miercuri , 21 august 2019
Acasă / Afaceri / Zmeura de la Gornet, o afacere din care trag foloase intermediarii, nu producătorii

Zmeura de la Gornet, o afacere din care trag foloase intermediarii, nu producătorii

Atât de apreciată în această perioadă, zmeura a devenit un fruct de care prea puţini români se mai bucură. De vină este preţul mare cu care se vinde în piaţă deliciosul fruct al verii, dar şi nepăsarea autorităţilor care nu înţeleg că centrele de colectare de pe vremea comunistă reprezintă soluţia pentru o industrie înfloritoare. Anul acesta zmeura s-a făcut în cantităţi foarte mari, dar din păcate, în lipsa unui sistem de depozitare la frig, o mare parte din producţie se pierde.

 

In comuna Gornet din Prahova principala îndeletnicire a sătenilor este cultivarea zmeurei. Localitatea este celebră pentru soiurile alese ale acestui fruct. Încă de pe vremea lui Ceauşescu de aici plecau tiruri cu zmeură, în ţări din întreaga Europă. Acum, însă, munca grea este răsplătită cu bani puţini. Oamenii vând la intermediari cu 6-7 lei kilogramul, dar în piaţă, zmeura ajunge şi la 30 de lei kilogramul. Munca e grea, dar mai rău le pare gospodarilor când văd că, deşi au producţie, nu se aleg cu mare lucru.

 

Doamna Dorina Petre munceşte mult la zmeură, dar e bucuroasă că anul acesta s-a făcut multă. “Noi nu ne plângem de muncă, asta ştim să facem, suntem oameni harnici, dar mai greu este cu vânzarea. Altă dată era mai bine când era un centru. Acum vine un cetăţean de departe, de pe la Suceava, care ia en-gros, dar se stă la coadă când vine, pierzi o zi întreagă doar să vinzi. O dăm cu 6-7 lei kilogramul şi ştim că la Ploieşti se vinde în piaţă şi cu 20 de lei kilogramul. Ei vin cu tirul cu frigorifice şi aşa le transportă pentru că acolo unde le duc fac dulceaţă, siropuri. Eu nu dau cu azotat, pun îngrăşământ natural şi aşa nu prea cheltuiesc. Trăiesc din pensie care nu e prea mare şi chiar dacă e muncă multă, merită, că îmi rotunjesc veniturile”, spune femeia. 

Pe marginea drumului, sătenii îşi scot producţia în găleţi. Aşteaptă intermediarii care vor duce zmeura la piaţă unde se vinde la suprapreţ sau în centre unde se prepară. Dacă aceştia nu vin repede, însă, fructul se strică. “Era bine să o dăm cu 10 lei, dar ce să facem, o dăm cu cât se poate. Mai vin şi romi, dar ei vor cu 5 lei. Vinzi şi cu 5 lei, dacă nu ai încotro. E de muncă. De scos cercul, de legat, de cules, de săpat de două ori, e muncă, dar daca nu o dai, o arunci”, spune Ion Stoica. Întreaga afacere ţine cam trei săptămâni sau poate ceva mai mult, dacă oamenii au soiuri care ţin spre toamnă. 

 

În alte vremuri, zmeura din Gornet ajungea la export în toată Europa. Acum, autorităţile încearcă şi atât. “Încercăm să aducem societăţi sau persoane potente financiar pentru a strânge zmeura să o ducă la export. Acum avem pe cineva care vine şi a mers cu ea în Olanda, Germania, Italia. Comuna e renumită pentru zmeură, dar pe timpuri se strângea la CAP şi atunci mergea la export. Era producţie mai mare că era centralizat. Erau suprafeţe mari, plus cele din gospodăria oamenilor. Mergeau la fabricile de sucuri şi dulceaţă, în general. Acum, cred că mai mult de 90% dintre locuitori au în curte plantaţie de zmeură, dar nu toţi se pot preocupa ca să vândă mai mult, dar 50% au pentru vânzare”, spune Nicolae Negoiţescu, primarul comunei Gornet. 

 

Din Gornet am ajuns la piaţă la Ploieşti. Aici pare că este raiul zmeurei. O caserolă de aproape 500 de grame se vinde cu 6 lei,  cât e kilogramul de fruct din poartă, iar kilogramul ajunge câteodată, după cum spun ploieştenii şi la 30 de lei, în funcţie de piaţă şi negustor. 

 

Zmeura este un fruct care nu poate fi păstrat decât în condiţii speciale. Sătenii ştiu că salvarea le-ar veni tot de la centrele de altădată, dotate cu camere frigorifice. Speranţă ar fi fost de la Direcţia Silvică, dar această instituţie nu exportă zmeură, ci doar măceşe şi cătină.

Verifică şi

Listele aplicanţilor admişi sau respinşi la a doua ediţie a programului Start-Up Nation

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat, astăzi, lista aplicanților la ediția …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *