luni , 25 mai 2020
Acasă / National / Octombrie aduce scumpiri la gaze şi curent electric

Octombrie aduce scumpiri la gaze şi curent electric

Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piață concurențială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienților finali casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal. De la 1 octombrie, preţul gazelor şi cel al energiei electrice se va majora, cu 5% pentru curent şi cu 6% pentru gaze. 

 

“Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, cu modificări.

 

Astfel, a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI. 

 

În vederea avizării, ANRE a luat în considerare următoarele elemente, în conformitate cu Metodologia menționată:

  • Rezultatele licitației PCSU din 12-13.09.2017;
  • Prețurile medii ponderate înregistrate în urma tranzacțiilor încheiate pe OPCOM pe toate piețele la termen, în perioada 9.08.2017-20.09.2017;
  • Energia necesară pentru pentru profilarea curbelor de consum și echilibrare.

 

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat creșteri semnificative ȋn anul 2017″, se arată în comunicatul ANRE.

Verifică şi

Află ce interzice legea care instituie starea de alertă în România!

Din această noaptea, România iese din starea de urgenţă, aceasta fiind înlocuită de săptămâna viitoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *