajung anul acesta la 20 de angajaţi, mă gândesc să activez pe zona rezidenţială şi nerezidenţială. Cred că e uşor de pătruns pe piaţă în acest domeniu care e în dezvoltare continuă. Chiar cred că nu se va bloca vreodată, pentru că mereu e nevoie de construcţii”, spune Mihai.

Tânărul a dat 1.500 de euro unei firme care i-a făcut un plan de afaceri aşa cum şi-a dorit el.

“Nu a fost chiar uşor, am interacţionat cu patru firme, cu ajutorul unui avocat, dar contractele pe care le-am găsit nu se mulau pe ceea ce voiam eu să fac. Nu erau menţionate acele detalii care făceau diferenţa: de unde vor veni angajaţii, cifra de afaceri, echipamentele care sunt necesare pentru acoperirea acelor 44.000 de euro nerambursabili. Adică ei făceau planuri de afaceri aşa, să fie făcute, nu să fie eligibile. Am găsit până la urmă a cincea firmă care a făcut ceea ce îmi doream . Am insistat să-l depună pe 29 decembrie, în jurul orei 2 noaptea pentru că atunci am observat un aflux de aplicanţi. Se depuneau cam 5 dosare pe minut şi era o mare presiune, mai ales că cei care au aplicat erau mulţi cu număr mare de angajaţi şi asta e un aspect important pentru eligibilitate. Tot angajaţii sunt şi o problemă în ziua de azi. Dacă îţi pleacă un angajat, în termen de 30 de zile trebuie să îl înlocuieşti, ori ştiţi bine ce problemă întâmpinăm la nivel naţional din cauza lipsei de angajaţi. Problema este de fapt că angajatorul exploatează angajatul. Dacă omul vede că nu e respectat, apreciat, poate ajunge nu numai să nu mai lucreze, ci să privească chiar spre alte domenii care îi fac rău: băutură, droguri. Eu vreau oameni serioşi în care să investesc, să îi schimb, să-i ajut să se dezvolte personal”, îmi explică Mihai.

Este momentul în care îmi dau seama cât de serios este acest copil, care vrea să crească cât mai repede şi să aibă responsabilităţi de care mulţi adulţi fug. Îl întreb de facultate şi-mi spune că va da Bac-ul, iar cu facultatea probabil că va mai sta un an. “Trebuie să mă dedic deocamdată firmei şi pe urmă facultatea. Dar voi da la ASE sau inginerie!”, spune tânărul. Despre productivitatea muncii, Mihai crede că ţine de coordonarea bună a angajaţilor care nu trebuie să lucreze peste program, ci atunci când sunt la serviciu să lucreze cu entuziasm şi cu respect faţă de calitate. Firma creşte atunci când el creşte pe plan personal! Îmi vine să râd şi înainte să mă gândesc că a ascultat vreun consilier în afaceri la modă, îmi povesteşte:

“L-am ascultat pe Lorand Soares care este antreprenor şi coach, pe John Maxwell. Doamna profesoară de economie ne-a prezentat un clip cu Lorand în care explica cum putem economisi banii, dar înainte de asta căutasem singur tot felul de seminarii, cursuri, ca să mă dezvolt personal. Sunt abonat la “Minutul lui John Maxwell” care ne oferă zilnic informaţii şi vreau să ajung la conferinţa lui din iunie, de la Alba Iulia. Multe lucruri importante le-am învăţat la şcoală”.

Mihai este pe locul 6.000 la aplicare, din cele 10.000 de firme care vor fi admise şi are toate cerinţele bifate. Tocmai de aceea crede că proiectul său va fi considerat eligibil.

“Nu ştiu dacă programul acesta va avea acelaşi impact şi pe viitor, aşa că am decis că acum e momentul!”

Eu i-am urat din tot sufletul multă baftă! Dacă aşa arată viitorul, întruchipat de acest tânăr frumos şi serios, România va redeveni ţara din care nimeni nu o să aibă motive să plece.

Verifică şi

Uite ce jocuri video românești au făcut senzație la târgul de la Köln!

Zece producători de jocuri video au promovat industria românească și ultimele tendințe autohtone în domeniu, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *