luni , 22 iulie 2019
Acasă / Turism / Video si foto-Varșovia, o destinație frumoasă, la prețuri românești

Video si foto-Varșovia, o destinație frumoasă, la prețuri românești

Dacă ați vizitat deja Paris, Milano, Berlin sau Bruxelles, ar fi nimerit să vă îndreptați atenția spre Europa Estică. Noi am ales Varșovia și ne-am bucurat mult, pentru că am fost cu adevărat inspirați. Am descoperit un oraș minunat, cu palate și parcuri superbe, cu oameni foarte muncitori și optimiști, cu mâncare savuroasă, la prețuri ca acasă.

Polonia nu a trecut la euro, iar un zlot are valoarea leului nostru. Mai exact 1,07 lei. Spre Varsovia zboară compania națională poloneză Lot și Wizz Air. Noi am ales low costul, la prețul de 88 de euro două persoane dus-intors, bilete cumpărate cu o lună înainte.

Ca de obicei, cazarea am căutat-o pe site-urile de profil. În funcție de zonă și confortul oferit, puteți găsi cazare aici de la 150 de euro și până la cat va tine bugetul. Există hoteluri cam la 300 de euro, hosteluri pe placul tinerilor care pleaca in grupuri mari de prieteni si care au putini bani rezervati pentru cazare la 150 de euro camera cu 6 paturi, dar și apartamente special amenajate pentru turiști. Noi am ales ultima opțiune si a fost chiar o experienta placuta. Am dat 290 de euro pentru 4 nopti cu mic dejun inclus pentru un apartament mare, foarte aproape de centru, situat la etajul 9 al unui bloc cu 15 etaje.

 

Nu vă imaginați că era cel mai înalt bloc, pentru că de jur împrejur erau alte blocuri la fel sau clădiri de birouri mult mai înalte. Apartamentul avea un living urias cu bucătărie, utilată cu tot ce ai nevoie dacă șederea era mai lungă, baie și un dormitor. Micul dejun era servit la un restaurant micuț, unde mirosea plăcut încă de la intrare a chifle calde și cafea, și unde am mâncat omletă sau mic dejun englezesc, cu ouă ochiuri, cârnați și salată și neapărat chifle cu unt, ceai și suc de portocale.

Din Aeroportul Frederick Chopin până la Gara Centrală am luat trenul, dar se poate lua și autobuzul 175 sau un taxi. Cel mai rapid este trenul, care ajunge în 20 de minute în centrul Varșoviei, un bilet costând 4,4 zloti. Biletele sunt valabile pe toate mijloacele de transport și pot fi cumpărate de la automate în funcție de perioada dorită si chiar din autobuze. Puteți cumpăra bilete pentru 20, 75 sau 90 de minute, dar și pentru o zi, 3 zile sau o săptămână. Cel pentru 20 de minute costă 3,4 zloti, iar cel pentru 75 de minute 4,4 zloti.Cu siguranta, cel mai ieftin mijloc de transport din Varsovia este bicicleta. Exista multe statii de inchiriere a bicicletelor si la pretul de 1 zlot pe zi, oricine isi poate permite. In Varsovia sunt facute mai peste tot piste de bicicleta, asa ca nu trebuie sa va ingrijoreze nici traficul.

O istorie zbuciumată

Înainte de vă povesti ce trebuie să vedeți în Varșovia trebuie să ne întoarcem un pic în timp. Varșovia este capitala Poloniei din 1596 și a trecut prin multe încercări până să ajungă ceea ce este astăzi: un oraș impresionant din toate punctele de vedere. Orașul din legenda lui Vars și a Savei, o sirenă care locuia în râul Vistula și pe care o veți întâlni atât ca statuie în zona veche, cât și ca simbol pe toate suvenirele, a fost ca un magnet al nenorocirilor: în 1656 a fost cotropita de suedezi și prusaci, în 1794 de armatele ruse, iar în primul război mondial a fost sub ocupație germană timp de trei ani. În 1939, Germania a invadat Polonia, începând astfel de-al doilea razboi mondial. 30% din populație care era reprezentată de evrei și care isi adusese un aport important asupra dezvoltarii orasului,  a fost mutată în Ghetoul Varsoviei. Câteva luni mai târziu, sovieticii invadeaza şi ei Polonia şi potrivit pactului Ribentropp-Molotov, o împart cu nemţii. Relaţia de prietenie forţata nu a ţinut prea mult şi în 1941 Germania a atacat URSS. Polonia a picat iar la mijloc.

Varşovia este iar bombardată, de data aceasta de sovietici, în încercarea de a-i da afară pe nemți. În 1943, evreii s-au răsculat. Au fost nimiciți aproape în totalitate pentru că erau neînarmați și mult mai puțini, comparativ cu invadatorii. În iulie 1944, armata rusă ajunge aproape de Varșovia în urmărirea nemților. Guvernul polonez aflat în exil la Londra, a dat ordin armatei secrete să cucerească orașul din mâinile nemților înaintea armatei roșii, stiind foarte bine că Stalin nu era de acord ca Polonia să fie liberă. Timp de 63 de zile s-au dus lupte între polonezi și germani, revoluția poloneză soldându-se cu 200.000 de morți, în timp ce supraviețuitorii au fost luați în lagăre de concentrare sau forțați să părăsească orașul. De altfel, nici nu mai aveau unde să rămână. Furios din cauza revoltei, Hitler a ordont ca Varșovia să fie rasă de pe fața pământului. Orasul vechi cu palatul regal au fost distruse în totalitate și la fel 85% din Varșovia. În onoarea luptătorilor, a fost ridicat Muzeul Revoltei în care sunt reprezentate prin fotografii și filme ororile acelor zile.

În ianuarie 1945, armata roșie intră în ceea ce mai rămăsese din Varșovia și-i alungă pe nemți. După război, locuitorii au început să se întoarcă în orasul ruină. Începe reconstruirea Varșoviei, în mare parte așa cum fusese cândva: după planuri salvate sau memoria supraviețuitorilor. Banii proveneau din donațiile oamenilor și mulți chiar s-au oferit să lucreze voluntar. În piața veche există chiar și un muzeu al reconstrucției, muzeu de unde provin și imaginile vechi pe care le-ați vizionat până acum.

Castelul Regal din Piața Zamkowy, pe care trebuie să-l vedeți neapărat dacă ajungeți la Varșovia, a fost reconstruit în perioada 1971-1984 cu costuri foarte mari, în stilul inițial, baroc. Vechiul castel a fost construit la sfârșitul secolului al 13-lea, iar în secolul al 14-lea a devenit resedinta regelui Sigismund al III-lea. Clădirea roșie cu un turn cu ceas adăpostește multe exponate originale salvate în timpul războiului, dar și multe replici. Aici veți descoperi frumoasa sală de bal plină cu oglinzi și candelabre elegante, sala tronului în care roșul și auriul se armonizează perfect pentru a demonstra puterea suveranului, sala de marmură, sala Canaletto, celebrul pictor italian, ale cărui picturi ilustrează imaginea Varșoviei din secolul 17, dormitorul regelui, dar și Camera Senatului unde în 1791 a fost ratificată prima constituție a țării. Vizitați și colecția de artă care cuprinde și două tablouri ale lui Rembrand. Muzeul e deschis de marți până sâmbătă, prețul unui tur complet fiind 30 de zloti de persoană.

De jur împrejurul castelului, este Vechiul oraș, cartier înființat de ducii de Mazovia. Ca și în alte părți și zona aceasta a fost în mare parte reconstruită încât cu greu se mai pot distinge clădirile cu adevărat vechi față de cele ridicate după război. Acest cartier a fost inclus în Patrimoniul Unesco în 1980. În vechea piață, unde veţi găsi statuia sirenei cu sabie, este un loc minunat pentru a servi o cafea sau o răcoritoare, pentru a hrăni porumbeii sau pur si simplu pentru a te bucura de priveliște: case și biserici frumoase.

Coborâţi spre râul Vistula pentru a admira pe înserate Fântâna Multimedia cu jeturile ei de apă, culori luminoase şi muzică. Frumoasă este şi ziua, ca o oază de linişte modernă, care se îmbină armonios cu casele elegante de pe deal. Dincolo de râu este cartierul Praga, locul în care mai există clădiri cu adevărat vechi. Ne-am propus să venim altă dată pentru a vizita şi acest loc.

Luați-o pe Drumul Regal și bucurați-vă de biserici ca Sfânta Ana, cea a măicuțelor carmelite sau Sfântul Iosif, de Palatul Prezidențial unde garda se schimbă printr-un ceremonial solemn.

 

Tot pe aici puteţi vizita Muzeul Miniaturilor. Aici veţi vedea, la scară mică-mică, toate clădirile importante ale Varşoviei, aşa cum erau înainte de bombardamente şi cum au fost pe urmă reconstruite. Tot aici puteţi admira cu ochelari 3D o expoziţie foto care surprinde momente importante din istoria zbuciumată a acestui oraş.

Noi am prins în centrul vechi sărbătorirea a 100 de ani de independență, iar polonezii sărbătoreau cu spectacole de teatru și muzică, cu expoziții și târguri statul independent polonez consfințit prin tratatul de la Versailles din iunie 1919. După mai bine de 100 de ani de când trupul îi fusese împărțit între imperiul Austro ungar, imperius rus și Prusia, Polonia redevenea liberă și independentă.

Admirați statuia lui Nicolaus Copernic din fața sediului Academiei de Științe Poloneze, realizată în mare parte din banii poporului. Germanii au luat-o la un moment dat și au vrut să o topească, dar polonezii au recuperat-o și au restaurat-o, iar în 1949 a fost arătată publicului. De aici, Vechiul este treptat înlocuit cu noul oraș, la fel de frumos. Drumul continuă până în Parcul Lazienki unde se găsește și Palatul de pe Apă și pe urmă 10 km spre Cracovia la Domeniul Wilanow.

Ce puteți mânca în Varșovia?

Înainte de asta, însă, cu siguranță, vă veți opri să mâncați. Recomandăm bucătăria poloneză, deși la fel ca peste tot, în Varșovia veți găsi orice preparat internațional.

Preparatele poloneze sunt de inspirație germană, dar și ungurească, în orice caz cu greu veți găsi vreun gust necunoscut. Nouă ne-au plăcut supele și borșurile diferite față de cele românești, dar având marea calitate de a exista, pentru că în general în alte țări europene cu greu găsești borșuri. O supă de pui cu tăiței costa între 6 și 9 zloti in functie de cantitate, in vreme ce o supă de sfeclă roșie cu varza si ciuperci care se servește vara, rece, avea prețul între 5 și 7 zloti. Borșul tradițional și pe care nu trebuie să-l ratați este zurek. În farfurie sau în pâine, această ciorbă acră și groasă are în compoziția ei ou fiert și carnat polonez, fără a fi însă grețoasă. Sățiosul fel costă între 7 și 17 zloti in functie de cantitate și modalitatea de servire.

Trecem la felul doi unde se vede influența de care vă spuneam. Orice ați mânca pe varză călită, adică ciolan, cârnat, coaste sau cotlet de porc este foarte bun. Varza este acră și aromată cu tot felul de condimente, iar carnea de deasupra este așa de bine făcută, încât pică de ușurință de pe os. Un astfel de preparat costă cam 25 de zloti. Nu ratați tocana stil gulaș cu smântână și chifetluțe din cartofi, foarte bună și ea la prețul de 20 de zloti. Ar mai fi clătitele umplute cu orice altceva decât dulceață, scăldate într-un sos de smântână: spanac, ciuperci, brânză, carne de porc sau de pui în combinații apetisante. Două astfel de clătite costă 25 de zloti.

La desert ati putea alege un fel de crumbble cu măr, dar mai ales pierogi, piroștile pe care le știți de la bunici, umplute cu bânză, afine sau căpșune ca desert și îmbăiate în smântână sau sos de vanilie după preferință și restaurant. Porția mică formată din patru bucăți costă 4 zloti, iar cea mare, din nouă bucăți, 9 zloti. Pierogile pot fi însă și fel de mâncare, nu numai desert, pentru că le-am întâlnit umplute și cu carne sau legume. Seara, când se face răcoare, puteți încheia masa cu un cocktail non alcoolic care seamănă foarte bine cu un vin fiert cu condimente la 10 zloti paharul. Desigur, dacă nimic din ce v-am povestit nu vă atrage, puteți mânca și mâncarea cu care sunteți obișnuiți la restaurante cu specific grecesc, italian, arăbesc etc.

Suvenire puteți cumpăra de oriunde atât din zona veche, cât și din cea nouă. Magneți de frigider, statuete înfățișând-o pe sirena Sava, vederi sau ceramică tradițională lucrată manual la prețuri destul de piperate, cel mai mic obiect costând minim 20 de zloti, bijuterii cu chihlimbar sau dulciuri de tot felul pe care le veți găsi în mai multe magazine specializate din oraș, iată o gamă largă de idei de cadouri de luat acasă.

Mergeți cu metroul sau autobuzul până la Parcul Lazienki pentru a vedea Palatul de pe apă, o clădire realizată în stil neoclasic, în care arta și istoria se îmbină armonios pentru gusturile oricui. Prețul de vizitare al parcului este 13 zloti, iar al palatului este 25 de zloti, la care se adaugă alți bani dacă vreți să vedeți și vechea orangerie și casa de echitație. Palatul a fost inițial o baie comunală, după care a fost transformată în reședința de vară a regelui Stanislas Poniatowski. Nemții și-au bătut joc și de această clădire, forându-i pereții pentru explozibili și chiar dacă până în 1960 clădirea a fost cazarmă militară, aceasta a putut fi readusă la gloria de altădată. Palatul regelui Stanislas August a fost construit pe o insuliță artificială de la jumătatea unui lac în jurul căruia se întinde pe 74 de hectare parcul Lazienki, el însuși de o frumusețe răpitoare.

Palatul pe două nivele găzduiește tablouri și obiecte de mobilier foarte frumoase. Sala lui Bachus, cu faianță olandeză decorată în alb-albastru, rotonda cu marmură albă și galbenă unde sunt statuile regilor importan ți ai Poloniei, minunata sală de bal decorată în stil neoclasic, cu seminee, candelabre și grupuri statuare mitologice și picturi reprezentând cele patru elemente esențiale. Urmează galeria cu colecția de tablouri a regelui care cuprinde printre altele portete ale membrilor familiei sau prietenilor regelui, dar și apropiați ai regelui August al II-lea. Mare parte din mobila de aici este originală. Camera Solomon este și ea deosebită fiind ornată cu lucrările lui Canaletto, prieten și consilier în probleme de artă al regelui și la fel și Galeria picturilor care conținea inițial și două tablouri ale lui Rembrand și  care acum se află în colecția de artă a Palatului Regal. Urcați la etaj unde veți admira dormitoarele regelui și ale familiei sale. Camera de îmbrăcat are în mijloc un frumos ceas-colivie care atrage imediat privirile. Camera pentru servitul cinei nu mai are astăzi masa din mijloc, dar pereții de marmură albă cu intruziuni roz amintesc de farmecul cinelor regale în care se discuta despre artă, literatură și știință. Tavanul era pictat cu bleu, ca un cer senin, pe care se puteau vedea norișori albi, pufoși.

În 1818, palatul a fost cumpărat de țarul Rusiei, Alexandru I, și până în primul război mondial, atât această locație cât și Palatul Belvedere din apropiere au fost reședințele de vară ale acestuia. Aici stăteau atât membrii familiei Romanov, cât și invitații, atunci când veneau în Varșovia. Așa că în prima jumătate a secolului al 19 lea, etajul a fost refăcut după nevoile Romanovilor. Apare camera cu balcon, capela catolică a fost transformată în una ortodoxă.

Cum vremea era frumoasă, am ieșit din palat și ne-am plimbat în parcul ca desprins dintr-o poveste cu Zana toamnă, în care veverițe vesele alergau peste tot prin iarbă și copaci, rațele se bălăceau în lac și vântul radea printre frunzele de toate culorile. În amfiteatrul de langa lac am descoperit corul elevilor școlii 75 din Varsovia.

Palatul Belvedere care este reședința președintelui Poloniei se poate vizita doar în grupuri de 15-20 de persoane însoțite de ghid. Intrarea este liberă de luni pana vineri. Tot în parc, puteți găsi și grădina botanică.

La 10 km de centrul Varsoviei, se află Palatul Wilanow, un fel de Versailles mai mic al Poloniei la care puteți ajunge cu autobuzele 116 și 180. Frumoasa construcție pe două etaje a fost făcută în perioada 1664-1696 pentru regele Jan III Sobieski și reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului. Palatul nu a fost distrus în bombardamentele celui de-al doilea război mondial, dar nemții au furat operele de artă, care mai târziu au fost repatriate. Tariful de vizitare este 30 de zloti de persoană. Turul începe cu camerele chinezești unde au fost adunate tot felul de obiecte deosebite de inspirație asiatică. Multe dintre aceste exponate s-au adunat de-a lungul mai multor generații ale familiilor nobiliare Lubomirscki și Potocki, care au cumpărat castelul de la descendenții regelui. Apartamentele prințesei Izabela Lubomirska sunt deosebit accesorizate cu obiecte valoroase. Birouri de lucru, sobe impresionant pictate, patul cu baldachin, scaune cu tapițerii înflorate, sala de baie, cu cada mică, toate denotă bunul gust și rafinamentul prințesei. Sala Albă cu balcon are acum doar un pian negru în față și câteva tablouri, dar pe vremuri, aici se țineau dineuri și baluri, iar pereții erau plini cu opere de artă.

După ce treceți de galeriile de artă și capelă, un lapidarium plin cu obiecte de inspirație antică și biblioteca regelui, ajungeți în apartamentul monarhului, cu tavan frumos ornamentat cu sculpturi cu îngeri și flori în alb și auriu. Patul cu baldachin roșu cu auriu demonstrează puterea proprietarului. Tapiseriile de pe perete sunt replici ale originalelor, care au fost luate și conservate. Urmează cabinetul chinezesc al regelui, decorat astfel nu de Sobieski, ci de August al II lea cel puternic, cabinetul danez, un antreu mare și apartamentele reginei. Dormitorul reginei Marie Casimir este, poate, cea mai frumoasă cameră din tot palatul si cu siguranță reprezentativă pentru Wilanow. Regina, de origine franceză, a fost căsătorită cu Ian Zamoiski și pe urmă cu Jan al II-lea Sobiescki, cu cel din urmă având 15 copii, dintre care doar patru au ajuns la maturitate. De altfel, regina era foarte prolifică pentru că și cu primul soț a avut 5 fii, toți murind în copilărie. Poate și de supărare, Marie era bolnăvicioasă, având dese episoade de tuse și febră. Asta nu a împiedicat-o să fie confidenta soțului ei în probleme de stat, corespondența dintre cei doi fiind celebră. Până la ieșirea în superbele grădini care înconjoară palatul, admirați alte cabinete elegante, galerii de artă, birouri de lucru și săli, toate pline ochi cu obiecte care mai de care mai frumoase.

Incursiunea în parcul de 46 de hectare vă duce pe urmele pașilor regali. Este ușor să vă imaginați cum regina Marie Casimir se plimba încet printre rondurile cu flori sau cobora spre lacul artificial făcut la ordinul soțului ei sau contempla lacul natural din apropiere. Grădina abundă în statui ale unor eroi antici sau zeități. Când am vizitat-o noi, era peste tot prevăzută cu sistem de iluminație, ba chiar spre lac avea un tablou care se aprindea în ritmul muzicii, încât ne-a părut rău că nu am venit aici mai după amiază pentru a admira și această frumusețe.

Varșovia are mai multe palate decât cele vizitate de noi, dar în trei zile nu ai timp să vezi tot ce are acest frumos oraș de oferit, așa că le-am vizitat doar pe acestea.

Cât despre partea nouă și aici am fost surprinși de multitudinea de blocuri de peste 20 de etaje, birouri de firmă sau hoteluri și despre ritmul în care se construiește. La ora 6.00 dimineața pe un șantier de lângă blocul în care am stat, muncitorii erau deja pe schele, iar lucrul nu înceta nici când se lăsa întunericul, pentru că aveau reflectoare la dispoziție.

Cea mai înaltă clădire din Varșovia este recunoscută cea care adăpostește Palatul Culturii, ceva asemănător, dar nu identic, cu Casa Scânteii din București care are 42 de etaje. Aici este cel mai înalt turn cu ceas din lume. Urcați cu liftul la etajul 30 pentru a admira orașul de sus. Va asigur ca privelistea este uimitoare și merită pe deplin să dați 20 de zloti de persoană să urcați. În cele 3.288 de camere ale palatului sunt muzee, sedii de firme, librării, teatre, expoziții, o sală mare de conferințe și chiar și o universitate. Clădirea a fost un cadou din parte Uniunii Societice conduse de Stalin, fiind făcută în în 3 ani, între 1952 și 1955 după planuri rusești și după 45 de ani de dominare din partea Rusiei, era cât pe ce să fie demolată în 1989, pentru că le amintea oamenilor de vremuri urâte.

Varşovia cea mereu renăscută are foarte multe de oferit turiştilor, dar cu siguranţă trei zile sunt suficiente pentru a vedea doar obiectivele reprezentative, aşa cum am încercat noi. Ne-am promis că o să revenim aici, pentru că am fost uimiţi de puterea acestui popor care deşi a trecut prin perioade greu de îndurat a găsit mereu o cale de a răzbate. În timp ce România şi-a revenit după 8 ani de la Revoluţie la o economie de piaţă funcţională, Poloniei i-a trebuit mai puţin de un an, iar în timpul crizei din 2009, această ţară a înregistrat creştere economică. În plus, Varşovia ne-a oferit amintiri superbe, fără a ne lăsa cu portofelul gol. Întreaga excursie a costat aproximativ 3000 de lei.

Verifică şi

Concurs ecvestru, muzică clasică şi jazz în faţa Palatului Cantacuzino de la Floreşti

Karpatia Pony Show 2019 continuă tradiția unui eveniment unic și spectaculos de Ziua Copilului, care în 2018 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *