joi , 24 mai 2018
Acasă / Administratie / UAP acuză Rosalul de ilegalitate privitor la gunoiul din blocurile turn

UAP acuză Rosalul de ilegalitate privitor la gunoiul din blocurile turn

SC Rosal Grup SA, furnizorul de salubritate din Ploieşti,  a anuntat ca din 01.02.2018 nu va mai colecta deşeurile menajere din interiorul camerelor de precolectare ale blocurilor turn din oraş, invocand prevederi din regulamentul cadru. Uniunea Asociaţiilor de Proprietari din Ploieşti consideră această decizie ilegală.

De altfel, UAP a demarat in instanta două procese. Într-unul dintre ele solicită obligarea SC Rosal Grup SA la efectuarea activitatii de colecatre si incarcare a deseurilor menajere din camerele de precolectare conform contractului incheiat intre parti, iar in celalalt solicită, pe cale de ordonanta presedintiala obligarea SC Rosal Grup SA la efectuarea activitatilor mentionate pana la solutionarea dosarului intemeiat pe dreptul comun.

Printr-un comunicat de presă, conducerea UAP Ploieşti explică punctul său de vedere:

 

  1. Avand in vedere ca tariful stabilit prin HCL 212/2017 este, in acest an de 5,24 lei fara TVA si prevede ridicarea deseurilor de catre Rosal de la clientii sai, in baza unui contract incheiat intre parti, nu se face distinctie intre camerele de precolectare si platformele de gunoi
  2. Contractul si nu regulamentul cadru este incheiat intre parti si nu face referire stricta la modul de desfasurare a modalitatii de colectare din camerele de precolectare a deseurilor menajere, fapt pentru care aceasta activitate este interpretata, in opinia noastra, abuziv de catre operator
  3. S-a vehiculat dinspre operator, la nivel declarativ, nu asumat in scris, ca exista varianta rezolvarii situatiei critice in care se afla cele 183 de asociatii de proprietari membre UAP, care detin camera de precolectare. Aceasta ar fi achitarea unei sume suplimentare catre Rosal, pentru ca angajatii acestia sa intre in interiorul acestor camere si sa colecteze deseurile menajere

Totul porneste de la suplimentarea veniturilor Rosal care, nemultumita de tariful cu care a castigat licitatia face toate demersurile pentru cresterea incasarilor. Este un bussines, intelegem asta, dar ar trebui facut in mod onest, nu prin practice  neconcurentiale, asa cum a procedat Rosal dupa primele sase luni de contract, cand a solicitat majorare de tarif, considerandu-l mic, comparativ cu alte zone. Aceste practici ar trebui sa inceteze si cei care castiga licitatia sa nu mearga pe premise ca pot oferta un tarif mic si dupa aia sa fie sustinuti de primarii sau ADI Deseuri pentru ca acesta sa fie marit. Sa fie asumat pe toata perioada contractului, pentru ca asa se procedeaza in toata lumea civilizata, iar eventualele majorari de tarife sa vina in cazuri exceptionale.

Intrebari pentru operator:

  1. Avand in vedere ca tariful este stabilit, in mod legal, prin HCL, nu cumva este un mod ilicit de percepere a unei taxe suplimentare pentru un serviciu concesionat pentru o suma anume, nefacandu-se disctinctia intre platofrmele de gunoi aflate pe domeniul public si camerele de precolectare?
  1. Avand in vedere ca, din punct de vedere legal, nu exista aceasta posibilitate de a incasa o suma suplimentara, ne poate spune conducerea Rosal cine va raspunde penal pentru ca se doreste suplimentarea veniturilor acestei firme prin mijloace ilicite, care exced tarifului stabilit prin HCL 212/2017?
  2. Prin urmare, daca extra-tariful nu poate fi perceput legal, iar gunoaiele raman neridicate, cine raspunde pentru focarele de infectie ce urmeaza a se forma si cum poate fi rezolvata problema legal, atata timp cat camerele de precolectare nu exista ca si notiune in Regulament si contractile incheiate intre parti?

Sunt intrebari simple, care vizeaza intrarea in legalitate a acestei situatii si respectarea drepturilor membrilor UAP de catre SC Rosal Grup SA.  Pentru aceasta anuntam atat membri nostri, cat si pe operatorul de salubritate, ca UAP PRahova a deschis doua dosare civile, a depus sesizari catre autoritatile statutului pentru ca situatia sa fie clara din punctde vedere legal.

Daca instanta va decide ca Rosal are dreptate atunci asociaţiile membre UAP se  vor conforma, dar ramanem circumspecti ca un extra-tarif, pe care il consideram ilicit, este o solutie pentru ca angajatii operatorului sa isi indeplineasca obligatiile de a colecta deseurile menajere din interiorul camerelor de precolectare.

 

Verifică şi

Primarul Ploieștiului: Ministerul Educației nu mai are bani pentru excelență!

Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a atacat astăzi în termeni duri faptul că Centrul de Excelență …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *