joi , 20 iunie 2019
Acasă / Administratie / Direcţia Silvică Prahova va vinde de anul viitor mai mult lemn de foc către populaţie

Direcţia Silvică Prahova va vinde de anul viitor mai mult lemn de foc către populaţie

Guvernul a stabilit recent că statul poate vinde lemn de foc către populaţie, evitându-se astfel creşterea preţului prin intermediari. Cu toate acestea, Direcţia Silvică Prahova anunţă că pentru anul acesta cantitatea de lemn de foc pe care o putea livra cetăţenilor s-a terminat, dar pentru 2018, cantitatea de lemn va fi mai mare. 

În urma analizei situației pieței lemnului de foc, întocmită la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor, la începutul anului 2017, s-a constatat că există o criză a lemnului de foc, criză ce s-a manifestat în anul 2016 și se prefigurează și pentru anul în curs.

S-a constatat astfel că, la nivelul țării, există 2035 unități teritorial administrative dependente de lemn, în ceea ce privește încălzirea populației, și un necesar de lemn de foc de 7,15 milioane m.c.

La nivelul județului Prahova, în urma centralizării necesarului de lemn de foc, comunicat de către UAT-uri, a rezultat un volum de 531.114 m.c.

Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, prin Planul de management, a stabilit ca prioritate alocarea de lemn de foc pentru comunitățile locale iar colaborarea cu unitățile teritorial administrative se face în baza unei metodologii care are criterii clare de repartizare a lemnului de foc către comunități.

Până la data de 30.11.2016 s-a făcut centralizarea comunităților locale care au nevoie de lemn de foc  și cantitățile solicitate iar până la data de 30.12.2016, volumul maxim de lemn ce poate fi pus la dispoziție.

În anul 2017 a fost încheiat un număr de 39 parteneriate cu UAT-urile de pe raza județului Prahova, reprezentând 69 comunități locale, cu un volum de lemn de 7.138 m.c.. Până la această data a fost vândută către populație aproape întreaga cantitate iar, în afara parteneriatelor, încă  aproximativ 12.000 m.c. O cantitate semnificativă de lemn de foc a fost pusă în vânzare de către firmele atestate să exploateze masa lemnoasă pe picior.

Precizăm că prețul lemnului de foc este de 230 lei/m.c. pentru cel provenit din specii de diverse tari și 150 lei/m.c. pentru cel din diverse moi. Pentru lemnul de lucru subțire, având dimensiuni la capătul gros de până la 20-24 cm, prețul este de 250 lei/m.c. la rășinoase, 200 lei/m.c. la diversele tari și 180 lei/m.c. la diversele moi.

În afara acestor cantități de lemn de foc puse populației la dispoziție, ocoalele silvice din cadrul Direcției Silvice Prahova au asigurat serviciul de punere în valoare a masei lemnoase din păduri particulare situate în fondul forestier national precum și în terenuri din afara acestuia. Astfel, au fost întocmite acte de punere în valoare pentru proprietari, în păduri din fondul forestier national, în volum total de  48 mii m.c. și 21 mii m.c. în alte terenuri.

Cauzele pentru care, în anul care se încheie, asigurarea lemnului de foc pentru populație a fost deficitară au ținut de posibilitatea limitată a pădurilor județului de a oferi acest lemn, capacitatea redusă a agenților economici de a exploata cantități mai mari de masa lemnoasă precum și de legislația, modificată între timp, care conținea prevederi ce îngreunau aprovizionarea populației cu lemn de foc.

Pentru anul 2018, Direcția Silvică Prahova va vinde o cantitate de 279.000 m.c. din care 130.000 m.c. direct prin ocoalele silvice iar diferența prin firme specializate de exploatare a lemnului. Din cantitatea de 130 mii m.c. apreciem că în jur de 60 mii m.c. va fi lemn de foc sau lemn de lucru subțire care este folosit, de regulă, pentru încălzirea locuințelor.

Creșterea semnificativă a cantității de masa lemnoasă ce se va pune la dispoziție populației se datorează modificării Codului Silvic care stipulează că ocoalele silvice să exploateze direct sau prin prestatori, și, în felul acesta, să vândă direct către populație partiţile constituite din lucrări de igienă, rărituri și accidentale.

comunicat Direcţia Silvică Prahova

Verifică şi

Jandarmii au mers iar la Lapoș și Sângeru cu materiale de construcție și alte ajutoare

Prahovenii care au avut necazuri din cauza inundațiilor de acum două săptămâni primesc în continuare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *