marți , 22 septembrie 2020
Acasă / Social / Video-Simbolul Muzeului Naţional al Petrolului a fost restaurat

Video-Simbolul Muzeului Naţional al Petrolului a fost restaurat

Simbolul Muzeului Naţional al Petrolului de la Ploieşti, un utilaj vechi de extragere a petrolului, numit hecna cu cal, a fost restaurat şi inaugurat astăzi. Acest lucru a fost posibil cu o donaţie din partea rafinăriei Petrotel Lukoil care s-a bucurat să se implice in astfel de proiecte, care îşi propun promovarea acestui domeniu industrial, bine reprezentat în Prahova.

La  Muzeul Petrolului a avut loc expoziția „Istoria petrolului prin ochi de artist”, cu prilejul împlinirii a 110 ani de la nașterea artistului Otto Barabas –Teleajen, moment cu care a putut fi admirată şi o instalatie de extracţie a petrolului, foarte veche.

Hecna cu cal, un precursor al sondei de azi, este simbolul muzeului, dar se afla într-o stare avansată de degradare, pana la restaurarea sa. Ea era folosită în 1860 în zona Păcureţi pentru extragerea petrolului. Muzeograful Mihail Vulpescu a explicat că acest utilaj era folosit la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind o metodă de foraj şi de exploatare a petrolului acţionată de un cal. Permitea forarea puţurilor de mână, adică prin săpătură manuală la adâncimi de peste 300 de metri. 

Hecna poate fi admirată în curtea muzeului oricând, de acum înainte, iar expozitia, care cuprinde o bogata și diversa colecție a marelui pictor și grafician, lucrări realizate pe baza studierii literaturii de specialitate și la fața locului, poate fi văzută timp de o lună.

 

 

Verifică şi

Recomandările Grupului de comunicare Strategică pentru începutul anului şcolar

Pentru a veni în ajutorul părinţilor şi elevilor care au o mulţime de întrebări fireşti …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *