luni , 18 februarie 2019
Acasă / Social / Agricultura din Prahova, pusă în pericol de porcii mistreți

Agricultura din Prahova, pusă în pericol de porcii mistreți

In Prahova, porcii mistreti  s-au înmultit peste masura si au distrus hectare intregi de culturi de cereale in toate zonele judetului. Oamenii sunt disperati pentru ca nu pot combate animalele fara sa cheltuie mult pe imprejmuiri si nici nu au voie sa omoare animalele. Asa ca unii au renuntat sa mai insamanteze. Familia Dobre din Valea Calugareasca e ingrozita. Gospodaria lor a fost calcata de mai multe ori de porci mistreti care le-au facut pagube insemnate.

”Acum mănâncă cireșe, vișine, caise, pe urmă vor merge la struguri. Si nu ar fi problemă că mănâncă struguri, dar strică. sunt mari și iau sârma cu totul când trec pe sub ea. Normal că-ți pare rău, când știi cât muncești și câți bani dai pe stropit și altele”, spune Ioana Dobre.

Agricultorii au luat masuri pentru a-i indeparta pe mistreti, dar toate au ramas fara rezultat.

”Am făcut de toate, am aprins focuri, am făcute zgomote, tot nu scăpăm de ei. Te întâlnești cu ei, au venit aproape de casă de te apucă și frica. Când latră câinii fug, dar se întorc. cineva trebuie să facă ceva că nu mai putem așa!”, spune și Vasile Dobre.

Nea Vasile nu mai știe ce măsuri să ia contra mistreților

Oamenii se tem de mistreti care sunt foarte agresivi, spun ei. Un sătean și-a găsit pisoiul mâncat de mistreți. ”Vă spun sincer, am un cal cu un mânz și mi-e frică să-i mai scot la pășunat că mistreții s-au luat după ei. Nu se mai sperie de oameni, de animale mai mari nici atât. Ar trebui să ia cineva o măsură. Pe timpuri se făceau selecții la animalele sălbatice, dacă erau bolnave, șchioape erau împușcate, acum le lasă să se chinuie așa, să moară când or muri”, a spus un alt cetățean. 

Disperati, oamenii au mers la primării, iar edilii au chemat vanatorii.

”Problema nu este doar în Valea Călugărească. Mistreții au făcut pagube și la Urlați, albești, dar la noi sunt mai mulți că avem pădurea aproape și văi pline de vegetație și acolo s-au înmulțit necontrolat. În Valea Largă și Nicovani, culturile de grâu sunt puse la pământ de mistreți, iar când o da porumbul, ne e și teamă să ne gândim”, spun și Vasilică Neacșu, primarul din Valea Călugărească. 

Foarte multe sesizari au ajuns si la Institutia Prefectului Prahova, chiar daca aceasta institutie nu are competente in aceasta situatie, iar prefectul mădălina Lupea atrage atenția oamenilor care se confruntă cu mistreți că pagubele trebuie anunțate în 24 de ore.

”Am primit foarte multe plângeri pe această temă. Am și avut discuții cu domnii primari tocmai pentru a le aduce la cunoștință procedura. După producerea pagubei, în termen de 24 de ore, primarul trebuie să convoace o comisie formată din specialiști de la Direcția Agricolă, Garda forestieră, Agenția de mediu și cineva din aparatul de specialitate al primarului, care să constate paguba. Acest raport va ajunge la Ministerul Apelor și Pădurilor și acolo se vor acorda despăgubiri. Oamenii  trebuie să-și împrejmuiască sau să-și păzească terenurile”, a explicat prefectul Mădălina Lupea. 

Anul acesta, cota de recolta este de peste 1000 de porci mistreti.

”Sperăm ca după extragerea acestor exemplare să diminuăm pagubele. În ultimele săptămâni avem 20 notificări de la primării și proprietari. Potrivit legii sunt niște pași care trebuie urmați. Mai întâi trebuie îndepărtați, pe urmă hrăniți în pădure și abia lșa final luată măsura extragerii lor din zonă. Foarte bun e gardul electric, pentru că mistreții nu se vor mai apropia de teren. Am văzut prin Ardeal suprafețe, e adevărat, mici, care erau încercuite cu gard electric”, spune Valeriu Bolgiu președintele Asociației Vânătorilor Sportivi Prahova care e chemată de multe ori să intervină în astfel de situații.

Din pacate, in Prahova exista peste 60 de situatii in care Ministerul apelor si padurilor  nu a platit despagubiri fermierilor, desi acestia erau eligibili. Dat fiind aceasta situatie, multi agricultori din Prahova au renuntat sa mai cultive terenul dupa ce au cheltuit multi bani pe culturi, iar porcii le-au distrus aproape in intregime. 

Verifică şi

Şcoala de şoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate

Fundația Pentru Comunitate a lansat programul “Permis pentru viitor”. Din fondurile puse la dispoziție de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *