luni , 24 februarie 2020
Acasă / Administratie / Criterii noi pentru stabilirea priorităţii pentru repartizarea de locuinţe sociale sau pentru chiriaşii caselor naţionalizate

Criterii noi pentru stabilirea priorităţii pentru repartizarea de locuinţe sociale sau pentru chiriaşii caselor naţionalizate

În şedinţa următoare de consiliu local la Ploieşti, aleşii vor avea de aprobat criteriile în baza cărora se vor întocmi listele cu ordinea de prioritate pentru anul 2018 privind repartizarea locuinţelor pentru chiriaşii imobilelor care au făcut obiectul legilor proprietăţii, dar şi criteriile în baza cărora se va întocmi lista cu ordinea de prioritate pentru anul 2018 privind repartizarea locuinţelor sociale. 

Apariţia şi aplicarea Legii nr. 10 / 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată şi actualizată a condus la restituirea în natură a unor imobile în care locuiau numeroase familii  de  chiriaşi.

În  acest  context  art. 13  şi  art. 15  instituie  cadrul  legal privind protecţia  socială  de  care  pot  beneficia  chiriaşii  din  imobilele  restituite  foştilor proprietari, obligându-i astfel pe actualii proprietari să încheie contracte de închiriere pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în posesie a imobilului.

Autoritatea publică locală se confruntă cu multe solicitări formulate de aceste familii din cauză că termenul de valabilitate al contractelor a expirat şi, mai mult decât atât, există cazuri în care chiriaşii au fost deja evacuaţi.

Realitatea a demonstrat că cel mai grav afectate de situaţia creată prin restituirea imobilelor foştilor proprietari sunt familiile de pensionari.

In acest moment în evidenţele Administrației Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti figurează un număr de 177 de dosare, din care 34 sunt ale familiilor ce provin din imobilele revendicate şi retrocedate foştilor proprietari, iar restul de 143 aparţin familiilor care solicită o locuinţă socială.

Având în vedere numeroasele cereri existente şi situaţiile sociale dificile în care aceste familii se găsesc, se impune stabilirea unor criterii de departajare a solicitanţilor de locuinţe, prin acordarea unor punctaje pentru fiecare criteriu pe care aceștia îl îndeplinesc.

În cazul chiriaşilor imobilelor, vor fi luate în calcul situaţia ocupaţională a titularului de dosar, situaţia medicală, situaţia materială, situaţia contractuală, vechimea cererii.

În ceea ce-i priveşte pe cei care vor o locuinţă socială, aici vor fi luate în calcul: situaţia locativă actuală, numărul de minori aflaţi în întreţinere, modalitatea de realizare a veniturilor, situaţia materială, situaţia medicală, vechimea cererii. 

Vezi mai jos criteriile cu punctajul aferent ce vor fi supuse dezbaterii din consiliul local:

http://www.ploiesti.ro/proiecte.php

Art. 43 din Legea nr. 114 / 1996, republicată şi actualizată prevede obligaţia Consiliului Local de a aproba anual criteriile în baza cărora se vor întocmi listele cu ordinea de prioritate a solicitanţilor îndreptăţiţi să primească a locuinţă socială.

Verifică şi

Atenție la incendierile de miriște ! Amenda poate ajunge la 2.500 de lei!

Vremea frumoasă i-a scos pe agricultori din casă mult mai devreme decât anii trecuți. Aceștia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *