luni , 27 mai 2019
Acasă / Social / Alimente şi săpun pentru săracii României. Autorităţile pot aplica într-un program social finanţat în mare parte de UE

Alimente şi săpun pentru săracii României. Autorităţile pot aplica într-un program social finanţat în mare parte de UE

Primăriile şi prefecturile vor întocmi liste cu persoanele foarte sărace pentru ca acestea să primească, printr-un proiect aplicat la nivel naţional, alimente, dar şi produse de igienă ca detergentul, pasta de dinţi sau săpunul. Ghidul solicitantului a fost aprobat, aşa că acum se aşteaptă cererile. 

Potrivit ghidului, în 2012, ponderea românilor ameninţaţi de sărăcie sau excluziune socială era de 41,7%, în timp ce 19% din populaţia angajată trăias sub pragul riscului de sărăcie.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (AM POAD), din cadrul MDRAPFE, a anunțat astăzi aprobarea prin Ordinul de ministru nr. 6362/09.10.2017 a Ghidului Solicitantului POAD „Acordarea de ajutoare alimentare și produse de igienă în cadrul POAD 2017/2018”, pentru două proiecte în valoare de 59 milioane de euro prin care vor fi acordate alimente de bază și produse de igienă persoanelor defavorizate de pe întreg teritoriul țării.

Obiectivul vizat este creșterea calității vieții prin intensificarea spijinului de care beneficiază persoanele dezavantajate.

Solicitantul eligibil este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin unitatea specializată Serviciul Implementare POAD care va gestiona proiectul la nivel național, în parteneriat cu Instituțiile Prefectului și unitățile administrativ teritoriale din toate județele țării.

Prin POAD se va finanța achiziționarea de alimente de bază (făină, ulei, orez, carne la conservă etc.) și produse de igienă (detergent, pastă de dinți, săpun etc.) atât de necesare persoanelor care trăiesc sub pragul sărăciei și care nu își pot permite un standard de viață decent.

Pentru anul 2017/2018, măsura beneficiază de o alocare de 59 de milioane euro, din care 50 de milioane de euro pentru ajutoare alimentare și 9 milioane de euro pentru produse de igienă. Din totalul alocării, 85% reprezintă sprijinul Uniunii Europene prin Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), iar 15% reprezintă contribuţia naţională.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 are o alocare totală de peste 518 milioane de euro și are în vedere reducerea sărăciei extreme prin distribuirea de alimente de bază (sub formă de pachete alimentare și mâncare preparată), de materialele școlare pentru copii, trusouri pentru nou-născuți, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și produse de igienă către persoanele cele mai defavorizate. 

comunicat de presa MDRAP

Verifică şi

În atenția elevilor de clasa a VIII-a: Azi începe Bursa de Valori Educaționale la Ploiești!

Inspectoratul Școlar Județean Prahova și unitățile de învățămînt liceal organizează timp de o săptămână cea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *