luni , 22 iulie 2019
Acasă / Administratie / Lucrările la staţia de tratare a deşeurilor Ploieşti continuă pe alt program

Lucrările la staţia de tratare a deşeurilor Ploieşti continuă pe alt program

La sfârşitul anului trecut, Bogdan  Toader, președintele Consiliului Județean Prahova a semnat contractul de finanțare pentru Fazarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Prahova”, ceea ce presupune continuarea şi finalizarea lucrărilor demarate la staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor biodegradabile la Ploieşti, executată în proporţie de 70%, pe alt program de finanţare decât cel iniţial. Astăzi a avut loc conferinţa de lansare a noului proiect. 

Proiectul are o valoare totală de peste 64, 4 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă primită de la Uniunea Europeană este de peste 46,6 milioane lei. Prima etapă a proiectului a început în februarie 2012 și s-a finalizat în decembrie 2015. Din cauza întârzierilor înregistrate în diverse stadii ale implementării, construirea staţiei de tratare nu a putut fi realizată la timp aşa că s-a făcut cerere de fazare.

“S-a ajuns în această situaţie pentru că am întâmpinat dificultăţi atât în perioada de pregătirea a documentaţiei, în timpul achiziţiilor, la semnarea contractelor, dar şi în perioada de execuţie. Acest lucru s-a întâmplat şi în timpul construirii staţiei de TMB (staţie de tratare mecano-biologică). Consiliul Judeţean a fost nevoit să rezilieze contractul semnat cu câştigătorul primei licitaţii, ceea ce ne-a condus în situaţia în care, la finalul programului, nu aveam finalizat acest sistem, aşa că staţia de tratare a fost fazată şi finanţată prin Programul “Infrastructură mare”, a explicat managerul proiectului, Silvia Constantinescu. 

În prima etapă au fost făcute investiţii în valoare de peste 91,6 milioane de lei, investiţii ce au însemnat închiderea depozitului neconform de la Ploiești, construirea stației de sortare de la Boldești-Scăeni, construirea a două noi stații de transfer la Bușteni și la Urlați, dotarea a două stații de tranfer deja existente la Valea Doftanei și la Drăgănești, precum și achiziționarea a 203.725 de pubele, compostoare individuale și containere de colectare selectivă.

Pentru etapa care începe obiectivul major este „Construirea Stației de Tratare Mecano-Biologică a Deşeurilor Biodegradabile Ploieşti”, activitate pentru care deja s-a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor cu SC Strabag SRL.

Valoarea lucrărilor aferente Stației de Tratare Mecano-Biologică a Deşeurilor Biodegradabile Ploieşti este de 61.531.405,20 lei, inclusiv TVA și are o durată de realizare de 18 luni, de la data ordinului de începere, în acest termen fiind incluse etapele de proiectare, execuție a lucrărilor și testare a echipamentelor.

Stația de Tratare Mecano-Biologică a Deşeurilor Biodegradabile Ploieşti, va avea o capacitate de prelucrare de 150.000 tone / an, scopul său fiind acela de a completa infrastructura existentă la nivelul județului Prahova în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Aceasta va trata deșeurile reziduale și deșeurile verzi (deșeurile biodegradabile din grădini, parcuri și piețe) colectate din județul Prahova. Capacitatea totală a stației TMB Ploiești va fi de 150.065 tone/an, din care deșeuri reziduale 146.960 tone/an și deșeuri biodegradabile din grădini, parcuri și piețe 3.104 tone/an.

Stația TMB Ploiești va fi operațională 365 de zile/an și va completa infrastructura existentă la nivelul județului Prahova în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, fiind proiectată pentru atingerea țintelor de deviere de la depozitare a deșeurilor biodegradabile.

Prin tratarea mecano-biologică a deșeurilor biodegradabile rezultă material biostabilizat asemănător compostului (CLO), care va putea fi reutilizat ca strat de acoperire pentru depozitele de deșeuri conforme și pentru amenajarea terenurilor degradate, poluate, îmbunătățirea calității solurilor, închideri de mine, iar compostul de calitate, obținut din deșeurile verzi din grădini, parcuri și piețe (doar organic), va putea fi utilizat pentru amenajarea spațiilor verzi.

 

 

Verifică şi

Prahova în alertă: 15 focare de pestă porcină africană și încă două suspiciuni

De la apariția primului focar de pestă porcină africană în județul Prahova din data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *