Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Mozaicul de Berceni, visul unei prahovence de a-şi ajuta semenii

15 iulie 2017
Share:
Mozaicul de Berceni, visul unei prahovence de a-şi ajuta semenii

Unul dintre standurile cele mai frumoase de la Târgul meşteşugăresc al Festivalului Medieval de la Ploieşti este cel al întreprinderii sociale Second Chance din Berceni. Vasele cu mozaic colorat pot sta în orice casă indiferent cum ar fi ea decorată, iar celelalte obiecte pot fi oricând un cadou minunat. Ideea acestei afaceri sociale îi aparţine actualei primăriţe a comunei Berceni, Cosmina Pandele.

La bază economist, doamna primar şi-a dorit mereu să ajute oamenii şi-i plăceau obiectele frumoase. „Simţeam că trebuie să fac ceva constructiv în localitatea în care m-am născut pentru oameni care din diverse motive vor să facă ceva, dar nu reuşesc. Mama fusese telefonistă la noi în comună, iar în momentul în care acest serviciu a fost digitalizat, angajaţii nu au mai fost de trebuinţă. Aşa că mama îşi căuta un loc de muncă. La început m-am gândit că ar putea face orice, pentru că aşa o ştiu eu pe mama, dar nu a fost aşa. Ba i se cerea experienţă, ba i se spunea că a depăşit vârsta, mai mult au fost şi angajatori care i-au spus că faptul că vine din mediul rural ar putea fi un impediment.

În această situaţie erau şi alte femei în sat. Aşa că m-am gândit că trebuie să fac ceva să o ajut pe mama şi măcar pe câţiva dintre cei care aveau nevoie de un loc de muncă. Ne-am strâns un grup de voluntari şi ne-am gândit ce am putea produce, ceva nici să nu existe pe piaţă şi să şi putem face. La momentul acela nu existau aceste vase cu mozaic. Am făcut şi costume de carnaval pentru copii. După doi ani de muncă, prima expoziţie a fost un real succes şi toţi au apreciat ceea ce am făcut. Acum au trecut 10 ani de la înfiinţare şi mergem oriunde suntem invitaţi la târguri pentru a ne prezenta produsele. Mulţi le cunosc deja, aşa că partea de promovare a devenit mai uşoară odată cu trecerea timpului”, povesteşte Cosmina Pandele.

Produsele Second Chance sunt vândute în Bucureşti în Galeria Jolie Ville, la târguri, dar şi online pe site-ul Romania Hand Made. http://www.romania-handmade.ro/

Chiar dacă par asemănătoare, fiecare dintre obiectele făcute aici sunt diferite pentru că sunt lucrate de alte mâini. „În acest moment lucrează 10 persoane la Berceni şi avem încă 3 în Bucureşti. Cel mai tânăr angajat are 25 de ani , cea mai în vârstă 61 de ani, dar avem pe cineva care a ieşit la pensie de la noi de la atelier. Angajaţii fac obiectele din sticlă, faianţă, gresie, şi multe materiale pe care noi le reciclăm, gen spărturi, vase de ceramică vechi şi pe care le integrăm în obiectele acestea. Avem şi produse din fetru, din lână, pictură pe lemn.

În momentul în care există profit, el se reinvesteşte în întreprindere- se mai angajează oameni, ne dezvoltăm. Cred că proiectul este important mai ales pentru că aduce multă energie pozitivă şi că oamenii se simt folositori. Le-am readus demnitatea, pentru că toţi sunt oameni deosebiţi, şi de aceea lucrurile acestea sunt deosebite. În plus ei creează exemple care să fie urmate de alţii. Dacă noi între noi nu începem să facem ceva, lucrurile nu se vor mişca. Acum, că sunt primar, mă rog la Dumnezeu să-mi dea putere să mă pot ocupa în continuare şi de acest proiect, pentru că mă reprezintă şi cred că este menirea mea să ajut oamenii”, spune Cosmina.

Şi voi puteţi ajuta ca cineva să aibă un loc de muncă cumpărând aceste frumoase produse pentru voi sau pentru prieteni drept cadou. Second Chance mai poate fi găsit astăzi şi mâine la târgul de pe Bulevardul Castanilor din Ploieşti.