sâmbătă , 20 aprilie 2019
Acasă / Afaceri / Paradox românesc: Strugurii de masă autohtoni sunt premiaţi, iar noi mâncăm din import
Vaccineaza-l

Paradox românesc: Strugurii de masă autohtoni sunt premiaţi, iar noi mâncăm din import

În fiecare an, la Valea Călugărească, sunt jurizate și premiate cele mai bune soiuri de struguri de masă și tot în fiecare an, cercetătorii își amintesc cum a pierdut țara noastră drepturile asupra mai multor soiuri create la noi, dar omologate de străini. În această situație este și Victoria, renumitul strugure alb, cu boaba mare, creat la noi, dar omologat de străini. De altfel, prea putini dintre strugurii aflati astazi in concurs se gasesc si in magazine pentru ca nu au loc de produsele din import. 

Strugurii româneşti sunt mult mai buni decât cei din import, spun specialiştii noştri. Şi asta pentru că nu au aditivi, ca cei din import, substanţe care dau strugurelui rezistenţă la transport.

“Nici acum nu suntem pregătiţi pentru a ne păstra baza genetică pe care ma creat-o în ţară. Vedeţi soiul Victoria peste tot, creat la noi, dar omologat în Italia, turcia, Grecia, Republica Sud Africană sub alte denumiri. E nevoie de bani pentru amprentarea genetică. Ani de zile ne-am luptat pentru a pune în funcţiune institutele de cercetare şi e bine că multe staţiuni viticole s-au pus pe picioare în ultimii ani şi şi-au reactivat anumite sectoare. Sectorul e foarte important, strugurele de masă fiind recomandat în toate meniurile, foarte rar sunt restricţii medicale şi e păcat să se preferă importul, când noi puteam asigura consumul intern. Acest concurs este important tocmai pentru că aduce în actualitate soiuri de struguri de mare valoare create în România”, a explicat şi fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără.

Cercetarea este subfinanțată  de ani de zile şi de abia din martie s-a produs o schimbare.

Din 1 martie a apărut hotărârea de reorganizare a unităţii şi am început să primim finanţări la salarii deocamdată, urmează şi la investiţii şi de la anul sperăm la mai mult. Să putem face investiţii substanţiale pentru refacerea plantaţiilor, pentru înfiinţare de plantaţii noi special pentru struguri de masă, pentru că în românia este o mare problemă pentru că mai sunt cam 8.500 de ha, comparativ cu 30.000 de ha câte erau cândva. motivul ar fi că strugurii de masă nu au intrat în programul de reconversie din 2007 şi până acum, care ar fi asigurat 75% din investiţii pe fonduri europene, mai sunt unele programe dar se accesează greu, doar cu 50% fonduri şi producătorului îi este greu să înfiinţeze plantaţii cu struguri de masă“, a declarat directorul ICDVV Valea Căluăgrească, Ion Marian. 

Anul acesta în concurs au fost înscrise 39 de soiuri de struguri de masă de pe podgorii celebre din România ca Murfatlar, Dealu Mare , Odobeşti sau Pietrosele. Au fost adusen mostre din soiurile create la staţiunile de cercetare sau clone obţinute în ani de zile. De altfel pentru omologarea unui singur soi e nevoie de peste 20 de ani de cercetare. Mulţi dintre strugurii care au intrat în competiţie au fost aduşi de producători particulari. Soiurile au fost grupate in functie de epoca de maturare, in patru grupe.  Victoria, Codreanca, Transilvania si Xenia au ocupat locurile I, la toate cele patru categorii. 

Verifică şi

Târgul cu bunătăți și dichisuri vă așteaptă la Sinaia de mâine!

Dacă aveți drum prin Sinaia sau chiar v-ați propus un weekend la munte, văveți delecta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *