marți , 26 mai 2020
Acasă / Social / “Bătaia nu este ruptă din rai!” Povestea Asociaţiei Compassion & Care din Ploieşti şi lupta împotriva abuzurilor intrafamiliale

“Bătaia nu este ruptă din rai!” Povestea Asociaţiei Compassion & Care din Ploieşti şi lupta împotriva abuzurilor intrafamiliale

Un studiu realizat de Inscop Research a scos la iveală faptul că cel puțin 3.000 de românce sunt bătute zilnic de soții lor. În perioada 2010-2012, au fost înregistrate peste 65.000 de cazuri de violență conjugală, iar 800 de femei chiar au fost omorâte de soții abuzivi. Specialiștii susțin, însă, că numărul femeilor abuzate este mult mai mare, dar nu toate ajung la consiliere sau la poliție să reclame comportamentul violent al soților sau concubinilor lor. Din păcate, statul ajută mult prea puțin femeile abuzate și tocmai de aceea există multe ONG-uri în țară pentru a le consilia si a le oferi sprijin în luarea unei decizii care să le schimbe viața în bine.

Asociația “Compassion & Care” din Ploiești face acest lucru din 2011 si până acum, cei trei psihologi au consiliat aproximativ 1.000 de femei care au aflat că aici pot găsi o mână de ajutor gratuit.

”Statisticile sunt îngrijorătoare, iar realitatea și mai mult. Fiecare dintre noi a trăit sau a văzut situații de acest gen, situații care nu sunt normale. În cele din urmă se ajunge la o societate cu oameni traumatizați și asta nu e bine pentru nimeni. Încă de la început ne-am propus să ajutăm, să schimbăm mentalități. Activitatea centrului nostru de consiliere se împarte pe două paliere: pe de o parte consiliem persoanele afectate de abuzuri intrafamiliale, iar pe de altă parte facem prevenire, în sensul că mergem în licee şi şcoli sau în locuri unde angajatele sunt mai ales femei și le explicăm de ce nu trebuie să tolereze anumite comportamente și ce să facă dacă sunt prinse într-o relație abuzivă. Asta pentru că de multe ori, cele aflate într-o situație de acest gen identifică greu pericolul la care se expun, ele și copiii lor”, ne explică Paula Oprea, psiholog și președinte al asociației.

Sunt multiple cauzele care generează violență în familie. Poate fi vorba despre lipsa de educație, de mentalitatea greșită care s-a moștenit din generație în generație (conform aceluiași studiu unul din trei români consideră că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor”, în timp ce 8% cred că „bătaia este ruptă din rai”, 6,4% consideră că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat”, iar 7,3% susţin că „femeia este proprietatea bărbatului” ) dar și de cauze particulare.

Abuzul nu înseamnă numai bătaie!

”Ca să înțelegeți mai bine fenomenul, trebuie să vă spun că sunt mai multe tipuri de abuzuri. Prima dată apare abuzul psihologic: femeii i se spune în mod repetat că nu se pricepe la nimic, că nu este bună de nimic, este jignită, soții sunt fie foarte geloși și se manifestă agresiv verbal, fie încearcă să intimideze în mod constant. Pe locul doi sunt abuzurile sociale în care femeii i se restricționează accesul la familie si grupurile de prieteni. Apar şi abuzuri de natură economică când femeii nu i se lasă bani pe mână sau i se oferă o sumă foarte mică din care să se descurce cum poate, fiind certată ulterior fiindcă nu a fost în stare să gestioneze banii corespunzător. Aceasta să știți că se întâmplă nu numai cu femeile casnice, ci și cu cele care au un venit propriu. Există și abuzuri sexuale fie că ne referim la contacte sexuale nedorite, fie la solicitarea de acte pe care femeile le consideră perverse. Se ajunge în cele din urmă şi la abuzuri fizice, dar tipurile de abuzuri despre care vă vorbeam se pot manifesta și de sine stătătoare, fără să se ajungă la bătăi. În general, la noi ajung femeile după ce au avut loc incidente violente în familie și au fost bătute de mai multe ori”, explică psihologul.

E nevoie de sprijinul întregii societăţi!

Totodată, Paula Oprea explică că femeile care rămân ani de zile în astfel de relații periculoase pentru ele și copiii lor, nu trebuie judecate, ci ajutate de întreaga societate. Sunt situații în care femeile provin din familii cu probleme asemănătoare și ele cred că tot ce li se întâmplă este ceva normal. Au fost învățate că trebuie să tolereze și aia fac.

”Sunt multe motivele pentru care femeile abuzate rămân mult timp în relațiile toxice. Statistic vorbind, înainte să părăsească relaţia respectivă, au în medie șapte episoade în care își părăsesc soții și pe urmă se întorc acasă. Și asta pentru că trăiesc mereu cu speranța că poate el se schimbă. E clar acum, că nicio persoană sănătoasă la cap nu rămâne într-un loc în care e doar rău. Agresorii duc totul la extreme, adică se poartă și frumos, chiar foarte frumos, iar atunci când se poartă urât, se ajunge la situații pe care le vedem în mass-media și ne îngrozim. Perioada de început, așa zisa ”luna de miere” alternează perioadelor cu conflicte. Bărbații agresivi sunt recunoscuți pentru faptul că la început s-au purtat extraordinar de frumos și și-au surprins partenera cu gesturi memorabile. Apar pe urmă jignirile, certurile din ce în ce mai aprinse, tensiunea se acumulează şi, în cele din urmă, explodează și apar bătăile. Dar după astfel de episoade, agresorul se poartă iar ceva mai frumos și tot așa. Femeile ajung la noi, din păcate, după incidentele agresive. Din păcate pentru că atunci este cel mai greu de lucrat cu ele. Pentru o consiliere eficientă e nevoie de minte calmă, să înțeleagă ce se întâmplă cu ele, de ce fac alegeri păguboase în ce priveşte relaţiile dar mai ales faptul că este necesar să treacă cu perseverenţă printr-un proces terapeutic pentru a face anumite schimbări în mentalităţile lor.

La începuturile noastre ca asociație, veneau şi femei abuzate care credeau că le dăm ceva material sau care așteptau să facem toate lucrurile în locul lor. După ce s-a lămurit toată lumea că în afară de consiliere nu dăm ceva gratuit și că fiind viața ta, tu trebuie să își dorești și să lupți pentru o schimbare, lucrurile au început să meargă. Nu este deloc ușor să înțelegi că după prima bătaie vor veni și altele, că este mai bine să crești singură copiii decât alături de un tată abuziv, că meriți mai mult decât bătaia administrată periodic. De multe ori vorbim despre femei nesigure care se gândesc cum se vor descurca fără soții abuzivi, se gândesc că aceștia le vor lua copiii sau că familia se va destrăma în urma unui divorț și că minorii vor fi separaţi, că minorii au nevoie de un tată și că e mai bun tatăl natural, decât unul dintr-o posibilă viitoare relație, se gândesc la munca lor de o viață, la casa pe care ar trebui să o părăsească și pentru care au luptat atât. Le este teamă că nu se vor descurca singure și asta le ține pe loc, într-o căsnicie sau relație din care ies traumatizate sau chiar mai rău”, a povestit psihologul Paula Oprea.

Parteneriate

La Centrul de consiliere din strada Victoriei nr.13 Ploiesti pot fi primite 8 persoane în fiecare zi, pentru consiliere individuală sau în grup de suport. Asociația are încă de la început un parteneriat cu Instituţia Avocatul Poporului din Prahova care oferă consultanţă juridică persoanelor care au nevoie. Pentru situațiile în care femeile și copiii lor au nevoie de adăpost, centrul colaborează cu ONG-uri din alte județe care pot primi victimele abuzurilor intrafamiliale.

”Persoanele care au fost agresate în copilărie pot avea la maturitate fie un comportament agresiv, fie unul submisiv. Noi încercăm să corectăm astfel de comportamente, sădind în mintea lor ideea demnităţii umane, a faptului ca trebuie să oferim respect, dar în aceeaşi măsură să-l şi primim, să oferim ajutor împlinind nevoile celor din jur dar şi pe ale noastre, să fim empatici şi grijulii cu ceilalţi dar să ştim să spunem nu solicitărilor nerezonabile, comunicând într-un mod asertiv, împletind delicateţea cu fermitatea. Încercăm să le ajutăm pe femei să vadă că există viaţă dincolo de abuzuri, că încrederea şi respectul de sine pot fi recăpătate, că echilibrul fizic, psihic şi emotional se pot reface, şi îşi pot dezvolta toate acele abilităţi necesare pentru reconstruirea unei vieţi lipsite de pericole şi trăite cu demnitate şi respect, atât pentru ele, cât şi pentru copiii lor!”.

Cum puteti ajuta!

Dacă doriţi să sprijiniţi activitatea asociaţiei o puteţi face prin acţiuni de voluntariat sau donaţii în contul RO97 BTRL 0300 1205 A905 97XX, deschis la Banca Transilvania, dar si prin donarea unor produse atat de importante pentru activitatea centrului: hartie de scris, produse de curatenie, apa si orice credeti ca ar fi nevoie intr-un astfel de lor.  În oricare din aceste modalităţi, sprijinul dumneavoastră este binevenit şi ajută la buna fiunctionare a asociatiei, astfel incat aceasta sa-si îndeplineasca în continuare misiunea în comunitatea noastra.

Cei care au nevoie de ajutor, pot suna la numerele de telefon 0730589030 sau 0344 140 248.

Verifică şi

Doliu în comunitatea didactică din Ploieşti: Profesorul de limba română Oliviu Găzdac a decedat!

Profesorii din Colegiul Național „I.L.Caragiale” Ploiești anunță, cu profund regret, “trecerea întru nemurire” a remarcabilului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *