luni , 18 februarie 2019
Acasă / Administratie / Proprietarii care anunță pesta porcină africană vor fi despăgubiți

Proprietarii care anunță pesta porcină africană vor fi despăgubiți

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a coordonat astăzi reuniunea Comandamentului pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană pe teritoriul României. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru populație, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic.

Reprezentanții ANSVSA au făcut o informare privind situația zonelor afectate de pesta porcină africană și a măsurilor dispuse pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii la nivelul județului Tulcea, unde a fost instituită starea de alertă. Pentru limitarea extinderii bolii, au fost instituite șase filtre la ieșirea din județul Tulcea și două filtre la fermele afectate, care verifică respectarea măsurilor de carantină și a restricțiilor de circulație. De asemenea, a fost suplimentat personalul de specialitate, care se ocupă de evaluarea în teren a situației.

ANSVSA colaborează cu Ministerul Mediului pentru controlul răspândirii virusului în rândul porcilor mistreți din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, prin identificarea și neutralizarea animalelor bolnave.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut instituțiilor implicate – ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, MAI, MApN – să colaboreze la fel de strâns ca până acum pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare.

De asemenea, șeful Executivului a solicitat modificarea legislației, astfel încât să fie acordate despăgubiri persoanelor care notifică și predau voluntar autorităților animalele bolnave din zona în care a fost instituită starea de alertă. ”Este foarte important să luăm la timp măsurile necesare pentru a împiedica extinderea virusului pestei porcine africane și eradicarea bolii”, a afirmat șeful Executivului.

La Comandamentul pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană au mai participat vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, secretarul de stat în MApN, Mircea Dușa, vicepreședintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova s-a reunit ieri,în ședință extraordinară, pentru a adopta Planul de măsuri privind supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane pe teritoriul județului Prahova.

Chiar dacă focare de pestă porcină africană au fost confirmate până acum doar în județele Satu Mare și Tulcea, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a solicitat convocarea Centrului local de Combatere a Bolilor Prahova pentru a dispune activități necesare și obligatorii privind detectarea timpurie a virusului pestei porcine africane.

Planul de măsuri cuprinde atât activitățile pentru depistarea virusului, cât și măsurile instituite în cazul confirmării oficiale a bolii în populația de porci mistreți și planurile de eradicare a pestei porcine africane din populațiile de porci sălbatici

Planul de măsuri în integralitatea sa poate fi accesat pe siteul Instituției Prefectului : http://ph.prefectura.mai.gov.ro/…/07/Hotarare-CLCB-Prahova.…

Verifică şi

AFLĂ ce petiţii a soluţionat Biroul Teritorial Ploieşti al Avocatului Poporului în 2018!

Şi anul trecut, Biroul Teritorial Ploieşti al Instituţiei Avocatului Poporului s-a bucurat de încrederea cetăţenilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *