luni , 21 septembrie 2020
Acasă / Administratie / Muzeu european. Tur 3D într-o exploatare de sare la Slănic Prahova-Video

Muzeu european. Tur 3D într-o exploatare de sare la Slănic Prahova-Video

Cum se scotea sarea din mină pe vremuri, ce instrumente se foloseau şi cât de preţios era minereul de sare pe care astăzi îl avem toţi în bucătărie, toate aceste informaţii şi multe altele pot fi obţinute acum prin intermediul unei proiecţii 3D realizată pentru vizitatori în Muzeul sării de la Slănic Prahova. Noua investiţie este menită să atragă şi mai mulţi turişti în staţiunea recunoscută pentru salina sa, dar şi pentru lacurile sărate terapeutice.

Vizitatorii care au avut astăzi prilejul de a participa la redeschiderea expoziţiei permanente a Muzeului Sării de la Slănic Prahova s-au aşezat în băncuţe de lemn şi au pornit în aventura adâncurilor. Drumul sării poate fi urmărit doar cu ochelari 3D, dar decorul din jur este şi el autentic.

Vizitatorii pot vedea instrumente cu care se scotea sarea pe vremuri, cărucioare de sare, ba chiar şi manechini care întruchipează mineri sau cămăraşul, cel care vinde sarea. Cu ajutorul unei mese interactive pot fi aflate multe informaţii despre sare şi exploatarea ei.

 

Modernizările au costat 1,5 miliarde de lei vechi din fondurile Consiliului Judeţean Prahova.

“Foarte importantă este casa care adăposteşte acest muzeu. De aici se făcea comerţul cu sare, de unde cămăraşul vindea sare ce pleca apoi pe drumurile ţării la export. Apoi, este muzeul -şcoală şi spectacol şi în joc se poate învăţa şi reţine mult mai uşor”, spune Emilia Iancu, directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii Prahova.

De altfel, aici este singurul muzeu al sării din ţară.

Muzeul sării a fost deschis oficial in 1978. El a funcţionat o perioadă îndelungată lângă Salina Unirea. Stăteam cu chirie acolo, dar locaţia s-a prăbuşit între timp, câţiva ani nu am avut activitate, se vindeau vederi şi diferite obiecte legate de sare, apoi a fost preluată această clădire, monument istoric şi de arhitectură de la începutul secolului XVIII şi amenajată cu fonduri de la Consiliul Judeţean Prahova şi din 2003 funcţionăm în această locaţie“,a povestit Liviu Vintilă, muzeograf.

Autorităţile judeţene încearcă de mulţi ani să revitalizeze zona, lansând chiar ideea unui “drum al sării”.

“Va fi exact ca Drumul Vinului, un traseu turistic întins pe mai multe localităţi care au parte de această bogăţie cu puncte de atracţie pentru turişti. Mai rămâne ca autorităţile locale să promoveze proiectul, să se ocupe de parte de cazare, de punctele de atracţie a turiştilor, ca să poată face parte dintr-un circuit pe care să-l promovăm la nivel naţional şi internaţional”, a explicat Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova.

De altfel, în acelaşi scop este şi încercarea de preluare în administrare a zonei turistice a Salinei Slănic.

Din păcate toate demersurile s-au blocat în ceea ce priveste Salrom care în acest moment are un acţionariat 51% ministerul economiei şi 49% Fondul “Propietatea”, care fond îşi doreşte mai mult profitul din această mină turistică decât dezvoltarea ei pe termen mediu şi lung, lucru pe care noi l-am fi rezolvat cu ajutorul fondurilor europene. Demersurile noastre erau chiar de bună credinţă şi intenţionam ca după cei cinci ani cât dura implementarea să predăm investiţia către SALROM spre exploatare“, a completat Toader.

Taxa de intrare în Muzeul Sării de la Slănic Prahova este de doar 5 lei de persoană şi 3 lei pentru grupuri de câte 10 persoane.

 

Verifică şi

Ansambluri modulare pentru strângerea gunoiului selectiv pentru ploieşteni

Consiliul Județean Prahova a achiziționat 100 de ansambluri modulare în valoare de 1 milion de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *