luni , 21 septembrie 2020
Acasă / Afaceri / Testele psihometrice, importante pentru recrutarea pe funcţii de conducere

Testele psihometrice, importante pentru recrutarea pe funcţii de conducere

Un simplu interviu nu poate da angajatorului răspunsul la întrebarea-este această persoană omul potrivit pentru postul pe care îl ofer? Este indicat ca o firmă specializată în recrutare sau reprezentanţii departamentului de resurse umane să treacă candidatul pentru un post prin mai multe probe pentru a avea o imagine cât mai corectă a viitorului angajat. Şi asta cu atât mai mult dacă este vorba despre un post de conducere. Iulian Ioniţă, consultant în resurse umane, sfătuieşte angajatorii să fie foarte atenţi atunci când fac recrutarea.

“Recrutarea trebuie să aibă nişte filtre. Acestea vin din interviul structurat, din simulări, role play-uri sau din teste de personalitate. Cu cât poziţia este mai înaltă, cu atât selecţia trebuie să fie mai bine făcută. Nu-mi permit să angajez pe o funcţie de conducere doar cu un simplu interviu, pentru că predicţia unui simplu interviu este foarte mică, la 12-13%, chiar dacă e bine făcut. Aşa că trebuie să vin cu multe alte lucruri: fie cu centre de evaluare, probă de lucru, simulări, teste psihometrice, aşa încât să fiu sigur că omul pe care îl angajez este de pe o parte integru, pe de altă parte se mulează pe ceea ce cere postul, dar şi că valorile şi competenţele lui sunt cele potrivite. Pentru că s-ar putea să găsesc oameni buni, foarte eficienţi, dar cu diverse tare de comportament.

Chiar şi mie mi s-a întâmplat, când făceam recrutare, să am candidaţi foarte buni pe zona de agenţi de vânzări, dar dintr-un interviu nu puteam să-mi dau seama dacă omul are patern delincvent. Dacă este predispus să fure, dacă fură şi depune banii înapoi sau dacă fură şi nu depune banii, sau dacă fură regulat sau în gaşcă”, explică Ioniţă.

Există multe teste din care specialiştii îşi pot da seama de trăsăturile întunecate ale unei persoane.

“Există teste cu scală de integritate. Fiecare scală înseamnă ceva, dar o combinaţie de mai multe scale înseamnă un alt tipar de comportament. Din ele ne putem da seama dacă intervievatul exagerează sau dacă minte pentru că în principiu, testele psihometrice au o scală de evaluare a adevărului”, spune Iulian Ioniţă.

Din testele psihometrice recrutorul îşi poate da seama de mai multe noţiuni care definesc persoana intervievată: iniţiativă, angajament, organizare, inteligenţă, creativitate, dar şi realizarea de sine. 

Prin urmare să nu vi se pare ciudate întrebările care vă sunt puse la interviu şi nici dacă veţi fi chemat şi la alte probe. Noul angajator nu vă cunoaşte, dar vrea să o facă, de vreme ce vă supune la mai multe teste.

citeste si:https://prahovaeconomica.eu/2017/09/12/video-premierea-la-locul-de-munca-ar-trebui-sa-se-faca-dupa-criterii-stabilite-de-la-inceput-sfaturi-de-management-eficient-de-la-iulian-ionita-consultant-in-resurse-umane/

 

 

Iulian Ioniţă are 39 de ani şi este certificat Life Orientation, Human Synergistics, Learning International şi practicant NLP, CPI – California Psychological Inventory si MAB II, doua din cele mai eficiente unelte din psihometrie. Iulian şi-a început cariera în vânzări pe diverse poziţii pornind de la agent de vânzări, la şef de echipă,  apoi manager de filială, ulterior  la manager de vânzări regional pentru companii precum: Interbrands Nestle, Aquila, Overseas. Când a simţit că menirea lui este să facă altceva, şi-a dat demisia şi a pornit de la zero în resurse umane. A lucrat ca trainer intern, trainer coordonator, dar şi ca freelancer pentru companii prestigioase precum Achieve Global, MDI-Training Romania. A ocupat pozititii ca Training Manager pentru WNS Global Services sau Coordonator al HR Field  Business Partners la Kruk Romania. Iulian Ioniţă se ocupă acum, de construirea si livrarea celor mai bune soluţii de dezvoltare pentru clienţii din corporaţii, organizaţii care urmăresc să-şi profesionalizeze angajaţii pentru a-i creşte sau a-i face eficienţi pentru business.

Verifică şi

Video-Luminiţa Ciobanu, un jurist din Prahova, face dulciuri tradiţionale după reţete vechi de peste 150 de ani

Luminiţa Ciobanu este jurist de meserie, dar a simţit că poate fi mult mai mult …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *