joi , 20 iunie 2019
Acasă / Administratie / Alergicii la ambrozie vor respira ușurați abia de la anul

Alergicii la ambrozie vor respira ușurați abia de la anul

Astăzi, 19 septembrie 2018, la Instituția Prefectului Prahova s-a întrunit comisia mixtă pentru verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri a măsurilor cu privire la lucrările de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, constituită prin Ordinul Prefectului nr. 151 din 2018.

Membrii comisiei au stabilit calendarul de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și a H.G. nr. 707/2018 pentru aplicarea normelor metodologice a legii respective.

Deoarece normele de aplicare vor intra în vigoare din anul 2019, pentru anul în curs unitățile administrativ-teritoriale au obligația de a verifica, constata și stabili suprafețele de teren cu buruiana ambrozia până la 1 octombrie 2018. Aceste suprafețe vor fi centralizate și transmise la comisie.

Pe parcursul anului 2018, se vor desfășura campanii de informare și conștientizare cu privire la buruiana ambrozia; se va elabora o pagină specială cu date despre ambrozie care se va posta pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății pâna la data de 30 octombrie 2018 și care se va transmite, până la finalul anului 2018, către unitățile administrativ-teritoriale și instituția prefectului.

În anul 2019, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia sunt somați de către unitățile administrativ-teritoriale să respecte metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată; distrugerea cu unelte agricole; smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate; efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole; erbicidarea, după caz. Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenție și se sancționează prin avertisment și ulterior amendă, conform legislației în vigoare.

Persoanele care identifică pe teren această buruiană cu consecințe grave asupra sănătății (simptome de rino-conjuctivită: strănut repetat, secreţii nazale, lăcrimare; simptome de astm bronșic: tuse, respiraţie dificilă, şuierătoare) se pot adresa la primăria pe raza căreia se află terenul sau la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova din str. Anton Pann, nr. 7, Ploiești la telefon 0244-593210.

Verifică şi

Jandarmii au mers iar la Lapoș și Sângeru cu materiale de construcție și alte ajutoare

Prahovenii care au avut necazuri din cauza inundațiilor de acum două săptămâni primesc în continuare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *