joi , 21 ianuarie 2021
Acasă / Afaceri / “Nu încerca să vinzi la prima întâlnire!” Sfaturi de networking de la Marius Ştefan

“Nu încerca să vinzi la prima întâlnire!” Sfaturi de networking de la Marius Ştefan

Clubul de networking din Ploieşti a împlinit 3 ani de existenţă, motiv pentru care membrii fondatori au organizat un eveniment de business networking la care au participat peste 200 de persoane. Plecând de la motto-ul „Afacerile se fac între oameni”, Clubul de networking a încercat şi de data aceasta să aducă împreună antreprenori, freelanceri, oameni în poziţii de conducere în diferite firme. În cadrul evenimentului, pe scenă au urcat trei vorbitori, oameni care au propria afacere sau care ţin cursuri despre afaceri şi care s-au lovit de anumite piedici din care au învăţat câte ceva. Fiecare şi-a povestit experienţa trăită şi a tras concluzii despre care cred că i-ar putea ajuta şi pe alţii.

Networkingul este foarte important pentru reuşita în afaceri, crede şi Marius Stefan – antreprenor in serie si pasionat de invatare continua. Dupa ce a absolvit programul MBA al Robert H. Smith School of Business al University of Maryland, s-a intors in tara si a dezvoltat mai multe afaceri in retail, advertising si servicii. Acum conduce cea mai mare firmă de închirieri auto din ţară, alături de fratele său.

În cadrul întâlnirii , Marius a povestit despre primul său contact cu un club de networking.

“Eram în SUA, am prins o bursă voiam să învăţ mai multe, făceam un MBA în Washington DC. Din prima zi în care intri în şcoală, abordarea americanilor este să te consilieze în carieră, ca atunci când ai terminat facultatea să-ţi găseşti imediat un job sau să porneşti o afacere. În fiecare săptămână aveam cursuri de formare în carieră şi una din tre cerinţe era să ne înscriem într-o asociaţie profesională şi să mergem la o întâlnire de networking. Eu mă specializasem în marketing şi strategie şi m-am înscris în AMA, cea mai mare organizaţie profesională, pe acest segment. Aveau întâlniri săptămânale de la 6 dimineaţa. Am ajuns acolo cu primul metrou şi am fost întâmpinat cu mare căldură. Oamenii de acolo au văzut un tânăr dezorientat şi voiau să ajute. Am plecat de acolo cu un teanc de cărţi de vizită şi m-am tot dus timp de trei ani, chiar dacă trebuia să iau metroul la 5 dimineaţa. Am aflat mai târziu că unii dintre cei care veneau acolo trecuserăp mai întâi pe la sala de sport!!! După întâlnire, la ora 8, toţi plecau la serviciu. Doar în România şi Italia încep întâlnirile la 8, ceilalţi încep la 7 pentru că de la 6 nu au reuşit să convingă pe nimeni!”, a povestit Marius Ştefan, care atunci când s-a întors în România a continuat încă 7 ani să meargă la întâlniri de networking.

“În 7 ani, în România, am cunoscut peste 2000 de oameni pe care nu-i ştiam. Consider că activitatea asta constantă, (chiar dacă nu ai chef de fiecare dată, du-te), m-a ajutat enorm nu numai în a dezvolta afacerea mea, ci şi să mă dezvolt eu ca persoană. Acolo am învăţat să nu-mi fie frică să abordez pe nimeni, acolo mi-am îmbunătăţit abilităţile de a vorbi în public, cum să fiu concis, cum să ascult”.

Din experienţa sa, Marius Ştefan a creionat câteva reguli pentru ca networkingul să funcţioneze.

  1. Mergeţi la întâlniri după ce aţi mâncat, ca să nu pierdeţi timpul pentru aşa ceva acolo.
  2. Staţi de vorbă cu cât mai mulţi oameni!
  3. Aveţi cărţi de vizită cu voi! Eu am şi un sistem-Cărţile mele de vizită sunt în buzunarul din stânga, cele pe care le primesc vor fi în dreapta!
  4. Cărţile de vizită pe care le strângeţi nu au nicio valoare dacă nu le folosiţi! Eu îmi blochez una sau două ore şi analizez cărţile de vizită, scriu mesaje, ţin legătura cu acei oameni.
  5. Când abordaţi o persoană nouă, nu încercaţi să vă vindeţi. Abordarea corectă este să încerci să-l ajuţi pe cel din faţa ta. Oamenii care au cel mai mare succes sunt aşa numiţii conectori, cei care pun în legătură pe alţii. Dacă aveţi intenţia de a-i ajuta ajungeţi la legea universală a compensaţiei şi ei te vor întreba pe urmă: tu cu ce te ocupi?

  6. Fă-ţi cont pe Linkedin! În momentul de faţă este foarte greu să găsiţi o persoană într-o poziţie de management din românia care să nu aibă cont pe Linkedin. Acolo puteţi afla multe despre persoanele cu care trebuie să vă întâlniţi pentru o eventuală afacere. După întâlnirile de networking adăugaţi în reţeaua voastră persoanele nou întâlnite!
  7. Momentele educaţionale din timpul întâlnirii sunt foarte importante. Pastilele acelea de 1-2 minute în care fiecare, prin rotaţie, spune ceva din experienţa lui care îi poate ajuta şi pe alţii. Este foarte important să aveţi ce învăţa
  8. Fiţi constanţi! Mergeţi la fiecare întâlnire şi cunoştinţele se vor aduna.

Cât despre afaceri, în SUA, Marius a învăţat că atunci când vrei să porneşti una este indicat să-ţi faci mai multe planuri de afaceri, nu numai unul.

“Fă mai multe proiecte în paralel şi încearcă să vezi ce iese. Încearcă până validezi un proiect pilot şi găseşti o nişă. Atunci opreşte toate celelalte proiecte şi concentrează-te pe acel proiect. Eu aşa că am început: cu o agenţie de publicitate, un call center, o firmă mică de IT, imobiliare, am scris peste 100 de planuri de afacere şi am aplicat cu vreo 10, iar când afacerea cu închirierea a început să meargă, le-am lăsat pe toate celelalte”, a explicat Marius.

Verifică şi

Cinci compactoare noi ale Rosal vor încerca să ridice eficient gunoiul din rampele blocurilor din Ploieşti

După ce în urmă cu o lună, primarul Municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, a ameninţat Rosal …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *