vineri , 22 februarie 2019
Acasă / Administratie / Prahovenii se plâng de funcţionari publici dezinteresaţi sau răuvoitori

Prahovenii se plâng de funcţionari publici dezinteresaţi sau răuvoitori

Prahovenii se plâng în continuare că funcţionarii diferitelor instituţii publice nu se poartă cu ei aşa cum ar trebui, sunt dezinteresaţi în a le rezolva problemele şi, nu de puţine ori, refuză să-i ajute, deşi intră în atribuţiile lor de serviciu să o facă. Şi asta în ciuda faptului că din vara anului trecut, funcţionarii au salarii mai mari, unii chiar foarte mari, dacă ne raportăm la salariile din mediul privat. 

O parte importantă a sesizărilor făcute de cetăţeni către instituţia Avocatului Poporului -Biroul Teritorial Ploieşti face referire  la încălcarea de către autoritățile publice a dreptului de petiționare, dreptului de proprietate privată,  dreptului la un nivel de trai decent, precum și încălcări ale dreptului la ocrotirea sănătății, dreptului la informație, dreptului la muncă și protecția socială a muncii.

De ce probleme s-au lovit cetăţenii?

Potrivit bilanţului pe 2017 realizat de Avocatul Poporului reiese că “persoanele care s-au adresat Biroului teritorial Ploiești al instituției Avocatul Poporului au reclamat faptul că autoritățile administrației publice fie nu au soluționat cererile acestora, fie au transmis acestora răspunsuri formale sau incomplete care nu rezolvau cele solicitate. Refuzul soluţionării unor cereri sau întârzierea comunicării răspunsului a creat cetățenilor dificultăţi în valorificarea în termenul legal a altor drepturi ale acestora”  

Multe probleme au fost semnalate de persoane care au intrat în relaţii cu funcţionari ai caselor de pensie din Prahova, Buzău şi Dâmboviţa. Petenții au reclamat nevalorificarea tuturor documentelor depuse la dosarul de pensie,  netransmiterea contestațiilor la Comisia Centrală de Soluționare a Contestațiilor de către unele case județene de pensii sau nesoluționarea în termenul legal a contestațiilor depuse împotriva deciziilor de recalculare a pensiei.

Alţi cetăţeni s-au lovit de  refuzul unor autorități de a primi și înregistra anumite cereri ale cetățenilor privind acordarea unor drepturi, nesoluționarea unor aspecte privind locuinţele sociale ori incapacitatea autorităţilor de a găsi soluţii optime pentru acordarea unor drepturi sociale în raport de realităţile cu care se confruntă anumite categorii de cetăţeni, precum și refuzul unor autorități de a furniza informații de interes public.

Ce anchete a demarat Avocatul Poporului Ploieşti?

În 2017, Avocatul Poporului a acordat 1331 de audienţe, dintre care 967 în Prahova, celelalte în Buzău şi Dâmboviţa, a răspuns la 599 de apeluri telefonice pentru a consilia în acest fel persoanele care aveau nevoie de o îndrumare şi a înregistrat 318 petiţii. 201 dosare au fost soluţionate, s-au făcut 8 anchete şi s-a mers la 3 sesizări din oficiu.

Cele trei sesizări din oficiu au vizat încălcări ale drepturilor prevăzute la art. 34, art. 49 și art. 50 din Constituția României, republicată și au stat la baza unor anchete sau verificări proprii efectuate la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Primăria Municipiului Buzău.

În aprilie 2017, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti nu a putut acorda asistenţă medicală stomatologică unui copil autist pentru că la acel moment nu avea aparatura necesară respectiv aparatul de inhalo-sedare necesar în astfel de cazuri și nici nu există asigurată resursa umană specializată să lucreze cu un astfel de aparat pentru tratarea acestui segment de pacienți. De asemenea nu există nicio altă unitate medicală la nivel județean sau local care să acorde servicii medicale stomatologice pentru copiii cu nevoi speciale, persoanele în cauză fiind îndrumate către clinici din București.  Acum, se arată în raport, la nivelul Spitalului Județean Ploiești : a fost achiziționată butelie cu entonox în vederea analgosedării pacienților copii cu autism și alte afecțiuni cu nevoi speciale, a fost realizată și a devenit operațională procedura privind analgosedarea procedurală pentru pacienții copii cu autism și alte afecțiuni cu nevoi speciale.

Spitalul Județean de Urgență Ploiești deține la acest moment mijloacele tehnice și personal medical specializat în aplicarea procedurii de analgosedare a pacienților copii cu nevoi speciale (autism).  

Autoritățile la care au fost efectuate anchetele proprii au fost: Primăria Municipiului Ploiești, Centrul rezidențial pentru copilul cu deficiențe de vedere nr. 11 Buzău, Spitalul Județean de Urgență Buzău, Primăria comunei Șotriile, județul Prahova, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Prahova, Primăria Municipiului Buzău, Penitenciarul Ploiești, Primăria comunei Gorgota, județul Prahova. 

În cazul anchetei făcute la Agenţia Judeţeană de Plăţi Prahova, după ce un cetăţean a semnalat faptul că i-a fost respins dreptul de a solicita ajutor pentru că i-a luat foc locuinţa, Avocatul Poporului a concluzionat că la nivelul A.J.P.I.S Prahova, s-au constatat multiple neconcordanțe între motivele invocate de către funcționarii acestei instituții la momentul efectuării anchetei și argumentele comunicate prin corespondența oficială anterioară, niciunul dintre aceste motive neconstituind o cauză de neacordare a ajutorului financiar de urgență la care este îndreptățită petenta, astfel cum prevăd dispozițiile Legii nr. 416/2001 și H.G. nr. 50/2011. În cele din urmă, reclamantul a fost pus în drepturi.

Date de contact Avocatul Poporului Ploieşti

Biroul Teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului are sediul în municipiul Ploieşti, B-dul Republicii nr. 2-4, intrarea H, etaj I, camera 155; tel./fax – 0244-593.227, program de audienţe: luni-joi – orele 09,00-16,00, vineri – orele 09,00-12,00, iar petiţiile pot fi trimise prin poştă, prin e-mail la adresa avpprahova@avp.ro sau prin fax.

De asemenea, cetăţenii sunt invitaţi să acceseze site-ul instituţiei Avocatul Poporului la adresa www.avpoporului.ro, care conţine informaţii detalitate cu privire la activitatea instituției.

Verifică şi

AFLĂ ce petiţii a soluţionat Biroul Teritorial Ploieşti al Avocatului Poporului în 2018!

Şi anul trecut, Biroul Teritorial Ploieşti al Instituţiei Avocatului Poporului s-a bucurat de încrederea cetăţenilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *