marți , 10 decembrie 2019
Acasă / Social / Senatul României a aprobat legea alimentelor cu mai puţine grăsimi

Senatul României a aprobat legea alimentelor cu mai puţine grăsimi

Românii mor în număr mare din cauza bolilor cardiovasculare provocate mai ales de mâncarea grasă pe care o consumă. Este semnalul de alarmă tras de Societatea Europeană de Cardiologie, transpus astăzi într-o lege, aprobată de Senatul României cu 92 de voturi favorabile. Proiectul de lege prevede ca producătorii de alimente să fie obligaţi să limiteze conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) la 2 grame/100 de grame de ulei sau de grăsime şi să prezinte acest conţinut vizibil pe produsele lor. 

Astfel,  conţinutul de AGTN nu va depăşi 0,5 grame/ 100 de grame de ulei individual sau grăsime individuală din produsul finit, iar nerespectarea acestor obligaţii va fi sancţionată cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei. În plus, produsele depistate ca fiind neconforme vor fi confiscate şi distruse pe cheltuiala producătorului.

După intrarea în vigoare a legii, producătorii se vor conforma în termen de 1 an, iar în şase luni devine obligatorie etichetarea corectă.

Nu fac obiectul acestei legi alimentele care conţin, în mod natural, acizi graşi trans-nesaturaţi în grăsimi animale,după cum se arată în proiectul legislativ.

Popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiţii, torturile preambalate, margarinele, produsele preparate termic prin prăjire, supele  la plic, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele, chipsurile, uleiurile vegetale solidificate tehnologic şi produsele care se găsesc, în special, pe piaţa din Europa de Est şi de Sud-Est au un conţinut crescut (chiar 40-50%) de AGTN, susţine senatorul USR Adrian Wiener, iniţiatorul proiectului, care invocă  rapoarte privitoare la tipurile de alimente din UE.

47% dintre europeni mor în fiecare an din cauza bolilor aparatului cardiovasculator.

 

Verifică şi

”Permis pentru viitor”, programul pentru tineri din medii defavorizate

MOL România și Fundația Pentru Comunitate au lansat cea de-a 5-a ediție a programului „Permis …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *