vineri , 7 august 2020
Acasă / Administratie / Vânătorii prahoveni au omorât doar 18% dintre mistreţii prinşi în cota admisă pe anul acesta. Motivul este incredibil!

Vânătorii prahoveni au omorât doar 18% dintre mistreţii prinşi în cota admisă pe anul acesta. Motivul este incredibil!

Gestionarii fondurilor de vânătoare mai au mult până să ducă la bun sfârşit misiunea de a vâna cele aproape 1700 de exemplare, cât este cota prevăzută anul acesta. În judeţ au fost omorâţi până acum doar 284 de mistreţi, mult prea puţin dacă ţinem cont nu numai de pagubele pe care le fac aceste animale în culturile agricole, viţă de vie şi livezi, dar şi rolul pe care îl au în răspândirea virusului pestei porcine. În situaţia în care această cotă de vânătoare este departe de a fi atinsă, acum gestionarii mai au şi o cotă suplimentară de recoltare de 690 de capete. 

“Un motiv pentru neatingerea cotei este acela că acum , porumbul şi alte culturi sunt mari, iar porcii se ascund acolo şi de aceea este foarte greu pentru vânători să-i prindă”, a explicat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova, într-o conferinţă organizată astăzi de prefectură. Potrivit acestuia, în pădurile din Prahova trăiesc peste 3.900 de porci mistreţi, iar numărul optim ar fi puţin peste 900.

Până când culturile să ajungă atât de mari încât porcii să se piardă în ele, vânătorii au găsit tot felul de motive: fie că animalele erau în perioada de împerechere şi nu aveau voie să îi omoare, fie că aveau pui sau că nu aveau autorizaţie de la cine ştie ce autoritate.

Cât despre porcii din gospodării, de teama pestei porcine care a cuprins şi judeţul Ilfov, oamenii au început să sacrifice porcii chiar dacă suntem abia în luna august. Până acum au fost tăiaţi astfel 125 de animale. 

 În acest moment, pe raza județului nostru nu au fost semnalate sau confirmate cazuri de pestă porcină africană, dar autoritățile cu competențe în acest domeniu au făcut toate demersurile care se impun pentru prevenirea acestei boli pentru care nu există nici vaccin și nici tratament.

Astfel, în urma a două hotărâri (vezi aici H1 si H2) aprobate în Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova s-a luat decizia introducerii unui filtru rutier la Ciorani, imediat ce în Ialomița a izbucnit primul focar de pestă porcină africană, astfel încât un echipaj format din poliţişti şi jandarmi au controlat aproximativ 600 de autovehicule, dintre care două transporatu animale. Acest filtru va fi păstrat cel puţin încă două săptămâni.

Totodată, au fost suspendate târgurile de animale de la Mizil, Vălenii de Munte, Băicoi, Starchiojd, Urlați, Aluniș, Drăgănești, Măneciu, au fost făcute controale la stâne unde sunt crescuți și porci, dar și pacările de pe marginea drumurilor județene sau naționale unde sunt lăsate de obicei resturi alimentare care pot fi mâncate de porcii mistreți.

Primarii din toate localitățile sunt în proces de identificare a unor loturi de teren în care să poată fi îngropate cadavrele porcilor bolnavi, în cazul în care și în județul nostru s-ar înregistra cazuri de îmbolnăviri, dar 24 dintre primăriile din judeţ, dintre care si Ploiesti, nu au răspuns până acum adresei transmise de DSVSA şi Prefectura Prahova. Primarii au fost convocați într-o ședință în care li s-a explicat care sunt primele acțiuni pe care trebuie să le întreprindă imediat ce în localitatea lor a fost semnalată o suspiciune de îmbolnăvire și le-au fost transmise materiale informative cu privire la pesta porcină africană.

Verifică şi

DSP Prahova recunoaşte: Cei mai mulţi dintre infectaţii COVID din judeţ sunt izolaţi acasă!

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova a răspuns solicitării noastre, recunoscând astfel ceea ce cadrele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *