Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Cinci prahoveni sunt de-o vârstă cu România Mare. Află-le poveștile!

14 iunie 2018
Share:
Cinci prahoveni sunt de-o vârstă cu România Mare. Află-le poveștile!

Au trăit în România 100 de ani! Cinci cetățeni din Prahova au fost felicitați de către reprezentanți ai armelor din Ministerul Afacerilor Interne în frunte cu prefectul Mădălina Lupea, în cadrul campaniei ”O viață cât un Centenar”. Seniorii au primit un drapel tricolor, o scrisoare de la ministrul Carmen Dan, un tort și un coș cu bunătăți. Toți s-au bucurat de vizită și au împărtășit cu oaspeții amintiri din lunga lor viață. 

Doamna Smaranda din Boldești Scăeni va împlini luna viitoare 100 de ani, dar astăzi ne-a primit alături de familia sa numeroasă și frumoasă, de fiice, nepoți și strănepoți. Și nu oricum, ci îmbrăcată într-un superb costum național, vechi de 200 de ani, pe care îl are de la bunica sa. Chiar dacă este nevăzătoare de 20 de ani, doamna Smaranda s-a bucurat de vizită și de cadourile primite din partea noastră și a Ministerului Afacerilor Interne: un drapel, o scrisoare de felicitare de la doamna ministru Carmen Dan, un tort și un coș cu bunătăți.

Domnul Aurelian din Posești a împlinit în ianuarie venerabila vârstă dar are memoria unui tânăr. Ne-a povestit despre învățătoarea din clasa I, dar și despre cum a luptat pe front în cel de-al doilea război mondial. A ajuns până la Odessa, unde a fost împușcat în picior și lăsat la vatră. Este veteran de război, dar și unul dintre gospodarii satului. Chiar și acum trebăluiește prin curte, iar la sfârșit de săptămână își așteaptă cu drag rudele. Soția i-a murit în urmă cu 9 ani și chiar dacă locuiește singur, nu se plânge de greutățile vieții. Secretul longevității, spune domnul Aurelian, este cumpătarea. Primăria Posești i-a înmânat titlul de cetățean de onoare.

Pe doamna Constanța , din Surani, am găsit-o acasă, alături de familie. În februarie, a împlinit 100 de ani și se poate laudă cu o viață plină. A născut 9 copii, dintre care 7 sunt în viață și are mulți nepoți și strănepoți. Se trage dintr-o familie în care mai există persoane longevive, iar rudele spun că de câțiva ani mănâncă foarte sănătos și asta o ajută să se simtă bine și să se țină departe de afecțiuni medicale.

Doamna Alexandrina din Bușteni este mamă a doi copii, bunică a 8 nepoți și a 2 strănepoți. Ne aștepta în curte, alături de familia sa și ne-a povestit cu bucurie că îi place să grădinărească, că încă vede fără ochelari să coasă la mașină și ar face și mai multe dacă nu ar deranja-o un picior reumatic. Doamna Alexandrina împlinește în noiembrie 100 de ani, dar are memoria unui tânăr cu foarte multe amintiri. A trecut prin multe în viață și a cunoscut România cu bune și cu rele. Din fiecare perioadă, însă, a găsit ceva bun, de care să-și amintească cu bucurie. ”Am ajuns la 100 de ani fără să-mi fac prea multe probleme, copiii mi-au fost sănătoși, am lucrat tot timpul și am fost ocupată și nu știu cum au trecut. Mă întreabă și vecinii, dar mie mi se pare firesc. Nu cred că e un secret, este natura, noi am fost sănătoși în familie. Bunica mea a trăit până la 94 de ani”, spune femeia. A văzut-o pe Regina Maria, despre care spune că era foarte frumoasă, elegantă, dar și foarte populară, a trăit pe timpul războiului, dar și pe vreme de pace cu neajunsuri. Pentru România își dorește o schimbare în bine și nu-i place că mai mulți dintre nepoții săi sunt plecați în străinătate.

Domnul Petre de la Sinaia împlinește în august 100 de ani, dar se simte de cel mult 70. Spune că munca este secretul longevității sale și chiar dacă îl dor picioarele și merge susținut de cei doi copii ai săi sau de baston, tot reușește din când în când să se ocupe de grădina din fața casei. Are 4 nepoți, dar și 3 strănepoți. Și dumnealui are o memorie uimitoare și astfel a reușit să-și consemneze amintirile de pe front. Este veteran de război și ne-a povestit prin ce orori a trecut în timpul celui de-al doilea război mondial. Vizibil emoționat, domnul Petre nu a uitat să glumească. ”Nu am luptat, m-am plimbat! (râde!) De la Caracal, unde era sediul Regimentului 2 Călărași am mers în marș la București, pe urmă din Crimeea la Cotul Donului, cred că vreo 2.000 de km. Dacă mi-a fost frică? Nu mai simțeai! Am suferit mult. În retragere, 4 zile nu am mancat nimic și am mers 100 de km. Aveam pâine la noi, dar era înghețată. Aveam rană pe stomac, din cauza păduchilor”, spune bătrânul și parcă retrăiește tot ce a văzut cândva.

Celor cinci vârstnici din Prahova și altor peste 200 din toată țara, ministrul Carmen Dan le-a transmis urări de sănătate și de mulțumire pentru că au contribuit la dezvoltarea României: ”V-ați născut odată cu ROMANIA și ați avut privilegiul de a trăi alături de Ea 100 de ani de istorie! O istorie nu întotdeauna ușoară, dar una demnă! România a fost făurită de cei care au crezut în destinul acestui stat, de cei care au trăit, au muncit și au rămas aici, în ciuda încercărilor sau provocărilor istorie. În numele meu personal și al colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, primiți, vă rog, cele mai alese gânduri și urări sincere de sănătate!”

comunicat de presă Prefectura Prahova