vineri , 27 aprilie 2018
Acasă / Afaceri / Şcoala Fortium Ploieşti şi-a deschis porţile! Povestea unui loc în care orice elev ar vrea să înceapă aventura cunoaşterii lumii

Şcoala Fortium Ploieşti şi-a deschis porţile! Povestea unui loc în care orice elev ar vrea să înceapă aventura cunoaşterii lumii

Dacă m-ar întreba cineva ce aş vrea să schimb la sistemul de învăţământ din România eu aş răspunde simplu: Tot! Consider că actualul sistem este depăşit, învechit şi nu mai corespunde generaţiei actuale de elevi.

Mi-aş dori ca fiica mea să aibă parte de un consilier vocaţional în şcoală care să o îndrume spre o carieră viitoare pe care să o facă din pasiune. Să poată aprofunda exact cunoştinţele de care o să aibă nevoie, iar pe celelelalte să le înveţe într-un mod plăcut şi distractiv în aşa fel încât să le reţină, fără să se simtă constrânsă că trebuie să le înveţe. Să fie apreciată pentru cunoştinţele pe care le-a dobândit, să se simtă motivată să ştie mai mult şi mai mult. Să nu fie judecată după o zi proastă, să nu fie jignită doar pentru că nu e ca ceilalţi. Să nu înveţe să stea cu capul plecat doar pentru că persoana din faţa ei este un adult care susţine că are dreptate şi când nu este aşa! Mi-aş dori să meargă cu plăcere la şcoală!

Sistemul acesta există în şcolile private care chiar dacă trebuie să urmeze programa naţională de educaţie pentru a fi recunoscute ca unităţi autorizate, găsesc portiţe pentru ca elevii să-şi valorifice calităţile. De anul acesta, la Ploieşti, se va deschide Şcoala Gimnazială Fortium, pe strada Traian Vuia, nr.3, într-o zonă liniştită, aproape de Rondul 2 de pe Bulevardul Castanilor. Clădirea este una veche, dar renovată în aşa fel încât copiii să se simtă bine aici. Pentru mine, care am învăţat într-o şcoală comunistă care seamănă cu mai toate şcolile din oraş, casa aceasta, cu aerul ei aristocratic, mi s-ar fi părut mai mult decât potrivită pentru studiu, aşa, ca şi când aş fi plecat într-o aventură. Pentru că până la urmă, învăţarea este o aventură, un tărâm nou care te aşteaptă cu surprize la tot pasul şi din care ieşi Omul timpului tău sau Individul cu sechele greu de vindecat.

Profesorul are menirea de a-l valoriza pe elevul său

Ghid în această vizită mi-a fost Viorica Manea, managerul Scolii Gimnaziale Fortium Ploiesti, care este la bază psiholog  : „Am doi copii. Unul care este la facultate si pe care, ani de zile, l-am chinuit cu pregătiri extraşcolare, iar celălalt a terminat clasa intai si imi doresc sa nu mai parcurgă acelaşi calvar al meditaţiilor. Pentru a da viață ideii mi-am asumat riscurile financiare ale unui credit bancar consistent necesar înființării Școlii Gimnaziale Fortium.

Cred cu tărie că scoala are menirea, în primul rând, de a-l valoriza pe elev, de a-l ghida pe calea în care să-şi poată descoperi pasiunile şi înclinaţiile, în care profesorul este o călăuză respectată pentru cunoştințele sale şi nu  un dictator anchilozat şi mărginit care își ascunde lipsurile şi limitele prin teme nesfârşite pentru acasă și expuneri de tip monolog la clasă ”, îmi explică Viorica Manea.

Pregătirea pentru viaţă

Identificarea locaţiei a fost un pas foarte greu, pentru a putea respecta toate cerinţele legislative ţi asigurarea unui spațiu adecvat și ușor accesibil, îmi povesteşte ea. „Avem suficient loc pentru toţi cei 100 de copii pe care ni-i dorim ca elevi. Am gândit cele nouă săli de clasă pentru 6, maxim 12 elevi, astfel ca profesorii să aibă timpul necesar pentru a lucra eficient cu fiecare elev în parte. Nu vrem exclusiv excelenţă, nu urmărim doar performanţa, ci și dobândirea unor cunoştinţe de bază, competențe și deprinderi, care să-i asigure elevului un nivel optim de inserție socio-profesională. Până la urmă, şcoala trebuie să-l pregătească pe copil pentru viaţă.

Ne dorim ca actul instructiv-educativ să fie în concordanță cu nevoile de dezvoltare psihointelectuală ale fiecărui elev, să răspundă cerințelor și dinamicii societății actuale. Fiecărui copil i se va face o evaluare complexă inițială, la începutul anului şcolar şi a celui de-al doilea semestru, activitate care va avea drept obiectiv principal stabilirea unui tablou psihocomportamental și al nivelului de achiziții, informații care vor fi utile  profesorilor în proiectarea, organizarea și realizarea demersului didactic. Toţi suntem fiinţe unice-de aceea învăţăm în mod diferit. Unii sunt vizuali, alţii auditivi, unii reţin uşor schemele, alţii se conectează prin desen.

Am selectat  deja profesorii,  în urma unor interviuri, dar elevii vor fi cei care le vor da punctajul final. Mi-aş dori ca elevii să înveţe în primul rând să aibă răbdarea să-i cunoască pe cei cu care relaţionează, să nu pună etichete şi să înveţe să asculte. Un dascăl bun poate să îi ghideze în dezvoltarea individuală. Dascălul şi şcoala sunt factori primordiali şi determinanţi pentru starea şi existenţa unei naţiuni, iar misiunea dascălilor și a părinților este de a respecta și consolida acești factori.

Toate clasele sunt dotate cu table interactive cu softuri educaţionale pentru realizarea unor lecții interactive care să permită ambilor parteneri educaționali participarea și facilitarea înțelegerii. La cerere,vom asigura şi program after school tuturor elevilor înscrişi în şcoala noastră, dar şi celor din alte şcoli din Ploieşti. Elevii cuprinși în acest program vor aprofunda, prin diferite tipuri de activități, informațiile predate la clasă. Modalitățile utilizate vor încerca să transforme cunoașterea într-un proces antrenant si fascinant, în care aceștia vor fi co-parteneri la propria lor devenire. Acum, la inceput de drum putem spune că ne deosebim de celelalte şcoli din Ploieşti prin următoarele:

– asigurăm o dotare performantă ca tehnologie si softuri educaționale

– clasele au un număr redus de elevi, astfel încât să diminuăm efectul negativ asupra procesului de predare – învățare, generat de programele școlare supra-aglomerate cu informații nerelevante şi necorelate interdisciplinar

O altă noutate cu care venim sunt cursurile de programare structurate pe grupe de vârstă de la 6 la 14 ani. Acestea vor fi realizate în parteneriat cu Code School Adfaber Bucureşti”, explică Viorica Manea.

Risc asumat

Managerul Şcolii Gimnaziale Fortium din Ploieşti ştie sigur că efortul financiar pentru susținerea activității instituției este doar la început şi vor fi necesare investiţii permanente, atât din resursele proprii cât şi din dezvoltarea  de proiecte și programe. „Este un proiect îndrăzneţ şi riscant, dar cred în el. Am închiriat spaţiul pentru o perioadă lungă de timp şi am obținut toate autorizaţiile necesare. Începem înscrierile şi-i aşteptăm pe toţi părinţii interesaţi să ne viziteze pentru a ne cunoaște. Școala este deschisă în fiecare zi,  de luni până vineri, între orele 10.30-18.30. Primul copil a fost deja înscris. Este al meu. Cred că nu există garanţie mai bună decât asta, pentru că orice părinte îşi iubeşte copilul şi nu l-ar lăsa să înveţe într-o şcoală care nu are ce oferi! Vă aşteptăm cu drag la Şcoala Gimnazială Fortium ca să vă convingeţi singuri de diferenţă!”,  spune Viorica Manea.

Cei care sunt interesaţi să viziteze Şcoala Fortium pot obţine mai multe informaţii pe www.scoalafortium.ro si la numerele de telefon 0732737986 sau 0344197996.

 

Verifică şi

Nawaf Salameh: “Este nevoie să importăm calificaţi din UE şi ţările vecine!”

Numărul mare de români care a părăsit ţara pentru a munci în străinătate îşi pune …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *