vineri , 7 august 2020
Acasă / Social / Un proiect din Prahova este unul dintre câştigătorii Programului “Idei din Ţara lui Andrei”. Banii vor merge pentru protecţia ecosistemului de la Brebu şi Valea Doftanei

Un proiect din Prahova este unul dintre câştigătorii Programului “Idei din Ţara lui Andrei”. Banii vor merge pentru protecţia ecosistemului de la Brebu şi Valea Doftanei

Au fost desemnate proiectele câştigătoare pentru cea de-a şasea ediţii a programului “Idei din Ţara lui Andrei” şi unul dintre ele este un proiect din Prahova. Acesta propune soluții pentru protejarea mediului înconjurător şi va primi o finanțare de până la 20.000 de euro. 

Proiectul prahovean se numeşte Pădurea Mea, Casa Mea şi a fost inițiat de ADEMED, fiind dedicat dezvoltării durabile, protecției mediului și a diversității.

Se urmărește amenajarea a 8 zone de stopaj prin plantări de vegetație sub îndrumarea ocolului silvic: amenajarea unui număr de 60 de iazuri de pasaj pentru amfibieni, amplasarea a 200 de bucăți de lemn mort în pădure pentru creșterea numărului speciilor de insecte xilofage și reducea presiunii liniilor electrice asupra pădurii prin amplasarea de surse neconvenționale (eolian/solar).

Mici actiuni de ecologizare si mentinere a habitatului speciilor din situl Natura 2000 Cheile Doftanei (localităţile Valea Doftanei şi Brebu) pot contribui foarte mult la mentinerea starii de conservare favorabile a acestora. Un numar de 300 de elevi din reteaua de voluntari din comunele sitului, beneficiind de sprijinul voluntarilor din ADEMED, al specialistilor de la ocolul sivic si al profesorilor din localitate vor planta vegetatie pentru evitarea restrangerii a 8 zone de ecoton de la marginea padurii, vor realiza 60 de nivelari in sol pentru reabilitarea habitatului amfibienilor din luminisuri si vor plasa 200 de bucați de lemn putred pentru adapositrea si hrana insectelor xilofage. Punctele de interventie vor fi identificate prin masuratori realizate cu aparatura construita din senzori, piese electronice si de automatizare (ARDUINO) procurate prin proiect.

citeste mai mult aici: http://itla.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-padurea-mea-casa-mea–id-2178-cmsid-65

30 de elevi de gimanziu din comune, sub indurmarea specialistilor de ADEMED si a profesorilor lor vor realiza 6 puncte de obtinere a energiei regenerabile duale (solar/eolian), cu echipament construit de ei din piese (procurate prin poiect) pentru a obtine iluminarea unor zone locuite izolate din sit. Acest lucru va demonstra si fezabilitatea abordarilor de autoconsum energetic, recomandate de Uniunea Europeana. In acest fel se va reduce si necesitatea liniilor electrice aeriene ce au ca impact fragmentarea padurii strabatute pentru a ajunge la catune isolate.

Toate zonele de reabilitare ecologica si de amplasare a surselor de energie regenerabila vor fi identificate cu precizie prin echipament GPS/GLONASS procurate prin proiect si plasate pe Google Earth si in GIS prin QuantumGIS, pe tabletele procurate prin proiect si pe calculatoarele donate deja de Educlick. Aparatura GPS cuprinde 3 dispositive L1 pentru uz current si 1 dispozitiv avansat L1/L2 pentru zonele cu acoperire foliara mare. Pentru dezvoltarea instituionala, ADEMED va procura un robot programabil cu brat si aparatura electronica de laborator. Astfel, elevii si adultii vor putea extinde capacitatea de interventie si monitorizare in sit si ulterior proiectului.

 

În această ediţie a concursului, peste 130 de proiecte propuse de persoane fizice, organizații nonguvernamentale, instituții și unități de învățământ sau instituții publice au fost înscrise în perioada aprilie – mai 2017. Publicul și juriul au selectat 13 idei câștigătoare din 9 județe din România: Bihor, Suceava, Alba, Brașov, Prahova, București, Gorj, Maramureș și Ilfov. 7 dintre ele propun soluții pentru dezvoltarea educației profesionale prin crearea spațiilor de studiu și dotarea laboratoarelor școlare, iar 6 proiecte adresează probleme de mediu prin acțiuni de ecologizare și valorificare a resurselor în mod responsabil.

În perioada 24 mai – 27 iunie, proiectele au trecut printr-un proces amplude jurizare, în urma căruia au fost evaluate. Publicul a avut oportunitatea să voteze proiectul preferat, contribuind astfel cu 30% din nota finală. Restul de 70% a fost reprezentat de către evaluarea unui juriu compus din 12 membri: reprezentanți ai ONG-urilor, ai OMV Petrom, jurnaliști și experți în domeniul responsabilității sociale.

Proiectele câștigătoare vor primi finanțarea și vor demara  implementarea în decurs de un an, pentru a contribui la rezolvarea unor nevoi din comunitățile din România.Pe parcursul celor 6 ediții ale competiției „Idei din Țara lui Andrei”, OMV Petrom a oferit finanțări în valoare totală de aproximativ 900.000 de euro pentru peste 80 de proiecte.

 

Mai multe informații despre câștigătorii competiției sunt disponibile pe

http://itla.taraluiandrei.ro/idei-din-tla.

Verifică şi

Concert al Filarmonicii din Ploieşti, mâine, în faţa Bisericii Sfântul Andrei

Orchestra simfonică ploieșteană avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Radu Postăvaru vă așteaptă joi, 23.07.2020, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *