Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Weekend turcesc la Ploieşti! Festivalul multiculturalităţii vine cu multe surprize frumoase

18 iulie 2017
Share:
Weekend turcesc la Ploieşti! Festivalul multiculturalităţii vine cu multe surprize frumoase

După Bucureşti, Iaşi şi Cluj, "Festivalul Turcesc", un spectacol unic în România, va veni şi la Ploieşti. Timp de trei zile sunteţi aşteptaţi în Parcul "Toma Socolescu" din Ploieşti pentru a gusta diferite mâncăruri tradiţionale şi pentru a vă bucura de muzică, dansuri şi reprezentaţii artistice.

Festivalul Turcesc se află la prima ediţie la Ploieşti şi se va desfăşura în perioada 21-23 iulie 2017, în fiecare zi în intervalul orar 10:00-20:00.

De la eveniment nu vor lipsi dervişii rotitori, personaje respectate în Turcia pentru că prin mişcările lor intră într-o adevărată transă în care rugăciunile lor ajung la Allah. Dansul călugărului este vechi de peste 800 de ani. Tot ce ţine de dansul dervişilor are o simbolistică aparte, atât mişcările, cât şi vestimentaţia. Pelerina neagra reprezinta Pamantul, Lumea, iar haina alba-Spiritualitatea. Fesul de pe cap reprezinta piatra de mormant.

La inceput, când salută, mâinele sunt lipite de corp, salutul reprezentând Unicitatea lui Allah. Dumnezeu este unul. Apoi, când încep să danseze, se rotesc ca tot universul, începând de la atomi până la galaxii, in sensul invers al ceasului. Deschid mâinile, mâna dreaptă indreptata in sus si mana stanga in jos. Inseamna ca iau milostenie (rahmetini) de la Allah si le-o transmit oamenilor. In timpul rotirii fac zikr (pomenire) si rostesc numele lui Allah. Incheie ritualul revenind la starea initiala, amintind de unicitatea lui Allah.

Pe scenă vor mai urca dansatori şi interpreţi turci cărora le puteţi admira atât calităţile scenice, cât şi frumoasele costume tradiţionale.

Pe tot parcursul festivalului vizitatorii vor fi îmbiaţi cu mâncăruri tradiţionale: şiş kebab cu carne de miel, musaca cu vinete, plăcintă gozleme,  baklavale, cafea turcească la nisip, limonadă, rahat turcesc (lokum).

De la standuri veţi putea cumpăra produse turceşti atât alimentare, cât şi textile.

Copiii se vor bucura de picturi pe faţă şi alte momente special organizate pentru ei.

Galeria foto-pagina de facebook a evenimentului https://www.facebook.com/festivalul.turcesc/