joi , 20 iunie 2019
Acasă / Afaceri / Cum putem face afaceri bune din talentele pe care le avem? Povestea de succes a Alinei Bota şi a conceptului Mamprenoare

Cum putem face afaceri bune din talentele pe care le avem? Povestea de succes a Alinei Bota şi a conceptului Mamprenoare

Alina Bota are 44 de ani, vine din Cluj şi este expert în consultanţă financiară şi de business şi are propria afacere pornită din dorinţa de a-şi schimba viaţa şi de a educa femeile care îşi doresc să pună pe picioare un business. După ce vreme de 18 ani, Alina a lucrat în corporaţii în diferite funcţii de conducere şi-a dat seama că vrea să facă altceva, ceva care să o scoată din zona de confort a companiei, unde totul era organizat şi lucrurile funcţionau de la sine. “În momentul în care am ieşit în zona de antreprenoriat, mi-am dat seama că nu e atât de simplu când nu ai un brand puternic în spate. Cum nu aveam acest brand, mi-am dat seama că brandul sunt eu. Atunci am realizat că abilităţile mele de manager, de lider, cunoştinţele mele antreprenoriale sunt foarte importante. Eu am lucrat în domeniul financiar şi toată această perioadă m-a ajutat foarte mult, am crescut foarte mult, am învăţat multe, foarte multe despre oameni, am învăţat să conduc, training, dar ajunsesem în topul carierei mele la 40 de ani, copilul meu era deja mare şi atunci mi-am dat seama că vreau să fac altceva”, povesteşte Alina Bota.

 

Alina recunoaşte că pentru a ajunge sus profesional a fost nevoie să facă sacrificii pe plan personal. Chiar dacă îi plăcea foarte mult munca ei, care presupunea să petreacă şi peste 10 ore zilnic la birou, fetiţa ei, care are acum 20 de ani, a crescut cu bone şi Alina nu s-a bucurat de copilăria ei, aşa cum şi-ar fi dorit. “Îmi plăcea să fac cursuri cu angajaţii, să am un rol în educarea lor, dar în ultima perioadă făceam parteneriate strategice, care nu mă atrăgeau la fel de mult. Ca urmare am decis să pornesc pe cont propriu. La început am făcut foarte multe greşeli pentru că plecam dintr-un loc în care totul era aranjat. Mi-am dat seama că nu sunt singura care a procedat aşa şi am decis să ajut şi alţi antreprenori. Iniţial m-am lansat într-un domeniu despre care nu ştiam aproape nimic, dar mi s-a părut foarte interesant. Aici am făcut două greşeli:am pornit spre yachting, un domeniu care mi s-a părut foarte interesant, dar despre care nu ştiam nimic şi am pronit într-un parteneriat, aşa cum pornesc foarte mulţi antreprenori fără să testeze valorile partenerului şi ce işi doreşte  cu adevărat.

 

Businessul acesta funcţionează în continuare, ba chiar a fost un succes, dar pentru mine a fost doar o lecţie. La un moment dat, eu şi partenerul meu am discutat cu un consultant- cand am fost întrebată ce îmi place la această afacere eu am spus –ideea de business, iar partenerul meu, care era înebunit după ambarcaţiuni, a spus -pasiunea. După ce firma a început să meargă şi să aibă clienţi, să câştige bine, mie nu mi s-a mai părut interesant. Asta este o altă regulă pentru succes. Businessul trebuie să fie făcut din pasiune!”, povesteşte Alina.

 

Odată cu acel business, Alina a deschis şi o firmă de training, adică exact ce îi plăcea cel mai mult să facă, chiar dacă pe piaţă există multe firme care furnizează astfel de servicii. Dar ea şi-a dat seama că există un diferenţiator între firma ei şi celelalte. “Mi-am dat seama că eu nu sunt doar trainer, că nu am fost niciodată doar atât. Că sunt manager, practician, om care a trecut prin nişte tranşee în timpul carierei şi de aici veneau atuurile mele. Mie îmi place foarte mult să comunic, dar am fost mereu un intraprenor, un manager vizionar-mi-a plăcut mereu să vin cu idei inedite, am avut proiecte în anii 90 inclusiv în presă. Am făcut Ediţia de Vest a Evenimentului zilei, mi-a plăcut foarte mult pentru că am lucrat mereu în domenii de avangardă, să fac ceva diferit, să vin cu ceva inovator. Dar în afaceri să porneşti cu ceva ce nu cunoşti este o idee greşită. Sunt multe lucruri pe care nu le ştii, nu le controlezi şi depinzi de ceilalţi parteneri. Indiferent cât de interesant ţi s-ar părea, dacă ideea nu vine din tine, îţi va fi foarte greu pe termen lung să o duci mai departe”, spune Alina.

 

Din experinţele ei şi din bucuria de a învăţa oamenii, Alina a pornit conceptul MamPrenoare & www.levelup.vision. Ea a observat că există o tendinţă a tinerelor mămici de a porni afaceri din pasiunile lor chiar în perioada celor doi ani de concediu maternal şi a creat un eveniment care a ajutat zeci de femei din Cluj, Sibiu, Alba Iulia şi Bucureşti,  să pună pe picioare micile lor afaceri. 

 

“Când am ieşit din corporaţie, mi-am dat seama cât este de bine să lucrez de acasă, să stau alături de fiica mea şi să am alt stil de viaţă. Este vorba despre life style business, un concept venit din afară, care permite femeilor să se ocupe şi de familie pentru că îl faci de acasă. Nu e vorba de afaceri mari, cu angajaţi, pentru că de cele mai multe ori aceste mămici pleacă exact din corporaţii şi nu mai vor aşa ceva, ci despre genul care îţi permite să câştigi bine, dar să ai şi timpul tău pentru familie. Sunt foarte multe afaceri care se dezvoltă on-line, blogguri, magazine on line, tot ce permite lucrul on-line, dar sunt şi afaceri pe manufactură pentru că sunt mămici extrem de talentate în ţara asta. Au 25 de ani, au terminat facultatea, au un an, doi de corporate, au unul sau doi copii şi se întorc la bunicile lor, la tradiţiile din familie şi învaţă cusut, ţesut, dulceţuri, prăjituri. Pentru că fiecare ne naştem cu un talent care ne permite să supravieţuim, dar noi nu ne aacultăm instinctul, ci de alţii şi de aici vin erorile mari din carieră. La un moment dat se întâmplă un click şi ne trezim. Îţi dai seama că au trecut ani de carieră într-un domeniu care nu le-a dat satisfacţii emoţionale şi atunci vor schimbarea”, spune Alina.

 

Alina spune că pe baza talentului poţi porni afaceri cu zero investiţie financiară, dacă vii cu muncă şi te educi.

-Nu trebuie să te compari cu nimeni, să te uiţi doar la tine, la ce poţi face tu.

– Chiar dacă ţi se pare că lucrezi mai bine în echipă, este indicat să nu ai partener, ci colaboratori, parteneri de afaceri serioşi.

-Nu te arunca într-o afacere dacă nu ai testat chiar tu produsele şi dacă nu ai primit răspuns pozitiv din partea prietenilor, potenţialilor clienţi. Află dacă ai clienţi şi pe urmă investeşti! Vezi dacă există o nevoie şi un semnal că există o nevoie este că pe acel segment mai există şi alţi antreprenori. Aici nu dai înapoi, ci cauţi diferenţiatorul tău.

-Trebuie să te obişnuieşti să ieşi în faţă, să devii tu brandul, să ştii să te vinzi pentru că nu ai un brand puternic în spate şi trebuie să ştii să-ţi spui povestea.

 

Prin proiectul Mamprenoare, Alina Bota le explică mămicilor care vor să pornească pe propriul drum cum să o facă bine şi să aibă succes vânzând nişte ponturi care pleacă din experienţa sa de viaţă şi profesională. Pe site-ul său www.levelup.vision există mărturiile multor mămici care au avut succes în afaceri după ce au urmat sfaturile Alinei.

citeste si: https://prahovaeconomica.eu/2017/06/12/esti-in-concediu-de-crestere-a-copilului-si-vrei-sa-devii-antreprenoare-vino-la-workshopul-de-joi-din-ploiesti-pentru-a-afla-cum-sa-reusesti/

foto: Sorina Elena Batrânca

Verifică şi

Sute de persoane din Prahova şi Argeş au fost instruite în antreprenoriat

Camera de Comert si Industrie Prahova anunta finalizarea implementarii proiectului cu titlul“ Resursa umana performanta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *