duminică , 17 noiembrie 2019
Acasă / National / Octombrie aduce scumpiri la gaze şi curent electric

Octombrie aduce scumpiri la gaze şi curent electric

Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piață concurențială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienților finali casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal. De la 1 octombrie, preţul gazelor şi cel al energiei electrice se va majora, cu 5% pentru curent şi cu 6% pentru gaze. 

 

“Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, cu modificări.

 

Astfel, a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI. 

 

În vederea avizării, ANRE a luat în considerare următoarele elemente, în conformitate cu Metodologia menționată:

  • Rezultatele licitației PCSU din 12-13.09.2017;
  • Prețurile medii ponderate înregistrate în urma tranzacțiilor încheiate pe OPCOM pe toate piețele la termen, în perioada 9.08.2017-20.09.2017;
  • Energia necesară pentru pentru profilarea curbelor de consum și echilibrare.

 

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat creșteri semnificative ȋn anul 2017″, se arată în comunicatul ANRE.

Verifică şi

Fifor a cerut prefecţilor analize privind vulnerabilităţile şi riscurile din judeţe

Nici bine nu a fost “uns” drept ministru interimar al afacerilor interne, că astăzi, prin …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *