sâmbătă , 26 mai 2018
Acasă / National / Salarii majorate pentru anumiţi funcţionari din penitenciare. Sindicaliştii continuă protestele!

Salarii majorate pentru anumiţi funcţionari din penitenciare. Sindicaliştii continuă protestele!

Funcționarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare vor beneficia de majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de bază, începând cu 1 octombrie 2017. Este vorba despre 12.539 de angajaţi din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Sindicaliştii spun că vor continua protestele pentru că  există discriminări salariale. 

Guvernul a completat, în şedinţa de ieri, printr-o ordonanță de urgență, art. II din Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea OUG nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.

Actul normativ urmărește eliminarea discrepanțelor în ceea ce privește stabilirea salariilor lunare ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care nu au beneficiat de aplicarea majorărilor prevăzute de Legea nr. 152/2017 şi  OUG nr. 56/2017.

Potrivit OUG 56/2017 privind completarea prevederilor Legii nr. 152/2017, adoptată de Executiv în şedinţa din 7 august a.c, s-a acordat o creştere de 10% a cuantumului brut al salariilor de funcție ale polițiștilor din Ministerul Afacerilor Interne şi de 15% a cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională. Singura categorie profesională din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională care nu a beneficiat de aplicarea majorărilor salariale a fost cea a funcționarilor publici/sau a fost reprezentată de funcționarii publici cu statut special din penitenciare. Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unitățile subordonate fac parte din instituțiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului, potrivit HG nr. 756/2016.

Cu toate acestea, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine că protestele continuă şi luni, 4 septembrie. Conform intelegerii avute cu ministrul Justitiei imediat dupa actiunile de protest,in data de 04 septembrie 2017, la o ora ce urmeaza a fi stabilita, va avea loc o noua runda de discutii referitoare la identificarea si punerea in practica a unor solutii pentru problemele din penitenciare, anunţă sindicaliştii printr-un comunicat.

Pentru agenda de lucru propunem, in primul rand, evaluarea stadiului realizarii masurilor agreate la precedenta intalnire organizata pentru punerea in practica a masurilor dispuse de catre prim-ministrului Mihai Tudose ca reactie la protestele personalului din penitenciare.

1. Eliminarea unor discriminari salariale. Majorarea salariilor agentilor si ofiterilor din penitenciare cu 10%, a fost realizata cu sprijinul direct al prim-ministrului Mihai Tudose, care a trebuit sa intervina personal si sa recupereze proiectul ratacit de catre Ministerul Justitiei.

2. Reforma sistemului de resurse umane. Am stabilit de comun acord ca la inceputul lunii septembrie a acestui an sa finalizam proiectul privind Statutul politistului de penitenciare, o modificare ampla a legislatiei aplicabile carierei agentilor si ofiterilor de penitenciare, la care ministrul Tudorel Toader a promis ca va participa direct.

3. Eliminarea deficitului de personal. Pentru finalul lunii septembrie am convenit cu ministrul Justitiei prezentarea in Guvern a unui memorandum privind suplimentarea cu cel putin 1.000 de posturi a statelor de functii ale penitenciarelor si continuarea procedurilor de concurs pentru eliminarea deficitului de personal.

Din lista de potentiale solutii pentru problemele din penitenciare propusa deja ministrului Justitiei la inceputul lunii august, dar ramase la nivel de discutie preliminara, propunem pentru intalnirea din 04 septembrie 2017, urmatoarele teme:

4. Imbunatatirea conditiilor de lucru. Cerem in continuare implementarea unui plan privind imbunatatirea conditiilor de lucru din penitenciare. Trebuie identificate in concret obiective de investitii, pregatite liste de dotari si planuri de achizitii care sa fie bugetate corespunzator.

5. Asigurarea finantarii penitenciarelor. In cadrul mai larg al bunei functionari a sistemului penitenciar propunem ministrului Justitiei masuri care sa creasca capacitatea de absorbtie a fondurilor pentru modernizarea penitenciarelor, dar si asigurarea resurselor financiare pentru buna functionare a sistemului penitenciar.

6. Eliminarea discriminarilor pentru pensionari. Avand in vedere ca in Guvern au fost decise masuri care scad pensiile pentru personalul din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, incepand cu data de 15 septembrie, ii solicitam ministrului justitiei sa promoveze un proiect de modificare a acestui act normativ care sa asigure revenirea la normalitate.

7. Rezolvarea problemelor de la Penitenciarul Poarta Alba. Punem in discutie solicitarea deja transmisa in legatura cu demiterea conducerii operative a Penitenciarului Poarta Alba pentru favorizarea detinutilor-vip si abuzuri impotriva personalului precum si finalizarea procedurilor penale in legatura cu unele infractiuni de care acestia au fost acuzati in urma unor controale ale Guvernului, Ministerului Justitiei si Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Verifică şi

S-a dat startul unui nou program de internship la guvern și ministere

Studenții și tinerii absolvenți sunt invitați să aplice, începând de astăzi, 19 aprilie, pentru cele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *