sâmbătă , 26 mai 2018
Acasă / Economic / Şase bănci din România vor da credite pentru IMM-uri în valoare de 500 de milioane de euro

Şase bănci din România vor da credite pentru IMM-uri în valoare de 500 de milioane de euro

Ai înfiinţat un IMM şi ai nevoie de ajutor pentru a obţine credite noi de investiţii şi capital de lucru? Există veşti bune pentru tine, vesti care se vor concretiza chiar mâine, 21 iunie 2017, când Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii vor semna acorduri operaţionale cu şase bănci din România, prin care se va acorda suma totală de 400 de milioane de euro pentru afacerea ta.

Această valoare însă, va ajunge la 500 de milioane de euro prin efectul de multiplicare pe care îl presupune instrumentul financiar de tip garanţie neplafonată. Instrumentul financiar de tip garanţie neplafonată este susţinut prin resurse atât ale Programului operaţional iniţiativa pentru IMM-uri ( POIIMM), cât şi ale Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi ale Uniunii Europene prin programul Horizon 2020.

Cele şase bănci sunt Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, BCR, Banca Transilvania, BancPost şi ING, care vor selecta IMM-urile ce vor primi finanţare prin apel deschis. 

Acordul de colaborare dintre Grupul BEI, Comisia Europeană şi Guvernul României a fost semnat la Bucureşti la 20 octombrie 2016.

 

Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri 2014-2020, în valoare de 100 de milioane de euro, sprijină întreprinderile mici și mijlocii prin facilitarea accesului la credite, prin oferirea unei rate de garantare de până la 80%.

Prioritate de investiții 1.1 – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare

Obiectiv Specific
Facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare prin implementarea instrumentului de garantare neplafonată

Indicatori de rezultat și realizare:

  • Creşterea cifrei de afaceri a IMM (număr de salariaţi 0-249) – de la 608.805 milioane lei (2013), la 991.679 milioane lei (2023);
  • Număr de întreprinderi sprijinite – 2.500;
  • Investiții private combinate cu sprijinul public pentru întreprinderi – 400 milioane euro;
  • Acest program operațional va acoperi toate cele opt regiuni de dezvoltare din România. Acordarea de credite se va face la nivel național, fără obiective regionale.

    Pentru implementarea acestui program operațional s-a stabilit ca Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) să fie Autoritate de Management, Fondul European de Investiții (FEI) să fie administrator, iar intermediarii financiari să fie băncile comerciale.

    Pentru implementarea a programului, la nivelul MDRAP s-a constituit Autoritatea de Management, Comitetul de Monitorizare și Comitetul Investitorilor pentru POIIMM.

     

Verifică şi

Japonezii vor să-și extindă investițiile în România în mai multe domenii-Video

Camera de Comerț și Industrie Prahova a fost gazda unui eveniment foarte important pentru industria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *