vineri , 26 aprilie 2019
Acasă / Afaceri / O tânără din Câmpina a lăsat jurnalismul pentru cusutul iilor tradiţionale alături de soacra ei. Povestea unei afaceri din suflet şi pentru suflet
Conpet S.A.

O tânără din Câmpina a lăsat jurnalismul pentru cusutul iilor tradiţionale alături de soacra ei. Povestea unei afaceri din suflet şi pentru suflet

Diana Chiru are 31 de ani, trăieşte în Câmpina şi se ocupă de promovarea unei afaceri cu ii tradiţionale. În urmă cu trei ani, când a cunoscut-o pe actuala ei soacră, Diana era jurnalist şi nici nu se pricepea la lucrul manual. Acum nu numai că ştie să facă singură broderii şi cusături complicate, dar se ocupă împreună cu soţul său, Alfred, şi de promovarea şi vânzarea iilor.

„Mama soacră lucra la Cooperativa Meşteşugărească de la Breaza pe un salariu mic. Acolo a deprins însă această frumoasă abilitate. Ea m-a învăţat şi pe mine şi aşa ne-am gândit că e o idee bună să readucem ia în prezent şi să o reintegrăm în ţinuta noastră de zi cu zi. Chiar nu ştiam să fac aşa ceva şi la început mi s-a părut foarte greu, dar încet încet am învăţat. Croitul este şi el destul de greu pentru că pânza pentru ie se croieşte şi se coase într-un anume fel, pentru că e foarte delicată şi trebuie să ştii să o manevrezi, dar cel mai greu e cusutul şi brodatul pentru că trebuie să ai mâna formată şi să coşi calitativ”, explică Diana.

citeste si: https://prahovaeconomica.eu/2017/07/04/doi-frati-din-ploiesti-traiesc-visul-partytrip-au-infiintat-o-agentie-pentru-turisti-petrecareti/

Dacă pe timpuri chiar în Prahova se creşteau viermi de mătase care dădeau firele pentru pânza topită pentru ii, acum, această îndeletnicire a dispărut, aşa că e greu să găseşti materialul necesar. „Am găsit o ţesătorie din România. Cu greu i-am convins să ne facă pânză topită cum era odată, dar acum avem pânză din bumbac de cea mai bună calitate. Din fericire găsim mai uşor firele de mătase, chiar dacă nu ca cele de pe vremuri, dar sunt de calitate. Ca să faci o ie, în funcţie de complexitatea broderiei, durează între 3-4 săptămâni, dar doar la una lucrezi. Noi lucrăm la patru iţe, adică din ţesătură se aleg patru fire unde se împunge cu acul. E o broderie măruntă şi necesită foarte multă atenţie”, spune Diana.

Promovarea afacerii se face în târguri, dar şi pe site. De fapt, vânzarea a început online şi când au descoperit că merge, antreprenorii au prins curaj să prezinte produsele şi la târguri de meşteşugari. Iile Dianei sunt apreciate, iar singura problemă ar fi copiile reuşite sau nu făcute în China, India şi alte ţări, din materiale slabe calitativ, cusute la maşină. E adevărat că sunt mai ieftine, dar nu au autenticitatea şi nici o parte din sufletul femeii care a lucrat la ea.

„Am încercat să facem ii pentru toate buzunarele, dar mai puţin de 200 de lei nu se poate, pentru că e muncă multă. În funcţie de mărimea modelului preţul creşte. Cel mai greu lucru în afacerea asta este educarea oamenilor să cumpere lucru de calitate chiar dacă costă ceva mai mult. Noi facem multe modele, dar în general încercăm să facem acelaşi model pe mai multe culori sau combinaţii de culori ca să fie pe placul cât mai multor oameni, dar cel mai bine vândute sunt cele cu simbolistică-crestele, unghia Găii, spicul, roatele, modele din Muntenia. La cerere am mai făcut şi din alte zone. Tineretul cere cu negru, dar simbolistica ei este doliul. Femeia văduvă îşi broda ia cu negru. Facem şi rochiţe de mireasă la cerere, pentru că se mai cer. Fote şi alte părţi din costumul naţional facem doar pe comandă, în special pentru copii care fac parte din ansamburi populare sau sunt interpreţi de muzică populară.

Afacerea s-a extins îndată ce a venit succesul, aşa că acum Diana şi soacra sa sunt ajutate de încă 10 femei cu care colaborează pentru a face finele ţesături. Tinerii se gândesc să se extindă şi pe piaţa externă, dar cu paşi mici. Deocamdată le merge bine şi aici.

Sarbatori Fericite

Verifică şi

Târgul cu bunătăți și dichisuri vă așteaptă la Sinaia de mâine!

Dacă aveți drum prin Sinaia sau chiar v-ați propus un weekend la munte, văveți delecta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *