miercuri , 29 ianuarie 2020
Acasă / Administratie / Dăncilă a promis folosirea excedentului din primării pentru arierate şi salarii

Dăncilă a promis folosirea excedentului din primării pentru arierate şi salarii

Zilele acestea, la Bucureşti se desfăşoară cea de-a 21 sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (A.Co.R.). Astăzi, la eveniment au fost prezenţi mai mulţi miniştri, dar şi premierul Viorica Dăncilă.

În sala în care se aflau peste 500 de primari de comune din toată ţara, Dăncilă le-a atras edililor atenţia că trebuie să gestioneze mai bine fondurile publice, referindu-se aici la cheltuielile cu salariile funcţionarilor, dar le-a promis şi că execedentul financiar va putea fi distribuit pentru alte cheltuieli ca arierate sau salariile funcţionarilor.

„Până la finalul anului 2018 ne dorim să reuşim îmbunătăţirea sistemului de echilibrare a bugetelor locale prin creşterea cotelor defalcate prin impozitul pe venit de la 73% la 100%, asigurarea unui buget minim de funcţionare şi dezvoltare în fiecare unitatea administrativ teritorială. Pentru 2018 nivelul minim a fost atins la 750 de lei aferent fiecărui locuitor, dar nu mai puţin de 1.000 de lei pe comună. Am înţeles nemulţumirea oamenilor cu privire la luarea în calcul la stabilirea sumelor defalcate a excedentului bugetar înregistrat la 31.12.2016. Ne vom asigura că veniturile anului 2018 nu vor fi sub nivelul celor din 2017. În perioada următoare vom introduce posibilitatea folosirii excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti defintive”, a declarat Dăncilă spre bucuria primarilor prezenţi.

Sunt primării în ţară care au majorat la maxim salariile funcţionarilor şi s-au trezit că nu mai au buget pentru investiţii. Primarii care nu s-au pripit, nu-şi fac acum probleme.

„Am avut grijă când am analizat aceste majorări să ne rămână şi pentru investiţii. Comuna Berceni are nevoie de investiţii, după ce a stat mult timp pe loc, aşa că de comun acord cu angajaţii am luat cea mai bună decizie. Salariile sunt acum rezonabile şi am reuşit să bugetăm chiar tichetele de vacanţă”, ne-a declarat Cosmina Pandele, primarul comunei prahovene Berceni.

Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale, a făcut apel la primarii şi totodată la celelalte partide politice să susţină noul cod administrativ, care va intra mţine în comisia de administraţie publică de la Senat. „E gata şi codul finanţelor publice locale. Trebuie să găsim o formulă să punem în practică pentru că la nivelul guvernului am hotărât ca toate programele să fie multianuale. Dacă toate programele pe toate ministerele vor fi multianuale avem nevoie şi de bugete multianuale, avem nevoie de o formulă cu care să ne facem un calcul pe termen mediu şi lung. Am marea rugăminte să susţineţi ca să avem de anul acesta pentru anul viitor o formulă de finanţare pentru toate UAT-urile”, a spus Stănescu.

De 11 ani, evenimentul ACoR este organizat ireproşabil de către firma ploieşteană Faxmedia Consulting.

Este cel mai amplu eveniment al administraţiei publice locale şi totodată foarte important. Sunt peste 2800 de comune în România şi indiferent câtă bunăvoinţă ar avea un executiv tot nu ar putea să stea de vorbă cu 2.800 de primari. Rolul Asociaţiei comunelor din România, pe lângă faptul că e organism reprezentativ la Bruxelles, este acela de a centraliza, sintetiza, de a aduna doleanţele primarilor şi de a informa factorii care pot să rezolve aceste lucruri. ACOR este chemată la consultări atunci când guvernul „fierbe” o nouă lege pentru administraţia publică locală”, a explicat Mircea Matei, managerul general al Faxmedia Consulting Ploieşti.

La întâlnire au fost prezenţi pe lângă cei 520 de primari din România şi 20 de secretari de comună pentru că ACOR are constituit şi un corp al secretarilor de comună, auditori publici, dar şi două delegaţii din Republica Moldova şi din China.

 

Verifică şi

Programul manifestărilor dedicate Zilei Micii Uniri la Ploieşti

Cei care doresc să participe la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române la Ploieşti sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *