joi , 28 mai 2020
Acasă / Afaceri / Afacere din “folosirea luminii în interes personal”. Sorin Petculescu învaţă oamenii să se bucure de viaţă, văzând fotografic

Afacere din “folosirea luminii în interes personal”. Sorin Petculescu învaţă oamenii să se bucure de viaţă, văzând fotografic

Sorin Petculescu (42 ani) este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din Ploieşti. De meserie informatician, Sorin a terminat facultatea de management şi astfel a dovedit că tot ce faci în viaţă îţi ajută la un moment dat. În urmă cu câţiva ani şi-a deschis propria firmă prin care derulează mai multe activităţi: cursuri de fotografie, şedinţe foto, dar şi fotografie comercială. 

„Toate lucrurile frumoase pleacă de la pasiune, altfel nu ştiu de ce ai face un lucru. A pornit prin 1980, vedeam părinţii făcând poze şi mi-au cumpărat un aparat prin 84 ca să nu stric aparatele lor. Ai mei erau pasionaţi de fotografie şi am furat de la ei această pasiune. La un moment dat îi făcusem cuiva nişte portrete şi persoana aceea m-a întrebat cât costă. După ce i-am spus eu că nu-l costă nimic, că e o pasiune, el m-a întrebat de ce nu fac asta pentru bani. Şi aşa a venit ideea. Eu la bază sunt IT-ist, mă ocup de calculatoare de 20 şi ceva de ani, dar calculatoarele şi fotografia digitală au o mare legătură între ele, aşa că…”, povesteşte Sorin.

Nu a decis încă dacă îi place mai mult fotografia pe film sau cea care se face acum, pe card de memorie. Fiecare perioadă cu farmecul ei. „Fotografia pe film nu-ţi dă libertatea să faci foarte multe modificări şi trebuie să fii atent, să ai grijă la reguli, compoziţie, lumină. Avantajul fotografiei digitale este tocmai că poţi să ajungi unde vrei tu cu câteva mai mici sau mai mari modificări”, explică fotograful.

Şi pentru că tot îi place fotografia şi s-a perfecţionat la nenumărate cursuri, Sorin predă această frumoasă artă celor care vor să înveţe.

„Ideea aceasta a plecat de la un proiect pe care îl aveam împreună cu asociaţia pe care o am împreună cu prietenul meu, Adrian Paraschivescu, Foto Club Ploieşti, am zis să găsim o formă să discutăm fotografie, să ne specializăm, la nivelul clubului. a funcţionat şi prin 2012, ne-am gândit să externalizăm, că deja erau mulţi interesaţi. Lucrez cu 10-12 oameni în grupă, nu pot cu mai mulţi, pentru că vreau să am timp pentru fiecare. Cursul e complex, mai întâi e partea de teorie unde discutăm strict reguli-lumină, încadrare etc, după care e partea practică în care exersăm partea teoretică, cu aparatele în mână în condiţii reale de lucru. Nu stăm numai în studiu, îi duc în diferite locaţii, mergem în show room-uri auto ca să fotografiem reflexii, în restaurante să fotografiem mâncare, la evenimente sportive, pentru fotografie sportivă, în parcuri ca să folosească lumina naturală. După ce termină cursul ei vor folosi lumina asta şi încerc să-i fac să o folosească cum trebuie”, spune Sorin.

Cursurile de artă fotografică pe care le realizează Sorin împreună cu mai mulţi colaboratori de-ai săi, se întind pe o perioadă de 16 săptămâni, iar la final, cursanţii primesc o diplomă de participare care îi ajută să-şi deschidă un PFA pentru a face fotografii contra cost în mod legal.

detalii aici:https://www.facebook.com/CursFotoPloiesti/?timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=100000317989728&pnref=lhc

Cât despre telefoanele performante pe care le avem acum, Sorin spune că pot fi folosite cu succes ca un aparat, dar nu se poate compara cu camera foto.

„Am avut cereri pentru un workshop pentru fotografie cu telefon, că e mult pentru un curs şi să-l fac. Pe cursanţi încerc să-i fac să vadă fotografic, că deja asta înseamnă să vezi mai mult decât ceilalţi oameni. Îmi bat la cap cursanţii să vadă lumina fotografic. Să vadă umbre, să vadă reflexii”, explică el.

Când ai un aparat de fotografiat în mână, totul devine o poză. Este problema profesioniştilor dar şi a amatorilor.

„Văd de multe ori la concerte, în vacanţe, peste tot, oameni care stau doar cu ochii în telefon după ce au făcut poze şi nu mai sunt atenţi ce se întâmplă în jurul lor. Şi apoi ajung acasă, se uită la poze şi spun-Vai ce frumos a cântat, ce frumos a fost, ce biserică frumoasă era acolo! Dar ei au pierdut momentul acela în care erau acolo şi ar fi trebuit să trăiască clipa. Corupe grav! Ar fi bine să priveşti, să înţelegi ceea ce vezi şi pe urmă să faci poze, aşa rămâne amintirea. Altfel o să ai multe imagini, care nu transmit nimic, nu spun poveşti, nu au suflet, sunt doar nişte poze goale.

Cum poţi face dintr-o pasiune o afacere?

„Se poate trăi din treaba asta cu mici sacrificii. Câteodată faci şi lucruri care nuţi plac, dar le faci ca să ai bani. Eu nu mi-am făcut un ţel din a trăi exclusiv din asta, dar sunt mulţi în ţară care o fac. În afară de cursuri, eu mă ocup de fotografie comercială-imagini de promovare, fotografie de produs, locaţie, evenimente corporatiste. Evit fotografia de nuntă sau de eveniment de acest gen, pentru că nu-mi place. S-ar putea spune că şi în gară găsim mai multe zâmbete sincere decât la o nuntă….Fac cu cea mai mare plăcere partea de portret, de dinainte sau după nuntă, asta îmi place, oamenii sunt relaxaţi”, spune Sorin.

Sorin se promovează online, radio-tv, networking, dar şi personal. Recomandarea este, însă, cea mai bună formă de promovare. La multe evenimente merge pentru că e chemat de prieteni, dar este şi o formă de popularizare a activităţii lui foarte bună.

detalii aici:https://www.facebook.com/StudioFotoPloiesti/?timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=100000317989728&pnref=lhc

 

 

 

Verifică şi

Termenul de obținere a Certificatelor de Situație de Urgență tip 2 a fost prelungit până la 15 iunie 2020

Executivul a adoptat o nouă serie de măsuri urgente, cu caracter excepțional, care să permită …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *