vineri , 18 iunie 2021
Acasă / Turism / Video-Viena pentru mici şi mari. Ce să vizitezi în oraşul Împărătesei Sissi

Video-Viena pentru mici şi mari. Ce să vizitezi în oraşul Împărătesei Sissi

Dacă vreți să vedeți în această vacanță un oraș european superb, capitalele Budapesta sau Viena sunt cele mai nimerite. Puteți merge cu autoturismul personal și să scutiți mulți bani de pe biletul de avion. Tocmai pentru că sunt aproape și nici nu sunt pline de români ca alte capitale, spre aceste destinații, există puține curse low cost și acelea la preț mare. De data aceasta am ales Viena pe care o mai văzusem în urmă cu 10 ani, dar ne doream să o prezentăm și fiicei noastre. Am parcurs cei 1200 de km în două zile pentru că în concediu fiind, nu am vrut să mergem 13 ore fără oprire și să ajungem gata obosiți. Drumul ne-a costat 150 de euro, dar un singur bilet de avion in aceasta perioada ar fi fost între 200 și 300 de euro în funcție de compania aeriană.

Cazare, transport si alte cheltuieli

Cazarea am găsit-o pe internet, ca de obicei, și am dat pe o cameră triplă pentru 5 nopți 460 de euro cu mic dejun. În Viena, ca și în alte capitale europene, nu contează unde este poziționat hotelul față de centru, ci să fie în apropierea unei stații de metrou. Cu metroul veți ajunge foarte repede oriunde vă doriți. O singură călătorie cu metroul este 2,5 euro, dar e mai avantajos să alegeți abonamentul pentru 48, 72 de ore sau o saptamana, in funcție de cât stați în Viena. Ca să vă faceți o impresie, abonamentul pentru 72 de ore este 17 euro de persoană, iar cel pentru o săptămână 40 de euro. Nu este o opțiune să mergeți fără să plătiți. Amenda este 100 de euro și controlorii nu sunt îndurători cu cei care merg clandestin.

Și că tot a venit vorba despre cheltuieli, nu plecați din țară fără asigurare medicală, indiferent de care ar fi-card european de asigurat sau asigurare privată. Serviciile medicale sunt foarte scumpe și este greșit să pleci de la premisa că ești sănătos și oricum nu o să ai nevoie. Noi am avut nevoie de ambulanță și pentru o perfuzie cu soluție salină am primit o factură de 700 de euro.

Dacă mergeţi la Viena cu maşina aveţi mare grijă unde parcaţi. Doar sâmbata şi duminica puteţi parca gratuit pe străzi, în rest, trebuie să plătiţi fiecare oră în care maşina staţionează acolo. În general veţi plăti şi la hotel parcarea, cam 15 euro pe zi, aşa că cea mai bună alegere este parcarea supraetajată pe care o veţi găsi în multe locuri în oraş şi unde o zi costă 3,4 euro.

De data aceasta am redescoperit Viena cu ochii de copil și i-am oferit fiicei noastre o săptămână de vacanță plină de provocări, lecții de tot felul și surprize. Pentru că am dus-o la muzeele dorite de ea, a asteptat răbdătoare să vedem palatele dorite de noi.

Pe urmele împărătesei Sissi

Ne-am început periplul în Viena cu vizitarea Palatului Hofburg, pe care nu-l văzusem data trecută decât la exterior. Aici veți descoperi apartamentele imperiale, depozitul de argint, un tezaur și multe alte lucruri deosebite, pe care nu am avut voie să le filmăm, dar pentru care conducerea muzeului ne-a asigurat aceste imagini. Hofburgul este vechiul palat imperial al Vienei, construit în centrul orașului și care se întinde pe o mare suprafață, fiind compus din multe clădiri si curți interioare. Astăzi, acesta adăpostește birourile președintelui Austriei, o școală de vară de echitație, centru pentru convențiile internaționale și multe muzee. Ca o paranteză, Viena este plină de muzee de tot felul, de aceea recomandăm să știți de la început pe care doriți neapărat să le vizitați, ca să nu pierdeți timpul căutând ceva dcespre care nu aveți multe informații.

Austriecii au păstrat vie memoria împăratului Franț Iosif și a soție sale germane Elisabeta, Sissi, cum era alintată aceasta, poate și datorită poveștii de dragoste dintre cei doi. Dacă Frant Iosif si-a dedicat intreaga viata imperiului si lucra 16 ore pe zi pentru ca se considera intâiul functionar al statului, Sisi s-a distins mai mult prin dragostea pe care sotul sau i-a purtat-o intreaga lui viata, chiar si dupa moartea fulgeratoare a acesteia. La Hofburg sunt 6 camere in care veți descoperi destinul Împărătesei Sissi, mireasă la 16 ani, cu 8 ani mai mică decât soțul ei, care îi era și văr primar după mamă. Aici sunt prezentate rochiile purtate la diverse ocazii de către împărăteasă, tablouri care o reprezintă, mobilierul făcut special pentru camerele ei, măsuța de toaletă la care stătea ore în șir pentru ca o coafeză să-i aranjeze părul lung până la glezne pe care îl purta într-o cunună în jurul capului, dar și spalierul și alte elemente destinate gimnasticii de întreținere, pentru că Sissi era obsedată de frumusețe.

Pe toată perioada domniei sale, Sissi a făcut eforturi să se distanțeze de viața impusă de rangul său, dorindu-și cu disperare libertatea. L-a influențat pe soțul său doar în problema dualismului austro-ungar, pentru că era o mare admiratoare a poporului maghiar. Din cauza deselor sale călătorii și a fugii față de responsabilitățile ce-i reveneau, presa vremii nu a avut cuvinte de laudă față de ea. De fapt, abia după moarte, împărăteasa a devenit celebră, după ce a fost ucisă în mod întâmplător într-una dintre călătoriile sale. În septembrie 1898, Sissi se afla la Geneva în același hotel în care ar fi trebuit să fie o altă față regală pe care anarhistul italian Luigi Lucheni dorea să o omoare. Cum ducele de Orleans, pretendent la tronul Franței, nu s-a mai cazat la acest hotel, iar Lucheni a aflat că acolo se află Împărăteasa Austriei, anarhistul s-a mulțumit cu înjunghierea acesteia. „Sunt anarhist prin convingeri… Am venit la Geneva să ucid un suveran, cu scopul de a da un exemplu celor care suferă și celor care nu fac nimic pentru a-și îmbunătăți poziția socială. Nu conta pentru mine cine era suveranul pe care-l ucid. Nu am lovit o femeie, ci o împărăteasă; aveam în minte Coroana”.

La proces se pare că Lucheni ar fi regretat fapta, pentru că a aflat că împărăteasa Austriei făcea des acte caritabile, avea o fire blândă și nu se simțea deloc confortabil cu statutul său. Austriecii au plâns mai mult de mila împăratului care își iubise atât de mult soția și au dezvoltat un adevărat cult pentru cei doi, cult vizibil și astăzi peste tot în Austria.

Toate aceste informații și multe altele le veți descoperi cu ajutorul audioghidului pe care îl puteți solicita chiar în limba română atât la Hofburg, cât și la Schonbrunn. Câteva camere de la Hofburg sunt destinate argintăriei și veselei de la curtea imperială.

Pahare din cristal cu emblema imperială, servicii de masă din argint din care se servea desertul și felul doi, farfurii din porțelan în diferite culori, sfeșnice aurite, toate acestea indicau grandoarea meselor la curtea imperială. Tot în această secțiune sunt prezentate lavoarele de la curtea imperială, dar și un set destinat obiceiului de spălare a picioarelor. În joia mare de dinainte de  paște, împăratul și împărăteasa spălau picioarele a 12 bărbați și femei, obicei amintind de Isus care a făcut același gest cu cei 12 apostoli.

 

Urmează tezaurul adăpostit aici și reprezentat de Coroana Sfântului Imperiu roman, sceptrul austriac si globul cu cruce, pătuțul regelui Romei, globuri istorice și multe altele.

Biletul de intrare cu audioghid este 14 euro pentru adulți și 8 euro pentru copii de la 6 la 18 ani. Puteți însă să achiziționați cu 30 de europentru adulți și 18 euro pentru copii,  un bilet Sisi, cu care puteți intra atât la Hofburg, cât și la Schonbrunn. Biletele pot fi cumpărate direct la muzeu sau online. Fotografierea sau filmarea este permisă doar în anumite camere.

Cu Viena pass puteți vedea 60 de atracții ale Vienei la un preț incepand de la 60 de euro de persoană în funcție de zilele pe parcursul cărora doriți să vizitați. Viena pass oferă reduceri la intrarea în aceste locații. Tichetul include și transport pentru 6 rute cu autobuz turistic și Ghidul Vienei, dar și transport cu celelalte mijloace din Viena-metrou, autobuz.

Ne întoarcem la Sissi și împăratul ei și la viața petrecută de cei doi la Palatul Schonbrunn. Dacă Hofburgul era reședința de iarnă a Habsburgilor, Schonbrunnul a fost reședința de vară încă de la început, de la inaugurarea sa în 1870, pe vremea împărătesei Maria Tereza. Domeniul are 176 de hectare și chiar dacă nu veți ajunge peste tot, rezervați-vă o zi doar pentru el. Aici ajungeți cel mai ușor cu metroul.

Peste tot în jurul palatului veți găsi pietriș calcaros și de aceea vă recomandăm încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată. Am ieșit de acolo plini de praf alb, dar a meritat. De la poarta flancată de de două obeliscuri am traversat o curte imensă pentru a intra în clădirea principală care adăpostește săli de bal, apartamentele mai multor împărați habsburgi, cabinete de lucru, sală de concerte, camera de biliard, saloane, toate făcute în stil rococo. Înflorituri aurite pe pereți, mobilier din lemn prețios, candelabre superbe, tapițerii, portrete ale celor care au locuit aici vreme de aproape 400 de ani, fac din acest castel o adevărată bijuterie care trebuie admirată pe îndelete.

Cu ajutorul audioghidului veți afla amănunte interesante despre fiecare încăpere, obiectele din ele, precum și despre fețele împărătești care au trăit acolo. Despre împărăteasa Maria Tereza care a avut împreună cu soțul ei, împăratul Frant Stefan, 16 copii dintre care 11 fete, despre arhiducesa Sofia, soacra și mătușa împărătesei Sisi, cu care aceasta nu s-a înțeles niciodată din cauza firilor lor diferite, despre Maria Cristina, singura fiică a Mariei Tereza căreia i s-a permis să se căsătorească din dragoste, despre fiul lui Napoleon Bonaparte din urma căsătoriei cu Maria Luiza, Napoleon Francisc, cel care a trăit la Schonbrunn până la 21 de ani când a murit de tuberculoază și nu în ultimul rând despre Sisi și Frant Iosif. În niciuna dintre aceste încăperi nu aveți voie să faceți poze sau să filmați, dar la intrare veți găsi ghidul castelului, inclusiv în limba română care este plin de imagini deosebite.

La Schonbrunn veți da 17,50 euro pe turul mare, în timp ce jumătate dintre încăperi, adică 20, pot fi vizitate la pretul de 14,20 euro de persoană. Merită să vedeți toate cele 40 de încăperi, diferența între bilete fiind oricum mică. Nu plecați cu părere de rău din castel, mai aveți multe de văzut. https://www.schoenbrunn.at/en/our-tickets-and-prices/all-tickets-prices/

Orangeria, labirintul, sera cu palmieri, muzeul copiilor, monumentul Gloriette din vârful dealului, grădinile private toate merită vizitate, chiar dacă veți mai da câtiva euro în plus.

Viena pentru copii

Chiar dacă ați trecut demult de vârsta copilăriei mergeți neapărat și la Grădina zoologică de la Schonbrunn.

https://www.zoovienna.at/ro/gradina-zoologica-si-vizitatori/informatii-pentru-vizitatori/

Acum 10 ani, când nu văzusem prea multe grădinii zoo am stat trei ore aici și ne-am bucurat ca niște copii de vietăți și peisaje. Grădina a fost amenajată în 1752 de imparatul Francisc 1 Stefan, cel care înființase și grădina botanică. În jurul pavilionului menajeriei au fost făcuse inițial 13 spații în care familia imperială și musafirii ei admirau specii rare de animale. Abia la 1778, se permitea accesul doar în zilele de duminică, tuturor persoanelor cu îmbrăcăminte decentă. Acum, grădina adăpostește peste 8.500 de animale din 700 de specii inclusiv nevertebrate care trăiesc în spații amenajate potrivit mediului lor natural de viață pe 17 hectare. Ca și castelul, Zoo Schonbrun face parte din patrimoniul cultural UNESCO.

Intrarea în grădina zoo este 20 de euro pentru adulți și 10 euro pentru copiii peste 6 ani. Pentru realizarea acestei emisiuni am beneficiat de intrare gratuită. În mai multe zone ale grădinii puteți servi masa, fie că veți alege un sandvis sau un snitel vienez. Suvenire puteți cumpăra din mai multe puncte mobile sau fixe.

Lăsați-vă timp să vă bucurați de fiecare colțișor al acestui loc. Dacă mergeți cu un copil veți simți cu siguranță emoția întâlnirii cu fiecare animăluț în parte. Mergeți în pădurea tropicală.

Lângă seră veți găsi adăpostul urșilor. Cu siguranță cel polar este cel mai îndrăgit. Chiar dacă în natură urșii polari stau la polul opus față de pinguini, la Zoo Schonbrunn au adăposturi învecinate. Maimuțele au un pavilion special și trăiesc în bună înțelegere cu familia de suricate. Urmează felinele-leopard, tigrii, lei.

Intrați neapărat și în pavilionul insectelor, peștilor și ființelor nevertebrate. Admirați viața dintr-un mușuroi de furnici sau într-un coral, bioluminoscența meduzelor cu coamă sau peștii piranha, mortali, dar în aparență inofensivi.

Și dacă la zoo nu ați văzut prea mulți fluturi, în Viena există o casă a fluturilor, chiar în centru. Pentru 7 euro  veți putea vedea mai multe specii de fluturi viu colorați și dacă sunteți îmbrăcați în culori aprinse aveți șanse ca micii zburători să se așeze pe voi. Luați-vă haine foarte subtiri, pentru că în casa fluturilor este foarte cald, iar umiditatea este la fel de mare ca într-o pădure tropicală.

Chiar lângă Hofburg veți găsi Muzeul de Istorie a Naturii, o clădire bijuterie în care istoria pământului cu tot ce e pe el, este ca o pagină de carte viu ilustrată. Acest muzeu va împlini în curând 130 de ani și adăpostește exponate care nu mai pot fi văzute în altă parte. Contra sumei de 10 euro de persoană sau gratis pentru tinerii sub 19 ani, acest muzeu vă va face să petrecți câteva ore în cele 39 de săli de expoziție pe care le are, dispuse pe două etaje.

Primele șase săli sunt pline ochi cu pietre semiprețioase sau prețioase, dar toate atât de frumoase încât cu greu te lași dus mai departe. Geode de ametist, cuarț de stâncă, aragonit din epoca de gheață, dar și bijuterii cu rubin, diamant, smarald, un buchet cu pietre prețioase făcut pentru împărăteasa Maria Tereza și un topaz de peste 100 de kg.

Urmează săllile cu bucăți de meteoriți și povestea formării pământului. Am trecut în sălile cu bucăți de șist vulcanic în care erau imprimate animale și vegetație preistorică și cu oseminte de dinozauri și alte vietăți care au populat pământul în urmă cu 65 de milioane de ani. Totul este impresionant atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sălile cu dinozauri reconstituți sunt spectaculoase, mai ales că un alozaur se mișcă realist și chiar scoate sunete. Ne apropiem de era omului, nu înainte de a trece de doi mamuți tată și pui ca din filmul de desen animat Epoca Gheții. Omul cavernelor apare și el, gata de vânătoare, în sala de antropologie. Treptat descoperă focul, inventează arme, hainele făcute din pieile animalelor pe care le vâna, roata. Muzeul are peste tot secțiuni interactive, iar copiii nu se pot plictisi deloc. De exemplu, poți să vezi cum ai fi arătat dacă trăiai în acele vremuri.

Înainte de a ieși din această secțiune, trecem pe lângă alte bucăți de meteoriți, de data aceasta mult mai mari. Dacă nu vi s-a făcut foame, intrați și în primul planetariu digital din Viena unde puteți vedea pe un simulator aterizarea pe lună sau cum arată pământul după ce a fost lovit de un meteorit.

Faceți o pauză de masă la restaurantul din centrul muzeului. Aici puteți servi la prețuri decente fie sandvisuri, fie mâncăruri gătite, tradiționale sau internaționale. Admirați în timp ce savurați un gulaș bine gătit, tavanul pictat superb, statuile din marmură și stucaturile aurite. Clădirea este monument istoric și totul a trebuit renovat în stilul inițial, păstrîndu-se pardoselile și tâmplăria, ca de altfel tot mobilierul expozițional.

După masă, mergeți mai departe. Aveți multe de descoperit. De la amibă, scoica bivalvă, viermi și melci până la animalele mai cunoscute. Întregul palier are un miros specific împăierii, pentru că toate viețuitoarele au devenit în acest fel nemuritoare. Așa sunt insectele, peștii, reptilele de tot felul, păsări din mai multe specii și animale mari sau mici poziționate în funcție de arealul în care trăiesc sau de mărimea lor-un leu de mare uriaș stă lângă doi elefanți, unul din Asia și unul din Africa, un hipoptam și două girafe. Lângă fiecare există și un schelet pentru ca vizitatorii să observe și mai bine asemănările și deosebirile dintre specii. În vitrine pot fi văzute zebre, antilope, rinoceri, foci, feline, urși și primate.

Muzeul Iluziilor poate fi ușor trecut cu vederea, pentru că deși este bine poziționat, la doi pași de Hofburg, e pierdut pe străduțe cu magazine de designer. Aici vă veți bucura indiferent de vârstă dacă sunteți într-un grup mai mare. Cu ajutorul unor oglinzi speciale, poți deveni foarte mic comparativ cu prietenii, te poți apleca într-un unghi care sfidează legea gravitației, poți apărea într-o poză doar cu capul pe o farfurie și multe alte trăsnăi care te vor distra cu siguranță. Biletul de intrare este 12 euro, dar merită să petreci aici măcar o oră din timpul destinat vizitării Vienei.

Cumpărături şi mâncare tradiţională

Pentru cumpărături, suvenire, îmbrăcăminte, încălțăminte, dulciuri și orice altceva un loc nimerit este Mariahilfer strasse, o zonă pietonală care ajunge în Cartierul Muzeelor de la gara din Viena Westbanof.

La fel de celebre sunt toate obiectele imprimate cu împăratul Frant Iosif sau împărăteasa Sisi, dar și cu picturile lui Gustav Klimt: căni, genți, portofele, cutii de cafea sau de bomboane de ciocolată, tricouri și chiar umbrele. Sau puteti cumpăra un costum popular.

Printre terase, restaurante și standuri cu înghețată, veți găsi magazine ale unor firme celebre, biserici cu arhitectură superbă și clădiri vechi care dau locului o și mai mare eleganță,dar și stații de metrou.

Și pentru că tot a venit vorba despre restaurante, în Viena veți putea lua un prânz cu doua feluri de mâncare la prețul aproximativ de 15 euro de persoană. Vienezii încep masa cu supă-gulaș unguresc pe care îl cunoașteți din Ardeal, frittaten soupe-o supă limpede în care a fiert carne de vită și în care a fost pusă ulterior o clătită tocată fin și alte supe, în funcție de local. Supa costă între 3 și 5 euro porția. Între 8 euro și 12 euro veți găsi felul al doilea care poate să constea în tocănițe, spaghete, salate sau celebrul snitel vienez cu cartofi prăjiți. Din loc în loc, în afară de fast-food-uri, veți găsi un restaurant renumit în întreaga lume pentru preparatele rapide pe bază de pește sau fructe de mare. Produsele de aici sunt proaspete și merită încercate, cu atât mai mult cu cât le vezi în vitrină și știi dinainte ce vei mânca. În afară de asta, restaurantele arăbești sau turcești sunt peste tot și aici veți putea servi kebap și la prețul de 6-7 euro.

La capitolul desert, vienezii sunt renumiți pentru patiseria lor. Strudelul cu mere este vedeta recunoscută în întreaga lume, iar dacă mai are lângă el și înghețată și sos de vanilie, devine desertul perfect. Nu vă faceți griji pentru numărul mare de calorii! Aveți nevoie de energie pentru a străbate Viena și a-i descoperi toate minunățiile.

La capătul Mariahilfer Strasse este Cartierul Muzeelor. Din 2001, aceste clădiri au fost transformate în spații expoziționale. În general, aici veți găsi muzee destinate artei fie că este vorba despre colecția privată de tablouri a lui Rudolf Leopold sau despre artă modernă și contemporană. Aici este și Muzeul Copiilor unde cei mici vor descoperi ingenioase dispozitive științifice interactive.

https://www.kindermuseum.at/jart/prj3/zoom/main.jart?rel=en

Și mai interesant este Muzeul Tehnicii, dar în care nu am mai reușit să ajungem, dar pe care mulți ni l-au recomandat.

Treceți prin curtea interioară a Cartierului muzeelor și traversați bulevardul spre Hofburg. Înainte de a ajunge la palat, veți vedea pe stânga și pe dreapa Muzeul de Istoria Naturală și Muzeul de Istorie a Artei.

Catedrala Sfântul Ştefan

După ce treceți de această zonă și ajungeți în fața Hofburgului, uitați-vă pe deasupra clădirilor după cea mai înaltă turlă de biserică. Într-o piață veți găsi Catedrala Sfântul Ștefan, o clădire superbă pe care merită să o vizitați.

Elementul care diferențiază acest lăcaș de cult de multe altele făcute în același stil gotic sunt cele 230.000 de plăci ceramice în culorile verde și alb de pe acoperiș. Cele 4 turnuri, cel mai înalt având 137 de metri, au și ele o arhitectură deosebită. De aici se trăgeau cele 23 de clopote când Viena era călcată de dușmani, astăzi, acest moment petrecându-se cu ocazia diverselor sărbători catolice, slujba de duminică, dar și venirea Anului Nou. Intrați în catedrală și plimbați-vă pe rând spre cele 18 altare. Bucurați-vă de arcade, statui, picturi, candelabre, minunata orgă imensă, lumina care traversează vitraliile colorate și care, în anumite momente ale zilei, scaldă lăcașul într-o adevărată auroră boreală. Sub 8 tone de marmură își doarme somnul de veci împăratul Friedrick al III-lea, iar în alte capele, fondatorul bisericii care a pus piatra de temelie în 1359, ducele de Habsburg Rudolf al IV sau prințul Eugen de Savoya. Cândva biserica era albă cum e calcarul din care a fost făcută, dar trecerea timpului i-a dat patina gri.

Intrarea în catedrală este gratuită. Prețuri simbolice se plătesc pentru urcarea în turnuri-4 sau 5 euro în funcție de turnul pe care doriți să-l vizitați. La fel veți plăti și pentru catacombe în care se află rămășițele pământești ale mai multor personalități.

Nu-ți ajunge o săptămână să vizitezi Viena mai ales dacă pleci cu un copil curios la drum. Așa că pentru data viitoare ne-am propus să vedem Muzeul Tehnologiei, Muzeul Calestilor imperiale, Casa Marii, sa luam masa intr-un restaurant plutitor pe Dunare, sa vedem Viena din roata din Prater si sa avem mai mult timp de plimbare, pur si simplu, pe strazile si in pietele din acest minunat oras.

 

Mulţumim conducerii muzeelor pe care le-am descris în text pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziţie fotografii cu interioarele, precum şi de a susţine realizarea acestui reportaj, prin intrarea gratuită acolo unde am avut nevoie.

Magic 5 Atelier de Web Design si website

Verifică şi

WinterFun pe pârtia Valea Soarelui timp de două zile

Se anunță o zi de sâmbătă plina de acțiune în Valea Soarelui, Sinaia. Astfel, mâine, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *