marți , 7 aprilie 2020
Acasă / Social / Din vara anului 2019, aparatul “minune” de la Ploieşti va depista precoce şi cancerul de col şi de sân
Idylla, aparatul pentru depistarea precoce a cancerului

Din vara anului 2019, aparatul “minune” de la Ploieşti va depista precoce şi cancerul de col şi de sân

Vesti bune din partea Asociaţiei Pacienţilor Oncologici din România. Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti vor putea primi o a doua opinie medicală legată de diagnosticul tumoral pentru cancerul colorectal. Totul va fi posibil prin intermediul unui parteneriat între Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România (APOR), care a adus recent la Ploieşti aparatul Idylla care este capabil de o aşa performanţă, şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Biopsia prelevată de spital va fi supusă unei a doua analiză cu aparatul care depistează în 3 ore o formă de cancer. În plus, până la jumătatea anului 2019, vor fi primite cartuşele cu ajutorul cărora se poate depista cancerul de col uterin şi cel de sân.

„Este o chestie de timp ca acest proiect să demareze, trebuie încheiate formalităţile. Spitalul, prin laboratorul de anatomie patologică, ne va trimite direct proba, iar noi vom face determinarea. Pacienţii nu vor plăti analiza, costurile fiind susţinute de o companie farmaceutică care este interesată de colaborare pentru un studiu pe care îl face”, a explicat Iolanda Gheorghiu, preşedintele APOR, cea care a făcut posibilă aducerea la Ploieşti, printr-o sponsorizare, a aparatului Idylla.

citeste si : https://prahovaeconomica.eu/2018/10/03/in-prahova-a-fost-adus-aparatul-pentru-depistarea-precoce-a-cancerului/

Aparatul Idylla este un laborator la cutie, proba de sânge introducându-se într-o fantă  și in mai putin de trei ore poate depista tipuri de cancer precum cel colorectal, pulmonar si cel de piele. Acesta permite depistarea din sânge,  chiar şi cu 60 de zile înainte de a se ajunge la tumoră, a unei modificări genetice ce poate conduce la apariția unui tip de cancer. 

Până acum, în decursul unei luni de la aducerea sa la Ploieşti (laboratorul se află pe strada Zamora, nr.5, bloc 111, ap.3) 50 de persoane s-au prezentat pentru analiză. O singură persoană a fost depistată cu mutaţii ale ADN- ului pentru cancerul de colon.

“Este vorba despre un domn  trecut de 50 de ani, care a venit din curiozitate, cu nişte prieteni. Dintre toti, doar dumnealui i-a iesit pozitiv analiza. Şi culmea, că era chiar convins că nu are nimic. Rezultatul a fost socant, desigur, dar eu cred că este foarte bine că a aflat acum, nu după ce s-ar fi dezvoltat tumora. Există studii şi rezultate bune în acest sens, care demonstrează că schimbarea modului de viaţă poate să ducă la sistarea dezvoltării tumorii. Tocmai de aceea, recent, am fost plecată în Germania pentru a vedea Clinica Neukirchen, a domnului doctor John Ionescu, plecat de 30 de ani acolo, din România. O dată pe lună vine în ţară pentru a ţine conferinţe. Domnul doctor este exact ce căutam eu, genul de medic atipic, care crede în ştiinţă, dincolo de ceea ce se cunoaşte în mod obişnuit. La clinica dumnealui, vin pacienţi cu probleme autoimune, alergii, dar şi cu cancer. În 20-30 de zile de tratatament şi schimbare a metabolismului prin hrana adecvată, se văd efectele pozitive. Clinica are contract cu casa de asigurări de acolo şi vă daţi seama că nu e puţin lucru, pentru că, ca şi la noi, astfel de tratamente nu îşi găsesc uşor înţelegerea, mai ales din partea medicilor. Domnul doctor Ionescu a luptat mult pentru a schimba protocoalele vechi, pentru că despre asta e vorba. În România nu se pot deconta analizele pentru depistarea precoce a cancerului, desi e vorba de profilaxie, care e mult mai ieftină decât tratarea efectivă a bolii. Vreau să colaborez cu domnul doctor şi clinica domniei sale în sensul de a-i trimite pacienţi care cred că o boală gravă nu este un capăt de drum dacă lupţi împotriva ei cu armele potrivite. Pacienţii români pot ajunge acolo prin intermediul formularului E 112 prin care CASS decontează cheltuielile de tratament”, explică Iolanda Gheorghiu.

Vestea bună este că recent, laboratorul din Ploieşti s-a întregit cu un aparat de biochimie unde se pot lucra mai toate analizele de sânge uzuale.

Verifică şi

Fundaţiile Comunitare cer transperenţă în comunicare pentru COVID-19, ca să ştie cum să ajute

Fundațiile Comunitare cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare solicită Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului …

2 Comentarii

  1. Au si un numar de telefon?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *